Congresul UDMR a costat peste 150.000 de lei. Vezi pe ce s-au cheltuit banii

Preşedintele executiv al UDMR Bihor, Szabo Odon, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, că pentru organizarea Congresului Uniunii s-au cheltuit între 150.000 şi 200.000 de lei, însă un bilanţ oficial va fi făcut de la nivel central.

49 afișări
Imaginea articolului Congresul UDMR a costat peste 150.000 de lei. Vezi pe ce s-au cheltuit banii

Congresul UDMR a costat peste 150.000 de lei. Vezi pe ce s-au cheltuit banii (Imagine: Mihai Barbu/Mediafax Foto)

Preşedintele executiv al UDMR Bihor, Szabo Odon, a prezentat bilanţul Congresului Uniunii, care a avut loc la sfârşitul săptămânii trecute la Oradea.

"Am avut o colaborare foarte bună cu autorităţile, de la Ambulanţă, Jandarmerie, Poliţie, Poliţie Comunitară, Serviciul Parcări, la RER şi reprezentanţii Casei de Cultură a Sindicatelor. Le mulţumim acum şi o vom face şi oficial", a declarat Szabo.

Potrivit acestuia, din cei 240 de organizatori voluntari ai Congresului, 200 din Bihor şi 40 din Cluj, câte o echipă a fost prezentă în fiecare hotel în care erau cazaţi cei aproximativ o mie de invitaţi ai Congresului, pentru a se asigura că invitaţii au tot ce le trebuie.

În plus, evenimentul s-a bucurat de prezenţa a 255 de ziarişti de la 95 de instituţii media.

"Nu cred că a mai fost un eveniment aşa mediatizat în ultima vreme în Oradea", a spus preşedintele executiv al UDMR Bihor.

Szabo a afirmat că pentru buna organizarea evenimentului s-au investit aproximativ 35.000 de lei la Casa de Cultură a Sindicatelor din Oradea, în mochete, huse şi alte renovări.

"Toate rămân în Oradea şi pentru publicul orădean", a precizat Szabo

De asemenea, pentru toţi invitaţii Congresului organizatorii au cumpărat abonamente de transport în comun pentru toate liniile, valabile două zile.

Szabo Odon a precizat că un bilanţ financiar al Congresului nu este realizat încă, de acest lucru urmând să se ocupe organizaţia la nivel naţional, însă a estimat că s-au cheltuit între 150.000 şi 200.000 de lei.

Szabo a spus, de asemenea, că, de obicei, la congrese invitaţii primesc broşuri care descriu oraşul în care are loc evenimentul, însă UDMR Bihor a ales să realizeze pentru toţi cei 1.000 de participanţi cărţi care descriu Oradea.

Szabo a afirmat că, din nefericire, evenimentul nu a fost lipsit de incidente. Un jurnalist din Debrecen a leşinat la una din întâlnirile Congresului, însă şi-a revenit rapid. Totodată, un lăutar menit să întreţină atmosfera pentru invitaţii cazaţi la un hotel din Oradea a leşinat în timp ce cânta.

"A venit Ambulanţa, l-a pus pe picioare şi a cântat până la cinci dimineaţa", a precizat preşedintele executiv al UDMR Bihor.

De asemenea, Szabo a declarat că şi tineretul care colaborează cu UDMR s-a distrat timp de o noapte, într-una din cafenelele din Oradea.

Întrebat dacă ştie ce va face Marko Bela de acum înainte, dat fiind că nu mai este preşedintele UDMR, Szabo a spus că nu poate decât să spere că Marko va veni la Oradea în calitatea în care nu a mai fost până acum, respectiv de poet.

Cel de-al X-lea Congres al UDMR a început, sâmbătă, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Oradea, şi s-a încheiat duminică la prânz.

La Congres au participat şi lideri ai partidelor politice din România, dar şi din străinătate.

Astfel, din partea PDL, au fost prezenţi preşedintele partidului Emil Boc şi secretarul general Vasile Blaga. De asemenea, la eveniment au participat preşedintele PSD Victor Ponta, cel al PNL, Crin Antonescu, şi şeful PC, Daniel Constantin.

Din străinătate au luat parte la Congres preşedintele Partidului Popular Creştin Democrat din Ungaria, Semjen Zsolt, vicepreşedintele FIDESZ Pelczné dr. Gáll Ildikó, vicepreşedintele MSZP Balogh András (Partidul Socialist Ungar), preşedintele Politica Poate fi Altfel (LMP) (Ungaria), Schiffer András, preşedintele Partidului Coaliţiei Maghiare (Slovacia), Berényi József, preşedintele Uniunii Maghiare din Voivodina (VMSZ), Pásztor István, şi directorul Uniunii Federaţiei Naţionalităţilor Europene, Jan Diedrichsen.

În prima zi a Congresului, delegaţii au votat raportul de activitate a fostului preşedinte Marko Bela, după care a urmat prezentarea candidaţilor la preşedinţia Uniunii.

Totodată, concomitent cu numărătoarea voturilor pentru desemnarea noului preşedinte al Uniunii, delegaţii au adopat modificările aduse la Statutul UDMR.

Sâmbătă seara, în jurul orei 21.00 s-a anunţat rezultatul votului. Kelemen Hunor a fost ales preşedinte al UDMR cu 371 din cele 536 de voturi valabil exprimate de delegaţii la Congresul organizat la Oradea, ceilalţi doi candidaţi la şefia Uniunii, Eckstein Kovacs Peter şi Olosz Gergely, obţinând 118, respectiv 47 de voturi.

În cea de-a doua zi a Congresului, cei peste 530 de delegaţi au dezbătut şi au votat modificarea Programului UDMR.

De asemenea, aceştia au adoptat mai multe documente ale Congresului, printre care o hotărâre cu privire la recensământul populaţiei din 2011, o rezoluţie privind principiile de bază ale reformei politicii economice din România şi un document privind politica externă a UDMR.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici