Cum se va tranşa noul conflict dintre PREŞEDINTE-Guvern. Precedentul din 2008 şi ce a decis atunci CCR

Preşedintele poate refuza o singură dată propunerea de numire a unei persoane în funcţia de ministru, iar Guvernul trebuie să nominalizeze o altă persoană, a decis în urmă cu zece ani CCR, după ce fostul şef al statului, Traian Băsescu, a refuzat să o numească la conducerea MJ pe Norica Nicolai.

3716 afișări
Imaginea articolului Cum se va tranşa noul conflict dintre PREŞEDINTE-Guvern. Precedentul din 2008 şi ce a decis atunci CCR

Cum se va tranşa noul conflict dintre PREŞEDINTE-Guvern. Precedentul din 2008 şi ce a decis atunci CCR

Curtea Constitutionala a decis, în 2008, că preşedintele României are dreptul să refuze o singură dată propunerea de numire a unei persoane în funcţia de ministru şi că Guvernul este obligat să nominalizeze o altă persoană.

Curtea s-a pronuntat, în urmă cu zece ani, cu privire la cererea de soluţionare a conflictului juridic de natură constituţională dintre Guvern şi fostul preşedinte Traian Băsescu, formulată de premierul de atunci, Călin Popescu Tăriceanu, în urma refuzului lui Traian Băsescu de nominalizare a Noricai Nicolai la conducerea Ministerului Justiţiei.

Curtea Constitutionala a decis, cu majoritate de voturi, că preşedintele României "poate refuza, o singura dată, motivat", propunerea premierului de numire a unei persoane în funcţia vacantă de ministru.

"Prim-ministrul este obligat să propună o altă persoană", se arată în decizia CCR 98/2008, care este definitivă şi general obligatorie.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, marţi, că nu va semna decretele de numire în funcţia de ministru al Transporturilor pentru Lia Olguţa Vasilescu şi pentru Ilan Laufer, care a fost propus de PSD pentru portofoliul Dezvoltării Regionale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici