Curtea de Conturi: Plăţi nelegale de 32,3 milioane de lei la Secretariatul General al Guvernului

Auditul făcut de Curtea de Conturi privind execuţia bugetară din 2014 a relevat la Secretariatul General al Guvernului plăţi ilegale în valoare de 32,3 milioane de lei, documentul recomandând atât modificări legislative pentru evitarea unor situaţii similare, cât şi recuperarea prejudiciului.

751 afișări
Imaginea articolului Curtea de Conturi: Plăţi nelegale de 32,3 milioane de lei la Secretariatul General al Guvernului

Curtea de Conturi: Plăţi nelegale de 32,3 milioane de lei la Secretariatului General al Guvernului (Imagine: Catalin Lutu/Mediafax Foto)

Având în vedere valoarea şi natura ”abaterilor şi a erorilor”, în sumă totală de 32.337.000 lei, opinia de audit recomandă stabilirea întinderii prejudiciului cauzat şi virarea la bugetul statului a tuturor sumelor de către persoanele responsabile.

Printre abaterile sesizate, raportul menţionează Contractul de prestări servicii încheiat cu Sucursala Transporturi Bucureştii Noi din cadrul Regiei Autonome Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat în baza căruia au fost angajate şi plătite cheltuielile cu transportul auto de persoane mai mari cu circa 2,6 milioane lei, în 2014, fără respectarea principului economicităţii în utilizarea fondurilor publice.

În acest sens, se recomandă reducerea cheltuielilor cu serviciile de transport auto de persoane şi mărfuri, precum şi respectarea principiilor bunei gestiuni financiare cu ocazia negocierii tarifelor pentru aceste servicii, prin acceptarea includerii în baza de calcul a tarifului doar a acelor cheltuieli efectuate de prestator care au legătură cu serviciul prestat.

De asemenea, se recomandă ca Secretariatului General al Guvernului să revizuiască procedurile operaţionale privind: fundamentarea şi elaborarea bugetului de venituri şi cheltuieli, scoaterea din funcţiune şi casarea activelor fixe, declasarea şi casarea bunurilor materiale, astfel încât acestea să fie în concordanţă cu prevederile legale în vigoare.

Raportul mai precizează că nu au fost reflectate în situaţiile financiare întocmite la 31.12.2014 corecţiile financiare aplicate de autorităţile de management şi celelalte cheltuieli neeligibile aferente proiectelor finanţate din fonduri nerambursabile, în valoare de 4.912.000 lei.

De asemenea, au fost înregistrate în contabilitate, în mod eronat, cheltuieli cu amortizarea de 1.179.000 lei, ca urmare a calculării amortizării de la data recepţiei elementelor componente ale sistemelor integrate în loc de data punerii în funcţiune a acestor sisteme

Totodată, se cere finalizarea operaţiunii de casare a activelor corporale scoase din uz, rămase necasate, valorificarea materialelor rezultate în urma dezmembrării sau dezafectării activelor corporale scoase din uz şi casate, precum şi inventarierea tuturor elementelor patrimoniale aflate la Secretariatului General al Guvernului.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici