Curtea de Conturi: Alocări ilegale şi Fondul de rezervă majorat de 14,5 ori de Guvernul Ponta

Curtea de Conturi semnalează, într-un raport publicat vineri, mai multe nereguli privind măsurile luate de Guvernul Ponta în 2014, care are au vizat alocări bugetare ilegale din Fondul de rezervă, acesta fiind majorat, anul trecut, de 14,5 ori.

5824 afișări
Imaginea articolului Curtea de Conturi: Alocări ilegale şi Fondul de rezervă majorat de 14,5 ori de Guvernul Ponta

Curtea de Conturi: Alocări ilegale şi Fondul de rezervă majorat de 14,5 ori de Guvernul Ponta (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)

Potrivit raportului Curţii de Conturi, multe dintre Hotărârile de Guvern privind alocări bugetare din Fondul de rezervă nu au respectat condiţiile legale.

Mai mult, Fondul de rezervă aflat la dispoziţia Guvernului, destinat finanţării unor cheltuieli urgente sau neprevăzute, a fost majorat, în 2014, de 14,5 ori.

”Prin Hotărârile de Guvern prin care au fost alocate sume de la Fondul de rezervă la dispoziţia Guvernului în anul 2014, pentru o mare parte din cheltuieli nu sunt îndeplinite condiţiile de a fi încadrate în categoria urgente sau neprevăzute apărute în timpul exerciţiului bugetar, aşa cum prevede art. 30 alin. (2) din Legea nr. 500/2002 privind finanţele publice. Pentru o parte din aceste situaţii, prin ordonanţe simple, respectiv ordonanţe de urgenţă, Guvernul a aprobat derogări de la prevederile art. 30 alin. (2) din Legea nr. 500/2002 privind finanţele publice, realizându-se astfel mecanismul prin care din Fondul de rezervă la dispoziţia Guvernului să se aloce sume către ordonatori de credite fără a fi încadrate în categoria «urgente şi neprevăzute apărute în timpul exerciţiului bugetar». Fondul de Rezervă Bugetară la Dispoziţia Guvernului a fost majorat în anul 2014 de aproximativ 14,51 ori”, se manţionează în raportul Curţii de Conturi.

Astfel, dacă la începutul anului 2014 în Legea 356/2013 a bugetului de stat pe anul 2014 a fost prevăzută o sumă de 161.269.000 de lei, Fondul de Rezervă a fost suplimentat până la finalul anului 2014 la suma de 2.340.670 mii lei (cu suma de 1.040.100.000 de lei prin cele două rectificări bugetare şi cu suma de 1.139.301.000 de lei potrivit Legii nr. 500/2002 privind finanţele publice).

Curtea de Conturi: Nereguli la Finanţe, privind ANRP şi ANAF, dar şi la Agricultură şi Transporturi

Curtea de Conturi arată, într-un raport de audit privind execuţia bugetului pe 2014, că a identificat o serie de nereguli la Ministerul Finanţelor, privind printre altele plata titlurilor ANRP, date inexacte privind ANAF şi cheltuieli cu studii de fezabilitate pentru investiţii neconcretizate.

Curtea de Conturi: Plăţi nelegale de 32,3 milioane de lei la Secretariatul General al Guvernului

Auditul făcut de Curtea de Conturi privind execuţia bugetară din 2014 a relevat la Secretariatul General al Guvernului plăţi ilegale în valoare de 32,3 milioane de lei, documentul recomandând atât modificări legislative pentru evitarea unor situaţii similare, cât şi recuperarea prejudiciului.

Curtea de Conturi constată că bugetul Ministerului Muncii a fost supradimensionat cu peste 32 de milioane de lei

Bugetul Ministerului Muncii a fost supradimensionat cu peste 32 milioane de lei prin includerea unor sume care aparţineau unor asociaţii şi fundaţii, iar ANPIS a făcut plăţi necuvenite de peste 8 milioane de lei cu titlu de indemnizaţie creştere copil, se arată într-un raport al Curţii de Conturi.

Curtea de Conturi: Imobile din patrimoniu, subevaluate de Ministerul Dezvoltării. Call center-ul MAI nefinalizat

Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice a subevaluat imobile din patrimoniu, iar la Ministerul Afacerilor Interne call center-ul de peste 19 milioane de lei care trebuia finalizat până în decembrie 2011 nu funcţionează, potrivit raportului Curţii de Conturi.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici