Daniel Morar, despre SIIJ: „Competenţa de a cerceta magistraţii poate să fie oriunde”. Constituţional, existenţa SIIJ nu e o problemă

  • Daniel Morar: „CCR a mai spus ceva: atât timp cât DNA nu este o structură constituţională, cu o competenţă pre-stabilită, nu este o problemă că pierde competenţa”.
  • Daniel Morar: „Legiuitorul are dreptul să stabilească în funcţie de politica lui penală această competenţă. Parchetul General este singurul cu existenţă constituţională”.
  • Daniel Morar: „Din punct de vedere constituţional nu este absolut nicio problemă că există SIIJ”.
4647 afișări
Imaginea articolului Daniel Morar, despre SIIJ: „Competenţa de a cerceta magistraţii poate să fie oriunde”. Constituţional, existenţa SIIJ nu e o problemă

Daniel Morar despre SIIJ

„Competenţa de a cerceta magistraţii poate să fie oriunde. Constituţia nu dă indicii precise aici. Competenţa a fost la Parchetul General într-o vreme, după aceea a venit la DNA, acum s-a dus la SIIJ. La DNA a fost întotdeauna competenţa de a cerceta faptele de corupţie. Prin urmare, alte fapte ale magistraţilor au fost anchetate de Parchetul General, de DIICOT sau de Parchetele Curţilor de Apel pentru judecătorii şi procurorii de la judecătorie şi tribunal. Nu e competenţă dată de Constituţie. Prin urmare, Legiuitorul are dreptul să stabilească în funcţie de politica lui penală la un moment dat, cu această competenţă.

Legiuitorul a spus în 2018 că toate faptele magistraţilor, prin urmare şi cele de corupţie, merg la o altă structură specializată. Curtea s-a pronunţat, în nenumărate rânduri şi a spus că acea dispoziţie şi construcţie legală este constituţională, fiind dreptul Parlamentului. Şi CCR mai spune un lucru acolo, pentru că în criticile de neconstituţionalitate şi am văzut şi în criticile pe care le-au făcut instanţele de sesizare a CJUE – era că pierde DNA din competenţă. Şi Curtea spune un lucru: atât timp cât DNA nu este o structură constituţională, cu o competenţă pre-stabilită, nu e o problemă că pierde competenţa. Competenţele se mută dintr-o parte în alta. Nu dispare competenţa, se mută dintr-o parte sau alta”, a declarat judecătorul CCR, Daniel Morar, în emisiunea OFF/On The Record, pe Aleph News.

„Din punct de vedere constituţional nu este absolut nicio problemă că există SIIJ. Legiuitorul poate să legifereze, poate să construiască aceste instituţii în funcţie de situaţia de moment. Pentru că dacă parchetele obişnuite, Parchetul General este singurul cu existenţă constituţională. Dacă parchetele obişnuite puteau să facă aceste lucruri şi au făcut atâţia ani până în 2002, rămânea acolo”, a spus Morar, referindu-se la discuţiile publice despre SIIJ.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici