Deputat USR, despre decizia CCR: Este vorba despre Liviu Dragnea

Deputatul USR Stelian Ion a declarat, miercuri, la Parlament, că decizia CCR privind formarea completelor de 5 judecători de la ÎCCJ este una „politică” şi că „este vorba de Liviu Dragnea” deoarece până la judecarea recursului liderului PSD nu s-a ridicat problema alegerii completelor.

494 afișări
Imaginea articolului Deputat USR, despre decizia CCR: Este vorba despre Liviu Dragnea

Deputat USR, despre decizia CCR: Este vorba despre Liviu Dragnea

„Va trebui să vedem şi motivarea. Pentru noi este o surpriză neplăcută. Ne-au convins argumentele ÎCCJ. În vreme ce judecătorii CCR sunt numiţi politic, judecătorii de la ÎCCJ au ajuns acolo pe bază de examen. De aceea, dincolo de chestiunile juridice, unde sunt doi jurişti sunt trei interpretări, vedem că decizia de azi dată de o instituţie politico-juridică este mai degrabă o decizie politică spunem noi. Vedem că argumentele unor profesionişti ai dreptului, cum sunt judecătorii de la cea mai înaltă curte de justiţie din această ţară nu sunt luate în considerare de către CCR şi vedem că aceastăd ecizie a CCR se aşează dintr-un tot mai lung şir de decizii criticabile şi care dincolo de aspectele juridice, oferă sau atacă din ce în ce mai mult credibilitatea CCR. De aceea, USR va promova ideea unei revizuiri a Constituţiei ca pe viitor judecătorii CCR să fie numiţi nu doar politic, sau nu politic ci mai degrabă din rândul magistraţilor şi pe criterii obiective şi nu politice”, a declarat, miercuri, la Parlament, deputatul USR Stelian Ion, după decizia CCR potrivit căreia ÎCCJ trebuie să schimbe imediat, prin tragere la sorţi, toţi membrii completurilor de 5 judecători.

Deputatul USR a adăugat, pe această temă, că sesizarea a pornit de la liderul PSD Liviu Dragnea.

„Trebuie să vedem motivarea, dar nu putem să nu vedem că patru ani de zile aceste reguli au fost corecte, dintr-o dată odată cu nevoia stringentă a dlui Liviu Dragnea totul este dat peste cap şi dezlegarea asta în cazul dlui Dragnea vine dinspre CCR, pentru că este vorba de Liviu Dragnea. De la dl Liviu Dragnea a pornit această sesizare şi ieri cine se afla în biroul dlui Liviu Dragnea? Ministrul Justiţiei se afla în biroul dlui Liviu Dragnea să discute speţa dlui Dranea şi anume problema pe care o are cu completul de 5 judecători care îi judecă speţa supusă acestui recurs la ÎCCJ. Este terifiant ce se întâmplă (...) Va trebui să respectăm decizia CCR, nu avem cale de întors”, a menţionat acesta.

Întrebat dacă el consideră că decizia CCR este cu dedicaţie, Stelian Ion a răspuns: „Da, eu cred că am sugerat destul de clar lucrul ăsta, pentru că nu existat până să ajungă dosarul dlui Liviu Dragnea la acest complet de 5 această problemă. Dintr-o data, cum a ajuns dosarul lui Dragnea la completul de 5 judecători, dlui a dat ordin dnei Dăncilă să promoveze această sesizare la CCR”.

Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, Florin Iordache (PSD), a declarat miercuri, după ce CCR a anunţat că ÎCCJ trebuie să schimbe imediat, prin tragere la sorţi, toţi membrii completurilor de 5 judecători, că nelegalitatea compunerii completelor poate fi motiv de revizuire a unor dosare.

Curtea Constituţională a României a anunţat, miercuri, că Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie trebuie să schimbe imediat, prin tragere la sorţi, toţi membrii completurilor de 5 judecători, ca urmare a constatării existenţei unui conflict juridic de natură constituţionnală între Parlament şi ÎCCJ.

Decizia este definitivă şi general obligatorie.

Pe 2 octombrie, premierul Viorica Dăncilă a sesizat CCR în legătură cu existenţa unui conflict juridic între Parlament şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) cu privire la formarea completelor de cinci judecători de la instanţa supremă.

Controversele au început după ce a intrat în vigoare Legea 304/2004 de modificare a legii privind organizare judiciară. Aceasta prevede că vicepreşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi preşedintele Secţiei Penale nu mai conduc completele de 5 judecători, ci toţi magistraţii din complet sunt traşi la sorţi.

La Înalta Curte, Colegiul de conducere a decis să se aplice doar de la 1 ianuarie 2018, în timp ce Guvernul susţine că nu este respectat forul legislativ şi deciziile acestuia.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici