EXCLUSIV. Paul Brummell: Relaţia cu România va rămâne puternică. Românii sunt bineveniţi în Marea Britanie

Relaţia bilaterală dintre România şi Marea Britanie se va menţine "puternică, productivă" după Brexit, situaţia românilor din Marea Britanie nu se va schimba imediat, iar românii sunt în continuare bineveniţi, a spus luni ambasadorul britanic Paul Brummell pentru MEDIAFAX.

4291 afișări
Imaginea articolului EXCLUSIV. Paul Brummell: Relaţia cu România va rămâne puternică. Românii sunt bineveniţi în Marea Britanie

Ambasadorul britanic Paul Brummell: Relaţia cu România va rămâne puternică, românii sunt bineveniţi în Marea Britanie (Imagine: Mircea Roşca/ Arhiva Mediafax Foto)

Oficialii români au discutat cu reprezentanţii Ambasadei Marii Britanii la Bucureşti, imediat după referendum, şi au stabilit că Marea Britanie rămâne un partener cheie al României, în NATO, iar relaţia bilaterală, bazată pe 136 de ani de diplomaţie, se va menţine la fel de "puternică, proactivă, pozitivă", a declarat Brummell, într-un interviu acordat MEDIAFAX.

De asemenea, românii care locuiesc în Marea Britanie nu vor fi afectaţi pe parcursul procesului de negociere dintre Regatul Unit şi Uniunea Europeană, iar românii sunt bineveniţi în continuare, a subliniat diplomatul britanic, dând exemplul unor declaraţii publice făcute de primarul Londrei, Sadiq Khan, ori alţi oficiali britanici.

Reporter: Aţi discutat cu autorităţile române despre relaţia bilaterală după votul de la referendum?

Paul Brummell: Am avut un număr de comunicări directe şi, de asemenea, am citit mai multe declaraţii de la oficiali seniori români, inclusiv de la preşedintele Iohannis, premierul Cioloş şi cred că un numitor comun este, în tot ce am văzut, am auzit şi am discutat, angajamentul puternic pentru a menţine o relaţie bilaterală puternică, productivă, pozitivă care va continua cu siguranţă. Regatul Unit va rămâne un partener cheie al României în NATO, avem o relaţie bilaterală de 136 de ani de relaţii diplomatice, o plajă întreagă de conexiuni, interese comune, valori comune. Toate acestea vor rămâne şi sunt foarte mulţumit că preşedintele Iohannis şi alţii au făcut acest lucru clar în declaraţiile publice.

Reporter: Cum se va schimba relaţia bilaterală după vot, cum va fi afectată comunitatea de români din Marea Britanie şi comunitatea de britanici din România?

Paul Brummell: Premierul Cameron a accentuat vineri că nu vor fi schimbări imediate în ce priveşte drepturile şi responsabilităţile cetăţenilor români din Regatul Unit sau în ce priveşte drepturile şi responsabilităţile cetăţenilor britanici aici în România. Ne pregătim pentru o negociere de ieşire din Uniunea Europeană, dar acesta va fi un poces prelungit, deci nu ne aşteptăm la schimbări imediate ale poziţie românilor din Regatul Unit. Aşa cum primarul Londrei şi multe alte persoane au subliniat românii şi alţi migranţi în Regatul Unit sunt bineveniţi.

Reporter: Consideraţi că votul de la referendum este un eşec al premierului David Cameron, a Regatului Unit sau a Uniunii Europene?

Paul Brummell: Poziţia Guvernului britanic a fost că noi am simţit că viitorul Regatului Unit este de a rămâne în interiorul unei Uniuni Europene reformate, dar acesta a fost un exerciţiu democratic, peste 34 de milioane de oameni au votat, decizia a fost diferită – un vot pentru părăsirea Uniunii Europene şi noi simţim că acest lucru trebuie respectat. Aşa cum a spus premierul vineri, asta trebuie implementat.

Reporter: Guvernul britanic este îngrijorat de intenţia Scoţiei şi Irlandei de Nord de a rămâne în Uniunea Europeană?

Paul Brummell: Cu siguranţă diferenţele geografice şi diagrama votului arată că a fost un vot majoritar copleşitor pentru a rămâne în Scoţia şi în Irlanda de Nord, dar per total majoritatea a votat pentru a ieşi în Anglia şi Ţara Galilor, dar acesta a fost un singur vot. A fost decizia Regatului Unit ca întreg. Premierul a accentuat vineri că ce trebuie să facem acum este să ne pregătim pentru o negociere, să implementăm decizia pe care poporul britanic a luat-o ca întreg, de a ieşi din Uniunea Europeană, dar acest lucru trebuie să implice toată administaţia în negocieri pentru a asigura că interesele tuturor părţilor Regatului Unit sunt protejate şi promovate.

Reporter: Există vreo posibilitate ca decizia de a ieşi să fie blocată sau întârziată de Parlament?

Paul Brummell: Premierul şi toate partidele au spus clar întotdeauna că este vorba despre un referendum, de un singur vot şi se va ajunge la o singură decizie, care decizie va fi respectată şi implementată.

Reporter: Ce părere aveţi despre campania iniţiată de Gândul "Romanians adopt remenians", ca cetăţenii români să adopte simbolic cetăţeni britanici care au votat pentru rămânerea în Uniune?

Paul Brummell: Din ce am înţeles, campania este despre generarea conexiunilor pe Facebook între români şi britanici şi orice generează prietenie între oamenii din ţările noastre este ceva ce este cu siguranţă binevenit.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici