Echipele PSD şi ACL nu au ajuns la o înţelegere privind dezbaterea prezidenţială între Ponta şi Iohannis. Dragnea: Iohannis fuge de dezbateri/Gorghiu: Dragnea minte şi e rigid

Echipele de campanie ale PSD şi ACL nu au ajuns la o înţelegere în legătură cu organizarea de dezbateri electorale la care să participe Victor Ponta şi Klaus Iohannis, candidaţii intraţi în turul II al alegerilor prezidenţiale.

5582 afișări
Imaginea articolului Echipele PSD şi ACL nu au ajuns la o înţelegere privind dezbaterea prezidenţială între Ponta şi Iohannis. Dragnea: Iohannis fuge de dezbateri/Gorghiu: Dragnea minte şi e rigid

Negociere ACL-PSD privind dezbaterea prezidenţială (Imagine: Ovidiu Dumitru Matiu/Mediafax Foto)

UPDATE 17:45 Dragnea: Iohannis fuge de dezbateri/Gorghiu: Dragnea minte şi e rigid, noi am iniţiat discuţiile

Preşedintele executiv al PSD, Liviu Dragnea, a declarat, vineri, după discuţiile ACL-PSD că prezidenţiabilul Klaus Iohannis "fuge de dezbaterile" cu Victor Ponta, în timp ce purtătorul de cuvânt al PNL, Alina Gorghiu, a spus că social-democratul minte şi a avut o poziţie rigidă la negocieri.

"Am încercat să le explicăm că prezenţa la patru dezbateri la patru televiziuni dă de patru ori şansa cetăţenilor din România să-i vadă pe cei doi candidaţi. Dumnealor au insistat cu o singură dezbatere, tot vorbesc de finală. Noi nu credem că pregătim un meci de fotbal sau meci de box, noi credem că pregătim nişte dezbateri la care cetăţenii din România au dreptul să se uite pentru a-şi alege preşedintele", a declarat Dragnea, după ce echipele ACL şi PSD au discutat aproximativ o oră.

Preşedintele executiv PSD a susţinut că în opinia sa Iohannis nu ar dori să ia parte la dezbateri cu Ponta, chiar dacă staff-ul ACL ar vrea. "Părerea mea e că cei cu care ne-am întâlnit astăzi ar agrea ideea de patru dezbateri, dar cred că nu-l pot convinge pe domnul Iohannis. Nu-mi dau seama de ce nu doreşte domnul Iohannis să participe la patru dezbateri şi vrea numai una singură", a spus Dragnea.

El a menţionat că premierul PSD oricum va participa la emisiunile antamate la cele patru televiziuni.

Dragnea a evitat să precizeze dacă echipa de campanie a PSD acceptă sau respinge propunerea formulată de ACL pentru o dezbatere organizată de IPP.

El a fost întrebat dacă a venit la discuţiile cu ACL pentru o negociere sau pentru a reitera formula propusă iniţial de PSD. "Nu, am venit foarte hotărâţi să încercăm să convingem nişte oameni să convingă pe cineva, despre care noi credem că îi este frică să participe la dezbateri că îi face bine să participe la dezbateri", a replicat preşedintele executiv al PSD.

El a mai fost întrebat dacă în cazul negocierilor pentru dezbaterea prezidenţială contează precedentul, respectiv modul în care a fost organizată dezbaterea prezidenţială din anul 2009. "Nu ştiu, nu sunt sociolog. Noi discutam despre cele patru dezbateri", a răspuns Dragnea, menţionând că nu a luat parte la negocierile din 2009.

"Dacă nu vine până joi (la dezbaterile propuse de PSD, n.r.), atunci este foarte clar că fuge de dezbateri", a mai afirmat preşedintele executiv PSD. El a mai fost întrebat dacă a fost luată în discuţie varianta ca dezbaterea să aibă loc la televiziunea publică.

"S-a discutat despre multe televiziuni, despre multe cămine culturale, despre multe locaţii, despre multe terenuri neutre, şi despre Dan Diaconescu, dar noi am zis să rămânem totuşi aplicaţi pe o discuţie concretă. Avem o ofertă şi o posibilitate, foarte clară, în care patru televiziuni ne-au invitat să avem aceste patru dezbateri şi nu vrea să vină domnul Iohannis la aceste dezbateri. Noi discutăm despre alte dezbateri despre care nu ştim dacă se vor întâmpla, pentru că dacă ajungem să discutăm despre alte dezbateri o să ne trezim că de fapt nu o să fie de acord cu moderatorul. Acum ne este foarte clar, fuge de dezbateri", a mai afirmat Dragnea.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al PNL, Alina Gorghiu, l-a acuzat pe Dragnea că a minţit, iar PSD nu a venit cu gândul să negocieze o formulă de compromis. "Este un lucru răuvoitor din partea domnului Dragnea că una a spus în interior şi că afară v-a minţit, şi îmi pare rău că a făcut acest lucru pentru că toată lumea din partea echipei Klaus Iohannis a spus că îşi doreşte această dezbatere, nu fuge nimeni de dezbatere. Şi îmi pare rău că PSD a înţeles venirea aici, la iniţiativa noastră, doar ca pe un demers de imagine pentru a face un pas înainte în negocierea noastră", a spus Gorghiu.

Ea a fost întrebată cu ce anume a minţit Dragnea la momentul declaraţiilor de presă. "L-am auzit declarând imediat, la ieşirea din sediu, faptul că candidatul ACL fuge de dezbatere. Nimic mai fals, dacă veţi întreba pe oricine, exact aşa am început dezbaterile. Noi am iniţiat, staff-ul lui Klaus Iohannis, am iniţiat această discuţie, am transmis invitaţia celor de la PSD tocmai pentru că ne dorim în mod clar, în mod ferm o dezbatere a celor doi finalişti din turul doi", a răspuns purtătorul de cuvânt al PNL.

"Noi am propus să luăm în discuţie şi alte invitaţii de la alte televiziuni, poziţia fermă şi rigidă a PSD a fost clară: vrem exclusiv aceste patru televiziuni, unde Victor Ponta şi-a negociat format, moderator şi aşa mai departe, lucru pe care cu noi nu l-a împărtăşit nici înainte, acum face acest lucru. Din păcate, este un demers sortit eşecului din partea noastră, se pare, pentru că nu au venit deschişi la negociere", a spus reprezentanta PNL.

Purtătorul de cuvânt al PNL a menţionat că reprezentanţii PSD nu au dorit să accepte o singură dezbatere, pe un teren neutru, cu acces pentru toată media.

Gorghiu a precizat că există posibilitatea ca în următoarele zile reprezentanţii PSD să revină asupra poziţiei exprimate. Ea a fost întrebată care a este formatul negociat de ACL cu Institutul pentru Politici Publice pentru dezbaterea la care Iohannis a acceptat invitaţia.

"Este prematur să discutăm de un format. Noi am acceptat o invitaţie, firesc era, aşa cum s-a şi întâmplat să demarăm discuţii, negocieri cu PSD. ACL a făcut asta de ieri pentru a ne pune la masă să discutăm şi despre format şi despre locaţie şi despre eventualii moderatori, aşa cum s-a întâmplat în fiecare campanie electorală, în fiecare moment cheie când staff-urile s-au văzut şi au căzut de acord", a afirmat Gorghiu.

UPDATE 15:02 - Echipele PSD şi ACL nu au ajuns la o înţelegere privind dezbaterea prezidenţială

Preşedintele executiv al PSD, Liviu Dragnea, a spus, la finalul întâlnirii, că social-democraţii au încercat să-i convingă pe cei de la ACL că "4 este mai mare decât 1", el referindu-se la cele patru emisiuni televizate propuse de PSD.

"Dumnealor au insistat cu o singură dezbatere", a menţionat Dragnea.

Purtătorul de cuvânt al PNL, Alina Gorghiu, a susţinut că în continuare ACL este deschisă pentru a negocia o formulă de dezbatere prezidenţială, menţionând că propunerea a fost de a se discuta şi despre propunerile făcute de alte televiziuni decât cele patru propuse de PSD. Gorghiu a afirmat că una dintre propuneri a vizat inclusiv televiziunea publică, care a făcut o astfel de invitaţie.

"A existat o oarecare rigiditate din partea domniilor lor, nu cred că au venit pregătiţi pentru o negociere flexibilă, serioasă, pentru a avea ca finalitate dezbaterea dintre Klaus Iohannis şi Victor Pontra, ci au venit cu aceeaşi propunere fixă, rigidă, de avea cele patru dezbateri în formatul agreat de Victor Ponta la cele patru televiziuni", a afirmat Gorghiu.

"Cea mai importantă concluzie pe care echipa de negociere a candidatului Klaus Iohannis o trage azi este că ne dorim în continuare să aibă loc o dezbatere între Victor Ponta şi Klaus Iohannis. Toată lumea (...) a înţeles un lucru: că din ‘90 încoace cel mai important moment al unei campanii prezidenţiale a fost această dezbatere", a mai declarat Gorghiu.

Echipele de campanie ale ACL şi PSD s-au întâlnit, vineri, la sediul PNL din Şoseaua Kiseleff, pentru a discuta legat de organizarea de dezbateri electorale.

Dragnea a fost însoţit de purtătorul de cuvânt al PSD, Gabriela Firea, şi deputatul Gabriela Podașcă.

Din partea ACL au luat parte la discuţii purtătorul de cuvânt al PNL, Alina Gorghiu, purtătorul de cuvânt al PDL, Adriana Săftoiu, Eduard Hellvig şi Dan Mihalache.

Echipa de campanie a candidatului ACL la prezidenţiale, Klaus Iohannis, a transmis, joi seară, o invitaţie adresată echipei de campanie PSD pentru a lua parte vineri la amiază la negocieri, în vederea organizării unei dezbateri electorale între candidaţii rămaşi în cursa pentru Cotroceni.

Purtătorul de cuvânt al PSD, Gabriela Firea, a declarat, vineri dimineaţă, pentru MEDIAFAX, că PSD a confirmat pentru vineri, ora 13.30, la fostul sediu al USL, întâlnirea staff-urilor de campanie ale lui Victor Ponta şi Klaus Iohannis pentru stabilirea dezbaterilor între cei doi candidaţi.

Preşedintele executiv al PSD, Liviu Dragnea, a declarat, joi, că atât el cât şi Victor Ponta doresc în continuare să aibă loc patru dezbateri electorale televizate la patru televiziuni de ştiri, pe patru teme anunţate anterior, el respingând astfel propunerile avansate de Klaus Iohannis.

“În continuare noi dorim patru dezbateri. Domnul Iohannis are o problemă cu spaţiile, merge după regulile feng shui? Un studio de televiziune nu e bun? Nu prea înţelegem lucrurile astea”, a precizat Dragnea.

El a arătat că orice cetăţean român trebuie să aibă toate condiţiile pentru a şti cât mai multe despre capacitatea şi priceperea celui pe care trebuie să-l voteze în funcţia de preşedinte al României, iar cele patru dezbateri televizate pe teme care ţin de activitatea şefului statului pot contura această necesitate.

“Şi atunci patru dezbateri reprezintă un număr de patru ori mai mare decât o singură dezbatere, este foarte clar. Noi vrem să fie patru dezbateri pentru ca cetăţenii să aibă posiblitatea să ştie exact ce ştie Victor Ponta, ce poate Victor Ponta, ce ştie Klaus Iohannis, ce poate Klaus Iohannis. În patru dezbateri televizate românii vor şti foarte bine pe cine să voteze. O singură dezbatere, care să fie eventual făcută într-un stil de spectacol, nu ajută românii”, a susţinut Dragnea.

El a spus că aceste patru dezbateri pot contura un vot raţional, care ar fi şi în interesul alianţei care îl susţine pe Victor Ponta, nu un vot emoţional, aşa cum ar dori cei care îl susţin pe Klaus Iohannis.

“Pe de altă parte, pentru noi este foarte clar: Klaus Iohannis fuge de dezbatere. (...) Dar ce înseamnă teren neutru? O singură dezbatere nu este suficientă, iar dacă noi spunem că suntem de acord undeva, o să spună seara că nu mai e bine acolo, că a aflat că de fapt ăla nu mai e teren neutru. Hai să fim serioşi”, a spus Dragnea.

El a arătat că nu e de acord cu ideea că cele patru dezbateri propuse de PSD la patru televiziuni de ştiri ar restricţiona accesul la acestea pentru celelalte instituţii media.

Klaus Iohannis a spus, referitor la dezbaterile televizate stabilite de Victor Ponta, că nu poate accepta o astfel de infatuare, că premierul confundă universitatea cu căminul cultural şi că dacă nu acceptă dezbaterea la Universitatea Timişoara pot merge la facultatea unde Ponta şi-a luat doctoratul.

Întrebat, joi, într-o conferinţă de presă la Cluj-Napoca, dacă a convenit cu Victor Ponta să participe la o dezbatere şi de ce ar fi la Timişoara, şi nu la Cluj, Klaus Iohannis a afirmat că Ponta şi echipa acestuia au stabilit să fie patru dezbateri, fără să negocieze cu staff-ul său, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Iohannis a spus nu poate accepta ”o astfel de atitudine de infatuare din partea unui candidat”.

"Ar fi foarte bine şi la Cluj. Candidatul Victor Ponta şi echipa lui s-au aşezat şi au spus: «Noi conducem ţara, ce naiba, stăm noi după sasul acela? Nu se poate». Au stabilit ei că trebuie să fie patru dezbateri la televiziuni, la ora x şi y. Infatuare de prim-ministru... Nu aşa se face într-o democraţie, se negociază, nu e o harababură acolo, e o dezbatere în faţa naţiunii. Nu mi s-a părut just şi nu pot accepta o astfel de atitudine de infatuare din partea unui candidat. Am avut o invitaţie de la Universitatea de Vest din Timişoara, ar fi un loc excelent, un loc potrivit. Dar Ponta confundă universitatea cu căminul cultural la nivel domniei sale de doctorat... Dacă nu doreşte Universitatea de Vest din Timişoara, putem merge la UBB, la Universitatea Bucureşti, la Facultatea de Drept, unde şi-a luat doctoratul. Sper să reuşim să facem o dezbatere publică, voi avea eu grijă să existe o astfel de dezbatere", a spus Iohannis.

El a afirmat că îşi imaginează o dezbatere pe o platformă publică, la care are acces absolut toată lumea, "indiferent dacă lucrează pentru cea mai pontistă televiziune de ştiri sau pentru cel mai anti-Iohannis loc".

"Să existe aceleaşi şanse", a conchis Iohannis.

Victor Ponta l-a invitat pe Klaus Iohannis la emisiunile televizate la care va participa, luni, marţi, miercuri şi joi, la B1, Realitatea TV, România TV şi Antena 3.

În replică, Iohannis a spus că ”este absolută nevoie ca această dezbatere să aibă loc undeva unde toată media are acces în mod egal, unde absolut toate condiţiile sunt de aşa natură că nu poate să fie bănuit un candidat sau altul de vreun avantaj ilegitim".

Iohannis i-a cerut lui Ponta să-şi mandateze echipa de campanie să poarte negocieri cu membrii staff-ului său "pentru a stabili cât mai rapid condiţiile de desfăşurare a unei dezbateri reale", apreciind că "singura variantă corectă" este o dezbatere organizată pe un teren neutru.

Într-un comunicat transmis marţi, Iohannis i-a cerut lui Ponta "să renunţe de urgenţă la asemenea tertipuri şi să aibă curajul să îşi asume o confruntare de idei corectă", în care niciunul dintre candidaţi nu porneşte cu "un avantaj ilegitim".

Rectorul Universităţii de Vest din Timişoara, Marilen Pirtea, a lansat, marţi, o invitaţie către Victor Ponta şi Klaus Iohannis pentru a participa la o dezbatere publică în Aula Magna a universităţii, la o dată care va fi stabilită în cazul în care aceştia confirmă participarea.

Klaus Iohannis spunea că i s-ar părea "un lucru excepţional de bun ca această întâlnire planificată să aibă loc în Timişoara", în timp ce Liviu Dragnea afirma că PSD nu va accepta.

"Poate ei vor să fie o dezbatere organizată şi moderată de un ofiţer acoperit, ca în 2009. Nu acceptăm lucrul ăsta", spunea Dragnea.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici