Gorghiu le-a cerut liberalilor să facă presiuni pentru adoptarea legii votului prin corespondenţă

Copreşedintele PNL Alina Gorghiu le-a spus, marţi, deputaţilor liberali că la începutul lunii noiembrie vrea să fie publicată în Monitorul Oficial legea votului prin corespondenţă, solicitându-le să pună presiune pe fiecare parlamentar pentru a se aduce la îndeplinire acest obiectiv.

164 afișări
Imaginea articolului Gorghiu le-a cerut liberalilor să facă presiuni pentru adoptarea legii votului prin corespondenţă

Alina Gorghiu (Imagine: Marius Dumbraveanu/Mediafax Foto)

"În această sesiune o să avem proiectul legat de votul prin corespondenţă care este proiectul nostru de suflet şi nu cred că există un parlamentar PNL care să nu fi vorbit îndelung de el. Am sesizat o nuanţă din partea PSD care se pare că acum are disponibilitatea de a discuta de el. Sper că toată lumea înţelege că începtutul lunii noiembrie înseamnă o dată pentru publicarea Monitorul Oficial al acestei legi. Vă rog să puneţi presiune pe fiecare parlamentar, aşa cum ne-am luat angajamentul în campania electorală că vom promova această lege, o să o facem”, a menţionat Gorghiu.

Ea a arătat că proiectul Codului Fiscal va trece joi de Camera Deputaţilor şi va fi promulgat, proiectul fiind un compromis între ideea de relaxare fiscală şi ideea de macrostabilitate.

"Să nu uităm că PNL este cel mai mare partid de opoziţie de pe scena politică şi are responsabilitatea de a taxa orice derapaj al PSD, să creem un echilibru între instituţiile statului şi să păstrăm parteneriatul instituţional cu preşedintele", le-a mai spus Gorghiu deputaţilor PNL.

La Parlament sunt înregistrate nu mai puţin de patru proiecte pe această temă, însă partidele nu au ajuns la un acord în sesiunea trecută, cu toate că au votat toate celelalte modificări ale legislaţiei electorale, convenite şi în cadrul unor consultări care au avut loc la Palatul Cotroceni-legea partidelor, legea finanţării partidelor şi a campaniilor electorale, legea alegerilor locale şi legea alegerilor parlamentare.

PSD l-a mandatat pe preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, să trimită proiectul privind "principiile legii votului prin corespondenţă" către Autoritatea Electorală Permanentă, pentru ca abia apoi să înceapă discuţiile în Parlament.

Pe de altă parte, preşedintele Comisiei de Cod Electoral, vicepreşedintele PNL Mihai Voicu, a spus că parlamentarii şi AEP nu trebuie să omită opinia celor din Diaspora în privinţa legii votului prin corespondenţă, iar proiectul liberalilor este singurul care conţine prevederi agreate de cetăţenii români din străinătate.

Potrivit unei decizii a Curţii Constituţionale şi recomandărilor Comisiei de la Veneţia, pentru a fi aplicată la viitoarele alegeri, legea ar trebui să fie adoptată cel târziu în noiembrie, cu un an înainte de data alegerilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici