Guvernul a alocat 30,1 milioane de lei pentru construcţia a patru bănci de sânge/ Medicamente noi, pe lista celor compensate şi gratuite

Guvernul a aprobat, joi, printr-o Hotărâre, alocarea sumei de 30,1 milioane de lei, pentru anii 2017-2018, pentru construcţia şi dotarea cu echipamente pentru patru bănci de sânge şi celule umane în Bucureşti, Iaşi, Târgu Mureş şi Timişoara, care să asigure tratament de urgenţă.

471 afișări
Imaginea articolului Guvernul a alocat 30,1 milioane de lei pentru construcţia a patru bănci de sânge/ Medicamente noi, pe lista celor compensate şi gratuite

Guvernul a alocat 30,1 milioane de lei pentru construcţia a patru bănci de sânge/ Medicamente noi, pe lista celor compensate şi gratuite (Imagine: Hepta)

”Alocarea sumei de 30,1 milioane de lei, pentru anii 2017-2018, este necesară Ministerului Sănătăţii, în vederea îndeplinirii obiectivelor din cadrul unui proiect PHARE (Proiectului PHARE 2006/018-147.03.11) pentru implementarea directivelor Uniunii Europene privind băncile de sânge - unităţile de transfuzie din spitale - utilizarea terapeutică a ţesuturilor şi celulelor umane. Proiectul urmăreşte creşterea numărului de intervenţii pentru transplantul de organe, ţesuturi (în special piele pentru arsuri) şi celule, destinat pacienţilor aflaţi pe listele de aşteptare, precum şi scăderea cheltuielilor cu tratamentul unor boli cronice”, se arată într-un comunicat de presă al Executivului.

Potrivit sursei citate, fondurile sunt necesare lucrărilor de construcţii, dotări cu echipamente şi servicii de auditare a achiziţiilor pentru patru bănci de ţesuturi şi celule umane în Bucureşti, Iaşi, Târgu Mureş şi Timişoara, care să asigure tratament de urgenţă pentru pacienţii care necesită transplant de ţesuturi, evitându-se astfel importul şi amânarea riscantă a aplicării tratamentului.

”Astfel, proiectul va asigura o creştere a calităţii asistenţei medicale de specialitate, prin soluţii terapeutice moderne, pentru îmbunătăţirea stării de sănătate a populaţiei, care nu va mai fi nevoită să se adreseze unor bănci de ţesuturi / celule şi clinici specializate din alte ţări. Sumele alocate sunt destinate contractării şi implementării componentelor necontractate din cadrul proiectului PHARE”, se mai arată în comunicat.

Banii vor fi alocaţi din bugetul aprobat Ministerului Sănătăţii, prin virări de credite bugetare de la celelalte tipuri de cheltuieli din cadrul aceluiaşi capitol, astfel: pe anul 2017 vor fi alocaţi 29,78 milioane lei şi 0,32 milioane lei pentru 2018.

De asemenea, potrivit Executivului, continuarea implementării proiectului PHARE în România va armoniza activitatea în domeniul băncilor de sânge, unităţilor de transfuzie din spitale şi utilizarea terapeutică a ţesuturilor şi celulelor umane cu celelalte state din Uniunea Europeană, evitându-se aplicarea procedurii de infringement României pentru domeniul „utilizarea terapeutică a ţesuturilor şi celulelor umane”.

Încă cinci molecule introduse pe lista medicamentelor compensate şi gratuite

 Guvernul a introdus, în şedinţa de joi, în Lista medicamentelor compensate şi gratuite încă 5 noi molecule, respectiv denumiri comune internaţionale (DCI), de care beneficiază asiguraţii, cu sau fără contribuţie personală, în sistemul public de sănătate.

Decizia a fost luată prin hotărâre a Executivului.

”Noile medicamente sunt destinate tratamentului pacienţilor cu hepatite cronice de etimologie virală, tuberculoză, boli rare”, potrivit unui comunicat de presă al Guvernului.

În prezent, în cadrul sistemului de asigurări de sănătate din România, persoanele care deţin calitatea de asigurat pot beneficia de medicamente, cu sau fără contribuţie personală, din Lista cuprinzând denumirile comune internaţionale, pe bază de prescripţie medicală.

Decontarea celor 5 noi denumiri comune internaţionale se face cu încadrarea în bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate aprobat pentru 2017.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici