Guvernul schimbă mai mulţi consuli numiţi de fostul Executiv, precum Cynthia Curt şi Ioan T. Morar

Guvernul a decis rechemarea în ţară a mai multor consuli generali numiţi de fostul Executiv, printre care Cynthia-Carmen Curt, fost consilier al premierului Emil Boc şi detaşată la consulatul din Barcelona, şi jurnalistul Ioan T. Morar, trimis consul la Marsilia.

1363 afișări
Imaginea articolului Guvernul schimbă mai mulţi consuli numiţi de fostul Executiv, precum Cynthia Curt şi Ioan T. Morar

Ioan T. Morar (Imagine: Andrei Spirache/Mediafax Foto)

Astfel, printr-un set de hotărâri aprobate în şedinţa de miercuri, Guvernul a decis rechemarea în ţară a consulilor Cynthia-Carmen Curt (Barcelona, Spania), Ioan T. Morar (Marsilia, Franţa), Lucian Leuştean (Chicago, Statele Unite ale Americii), Ioana Brânduşa (Munchen, Germania), Monica Ştirbu (Sevilla, Spania), Florin Ghica (Bilbao, Spania).

La Milano a fost numit consul general George Gabriel Bologan, până în prezent secretar în cadrul consulatului, iar la consulatul din Sevilla a fost numit Manuel Pleşa, fost consilier economic la Sevilla şi Ankara. Monica Ştirbu va prelua consulatul din Bilbao.

Cynthia-Carmen Curt, fost consilier de stat în aparatul de lucru al premierului Emil Boc, a fost numită de Guvern în luna mai 2011 în postul de consul general al României la Barcelona.

Ministerul Afacerilor Externe a precizat atunci, pentru MEDIAFAX, că pentru funcţia de şef de misiune diplomatică sau consulară pot fi propuse pentru numire, "în mod excepţional", personalităţi ale vieţii publice care îndeplinesc condiţiile pentru admiterea în rândul membrilor Corpului diplomatic şi consular al României.

La rândul său, jurnalistul Ioan T. Morar a fost numit de Guvern în octombrie 2010 în postul de consul general al României la Marsilia.

El declara pentru MEDIAFAX că a fost propus de ministrul de Externe, Teodor Baconschi, pentru postul de consul general la Marsilia, precizând că este "onorant" pentru el să accepte o astfel de propunere.

"Da, m-a propus domnul Baconschi consul general la Marsilia. Nu ştiu când se va întâmpla. Actele le semnează primul-ministru. Sigur că voi accepta. Nu e ceva ruşinos, e ceva onorant pentru mine să accept o astfel de propunere. Într-un fel, pare demodat, dar îmi voi face datoria faţă de ţară. Eu am lucrat în mediul privat din 1990, deci nu e ca şi când aş lua acum bani publici, mai ales că s-au şi redus salariile. (...) Doresc să marchez o etapă nouă în viaţa mea şi în cariera mea. Sper să ajung acolo şi să demonstrez că nu a fost o alegere hazardată din partea celor care m-au propus", a spus Ioan T. Morar.

Lucian Leuştean, secretar general în Ministerul Afacerilor Externe din iunie 2006, şi Brânduşa Predescu, director în MAE la Direcţia OSCE, au fost numiţi consuli în decembrie 2007.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici