Video INTERVIU INTEGRAL „Gândurile lui Cristoiu”: Ordonanţele de urgenţă exprimă spaima guvernelor chiar de propria lor majoritate/ Klaus Iohannis a căzut în capcana PSD

Ion Cristoiu afirmă că preşedintele Klaus Iohannis a căzut într-o capcană când a crezut că PSD va da ordonanţe de urgenţă pe Codurile Penale şi referendum. La emisiunea “Gândurile lui Cristoiu”, jurnalistul a susţinut că legiferarea prin ordonanţe exprimă teama unui guvern faţă de propria majoritate, arătând că, deşi nemulţumit de această practică, preşedintele nu ar avea de ce să-i pună capăt dacă PNL ar ajunge la guvernare .

3684 afișări

Ion Cristoiu a explicat că prin revizuirea Constituţiei s-a cerut motivarea urgenţei unei ordonanţe, dar această cerinţă este ignorată. El a amintit că Guvernul condus de Dacian Cioloş a legiferat cel mai mult prin ordonanţe de urgenţă.

Preşedintele Iohannis şi-a dedicat joi trei sferturi din discurs practicii PSD de a recurge la ordonanţe de urgenţă. Şeful statului a criticat această practică, mai ales în contextul vehiculării unor informaţii potrivit cărora Guvernul Dăncilă va da ordonanţă de urgenţă pentru înfiinţarea de secţii de votare diferite la referendum şi europarlamentare, şi pe Codurile penale. Guvernul nu a dat aceste ordonanţe, iar Ion Cristoiu este de părere că şeful statului „nu a făcut altceva, voit sau nevoit, decât să ridice orizontul de aşteptare în legătură cu conferinţa de presă a lui Liviu Dragnea şi l-a ajutat, a contribuit la campania electorală a lui Liviu Dragnea”.

Jurnalistul spune că ar fi fost mai indicat ca preşedintele Iohanis, care “a intrat într-un cerc tefelist“, să iasă cu o declaraţie despre resetarea vieţii politice internaţionale şi planurile României decât să se războiască cu PSD-ul, în condiţiile în care China devine un partener economic important în UE, iar România a fost prima care a început discuţiile cu Beijingul.

De asemenea, Ion Cristoiu a spus că declaraţia premierului Dăncilă privind mutarea ambasadei României din Israel la Ierusalim a fost un gest prin care a vrut să-i dea şah preşedintelui Iohannis. “Cred că sunt şi foarte mulţi români care sunt de acord cu mutarea. Mă rog, orice român îşi dă seama că până la urmă într-un conflict pariez pe Israel şi pe America”, a susţinut jurnalistul.

În opinia sa, Uniunea Europeană, marile puteri europene sunt nemulţumite pentru acest posibil gest al României, şi nu pentru că sunt mari apărătoare ale arabilor, ci pentru că vor să o facă ei mai întâi. “Au venit babuinii ăia, de ce să facă ăia? Ca şi la povestea cu China, că hotărăsc ei că ei pot să facă contracte cu China şi apoi venim şi noi, proştii”, a comentat Ion Cristoiu.

Redăm integral interviul:

Monica Mihai: Avem în această săptămână cinci teme mari: avem referendumul, care este un nou subiect de discuţie între preşedintele Klaus Iohannis şi Liviu Dragnea, epopeea Laurei Codruţa Kovesi, listele pentru europarlamentare sunt în sfârşit finalizate şi au fost depuse la Biroul Electoral Central, premierul Viorica Dăncilă a anunţat săptămâna trecută că va muta Ambasada României din Israel, de la Tel Aviv la Ierusalim, şi topul săptămânal al politicienilor. Haideţi să începem cu cel mai important subiect al săptămânii, cu subiectul referendumului, care a creat o nouă discuţie între preşedintele ţării Klaus Iohannis şi preşedintele PSD, Liviu Dragnea, haideţi să vedem ce a declarat preşedintele Klaus Iohannis.

Fragment din declaraţia preşedintelui Klaus Iohannis, 28 martie:

”Este cert, voiconvoca un referendum pentru data de 26 mai, fiindcăaşa nu se maipoate! PSD continuăasaltul la adresajustiţiei, declanşatîncă de când a preluatguvernarea. De aceastădată, pesediştiivorsădeaOrdonanţe de Urgenţăprin care sămodificeCodurilepenale. GolănealaGuvernului PSD de astăzi a depăşitoricelimită”

Monica Mihai: Preşedintele Klaus Iohannis şi-a încheiat acest discurs ca adresând o întrebare Partidului Social Democrat ”De ce vă e frică de referendum?”. Liviu Dragnea a avut un răspuns pentru această întrebare, haideţi să vedem ce a răspuns preşedintele PSD.

Fragment din declaraţia preşedintelui PSD, Liviu Dragnea, 28 martie:

”Se alintă, dar nu-l prea bagă nimeni în seamă. A zic că de ce ne este frică nouă de referendum? Cărui PSD-ist îi este frică de referendum? Nu are de ce să ne fie frică. De asemenea, inventează tot felul de prostii. Ca spunem noi că vrem să facem secţii diferite de vot. Nici măcar nu permite legea să se întâmple asta. Legea referendumului este foarte clară: şi referendumul şi alegerile se desfăşoară în aceleaşi secţii de vot cu aceleaşi birouri electorale”

Ar trebui să-i fie frică de referendum domnului Klaus Iohannis

Monica Mihai: Că tot s-a discutat despre frică, cui ar trebui să-i fie frică de acest referendum? Partidului Social Democrat sau preşedintelui Klaus Iohannis?

Ion Cristoiu: Ar trebui să-i fie frică domnului Klaus Iohannis.

Monica Mihai: De ce?

Ion Cristoiu: Pentru că Partidul Social Democrat nu are nimic de pierdut. În primul rând este referendum consultativ, referendumul pentru familie era altceva, era un referendum care propunea modificarea Constituţiei, dacă trecea referendumul atunci aveam de a face cu modificarea Constituţiei, sigur în sensul celor cerute de referendum. În cazul de faţă este un referendum consultativ, indiferent de întrebare, indiferent de răspuns, nu se întâmplă nimic, el nu obligă pe nimeni să schimbe ceva. A mai făcut şi domnul Traian Băsescu două în genul acesta, tot aşa de dragul alegerilor, unul chiar prevedea o chestiune concretă, anume reducerea numărului de parlamentari, a fost o temă îndrăgită de români şi n-a ieşit...

Monica Mihai: Şi totuşi nu s-a întâmplat nimic.

Ion Cristoiu: Deci unul este consultativ.

Monica Mihai: Voiam să vă întreb dacă simplul fapt că preşedintele ţării a anunţat că acest referendum va avea loc pe 26 mai, este şi o garanţie a faptului că va avea loc, se va întâmpla? Este suficient faptul că s-a anunţat data?

Ion Cristoiu: Problema la acest referendum nu este data, era clar că se va ţine, ci întrebarea. E foarte important, şi de aceea şi aceste ezitări de la preşedinte în legătură cu întrebarea de la referendum, pentru că avem mai multe posibilităţi. Prima posibilitate este ca referendumul să treacă în sensul că trebuie să existe ...

Monica Mihai: Să existe prezenţă suficient de mare.

Ion Cristoiu: Suficient de mare la europarlamentare, dar există posibilitatea ca, deşi la europarlamentare să fie peste 30%, electoratul PSD să primească dispoziţie să boicoteze referendumul. Adică chiar dacă vor fi aceeaşi comisie şi două bilete...

Monica Mihai: Să nu ia al doilea bilet.

În momentul în care referendumul a căzut ar fi o crimă pentru justiţie

Ion Cristoiu: Da, e greu de presupus că electoratul PSD e aşa de analfabet încât în momentul în care îi va întinde cineva din comisie, dar nici nu întinde, va spune ia-l şi pe ăsta, să-l ia şi să-l anuleze. Din punctul acesta de vedere procentajul nu va fi mare totuşi la europarlamentare. Dacă adăugăm la acest procentaj totuşi, să zicem că este peste 30%, încă jumătate 15%, sau nu, 50% care nu dau buletinul, care boicotează, a căzut. Deci în momentul în care a căzut este...

Monica Mihai: Ce înseamnă asta pentru preşedintele Klaus Iohannis?

Ion Cristoiu: Asta ar fi o crimă pentru justiţie.

Monica Mihai: Asta în ideea în care s-ar rămâne pe tema justiţiei la întrebare.

Ion Cristoiu: Da, după părerea mea este antidemocratic şi foarte riscant să pui în discuţie pe referendumuri naţionale părerea despre democraţie, despre independenţa ţării, despre unitatea ţării şi despre justiţie.

Monica Mihai: De ce antidemocratic?

Ion Cristoiu: Păi, hai să vedem următorul lucru, să presupunem că întrebarea la care toată lumea se aşteaptă este ”Sunteţi de acord cu independenţa justiţiei?” sau, că asta trebuie să fie una generală nu poate pune o întrebare chiar anti PSD, hai să spunem acest lucru dacă pică referendumul ce înseamnă? Că poporul român este împotriva independenţei justiţiei?

Monica Mihai: Spuneţi că ar putea fi foarte periculos.

Ion Cristoiu: De regulă, nu se pun întrebări care să vizeze... şi dacă ar trece, şi dacă ar fi 70% ar spune că sunt de acord, normal este ca noi să nu puteam agita în spaţiul public ca măcar doi oameni sunt împotriva independenţei justiţiei, dar dacă sunt un milion care spun nu? Să ne imaginăm un referendum asemănător ”Sunteţi de acord cu independenţa României?”. Poate se găsesc 10.000?????

Monica Mihai: Mii care spun că nu sunt de acord.

Ion Cristoiu: Şi atunci care este teza? Înseamnă că în România sunt oameni care nu vor independenţa României? Deci, din punctul nostru de vedere, nu este pentru Klaus Iohannis, este pentru tema Justiţiei.

Monica Mihai: Aici ar mai fi o chestiune, preşedintele Klaus Iohannis, în discursul pe care l-a avut, menţiona şi susţinea foarte hotărât că nu se mai poate legifera cu ordonanţe de urgenţă.Credeţi că e posibil ca întrebarea să meargă în această direcţie, să aibă legătură cu ordonanţele de urgenţă?

Ion Cristoiu: Da, e bună observaţia, totuşi cam trei sferturi din discursul său a fost consacrat legiferării prin ordonanţe de urgenţă, spunându-se că ele nu pot fi contestate la Curtea Constituţională. Eu cu asta aş fi de acord, dacă întrebarea este ”Sunteţi împotriva legiferării sau împotriva ordonanţelor de urgenţă?” eu sunt de acord, mă duc şi votez de cinci ori dacă este posibil.

Monica Mihai: Păi, şi ce ne facem în situaţiile în care totuşi e nevoie de ordonanţe de urgenţă, pentru că ştiu că şi acestea au rolul lor legislativ?

Ordonanţele de Urgenţă exprimă spaima guvernelor de Parlament, chiar de propria lor majoritate, nu justifică cu nimic

Ion Cristoiu: Eu sunt un istoric al ordonanţelor de urgenţă, am fost un mare adversar, perioada post decembristă a fost marcată de folosirea de către toate guvernele a ordonanţelor de urgenţă pentru a eluda Parlamentul, mai ales când au fost guverne minoritare. La revizuirea Constituţiei în 2003 s-a ţinut cont de această experienţă, s-a încercat, s-a introdus o obligativitate să se justifice orice urgenţă, cu toate acestea a continuat. Campion a fost Guvernul Cioloş, deci din punctul acesta de vedere, sigur că e o capcană.

Monica Mihai: Bine au fost campioni, există o justificare acolo având în vedere că ei aveau un termen limitat ( al mandatului, n.r.)

Ion Cristoiu: Nu există, nu veţi găsi în mine un susţinător al ordonanţelor de urgenţă, este... Ordonanţele de Urgenţă exprimă spaima guvernelor de Parlament, chiar de propria lor majoritate, nu justifică cu nimic. Ordonanţa de Urgenţă, aşa se şi numeşte, este când a fost vijelie, au căzut toţi copacii din România şi trebuie să dai neapărat o ordonanţă de urgenţă pentru că, nu ştiu, să ridici copacii la loc sau să pui alţi copaci. Din punctul acesta de vedere s-a abuzat, s-ar putea să fie aceasta tema, dar e o capcană cum spuneţi dumneavoastră pentru că sigur guvernul următor dacă va fi PNL va încerca şi el să folosească ordonanţele de urgenţă.

Monica Mihai: A fost o zi interesantă ziua de joi, încă de dimineaţă au apărut informaţii din zona PSD cum că ar boicota referendumul, mai exact ar organiza două secţii de votare diferite pentru referendum şi pentru alegerile europarlamentare, preşedintele Klaus Iohannis a ieşit imediat public şi a făcut o declaraţie prin care susţinea că organizează referendumul şi la scurt timp s-a anunţat o declaraţie publică a lui Liviu Dragnea. Credeţi că a fost o mişcare, a fost o strategie din partea PSD?

Klaus Iohannis, manipulat sau nemanipulat, a căzut într-o capcană şi în felul acesta el a ridicat ştacheta aşteptărilor

Ion Cristoiu: Istoricul este interesant.Dimineaţă s-a anunţat de către PSD, cred că de Codrin Ştefănescu, că în după amiaza zilei respective la ora 7 era programat, e foarte important, conferinţa de presă, la ora 7 domnul Liviu Dragnea va anunţa nişte lucruri teribile, extraordinare pentru ţară. După părerea mea, PSD, care are deja pusă la punct maşinăria, bine, maşinărie de campanie electorală pentru europarlamentare, cred că aici l-a manipulat pe Klaus Iohannis pentru că intervenţia lui Klaus Iohannis de la ora 5... în momentul în care s-a anunţat că era ora 5, domnul Dragnea a coborât la ora 6 la conferinţa de presă. Şi atunci, e foarte interesant, m-am uitat, eu de regulă nu mă uit la televizor după amiaza, potrivit regulii lui Eugen Barbu nu se bea înainte de asfinţitul soarelui, deci nu te uiţi la televizor şi nu bei înainte, a apus soarele te poţi uita la televizor. Dar a creat acea tensiune, acea aşteptare în urma căreia toate televiziunile de ştiri au transmis.Şi ce au transmis? Au transmis cu alianţa dintre PNŢCD, PSD şi PER. Imaginaţi-vă dacă se ştia de dimineaţă că asta va transmite, nu era niciun interes. Deci, domnul Klaus Iohannis manipulat sau nemanipulat a căzut într-o capcană şi în felul acesta el a ridicat ştacheta aşteptărilor în aşa fel încât noi să ne uităm cu toţii la, mă rog, o alianţă care nu era un eveniment major pe scena politică a ţării. Şi dacă ne uităm la elementele manipulării vom descoperi că ceva e în neregulă cu Cotroceniul. Domnul Klaus Iohannis a ieşit şi a zis în legătură cu cele două secţii, păi pe ce se baza?

Monica Mihai: Legea este foarte clară.

Ion Cristoiu: Pe ce se baza? A scris o USR-istă nu ştiu, una pe Facebook, sau nu ştiu unde că ştie ea....

Monica Mihai: Exista informaţia că PSD ar putea să modifice legea alegerilor printr-o ordonanţă de urgenţă. S-ar putea ca de acolo să...

Ion Cristoiu: Nu era nicio informaţie, cine a dat informaţia? O senatoare de la USR, dumneavoastră aveţi încredere în senatorii USR?Ei nici nu ştiu pe ce lume trăiesc, nu poţi să te bazezi tu, preşedintele României, păi poate să scrie una, o tanti pe Facebook, că ruşii au trecut Prutul.

Monica Mihai: Campania electorală se desfăşoară şi pe Facebook.

Ion Cristoiu: Staţi un pic, eu nu am nicio îndoială că se desfăşoară şi pe Facebook dar apar multe prostii, apar şi la televizor, tu eşti şeful statului nu poţi să ieşi şi să te înfoi acolo şi să spui ”PSD-ul vrea să dea mâine ordonanţă de urgenţă”.N-a dat. Era clar că nu dă, ori toate datele arătau că nu va da pe codurile penale ordonanţă de urgenţă. Deci, doi: ”PSD-ul vrea să rupă, vrea să împartă secţiile”. Era de ajuns să se uite marţi seara la ”România 9” unde am fost şi eu şi a fost Olguţa Vasilescu care e purtător de cuvânt al PSD şi acolo ar fi văzut toată tactica, toată strategia PSD în legătură cu referendumul.

Monica Mihai: N-o dezvăluiţi încă, mai aşteptaţi.

Ion Cristoiu: Nu, din punctul ăsta de vedere poate întreb: acolo la Cotroceni e ceva în neregulă, nu te poţi baza pe titlurile care cer clickuri.

Klaus Iohannis a contribuit la campania electorală a lui Liviu Dragnea. dacă nu este atent, va fi folosit ca un agent electoral al PSD-ului

Monica Mihai: Nu sunt consilierii preşedintelui cei mai potriviţi atunci? Oamenii cu care se înconjoară?

Ion Cristoiu: Nu, cred că consilierii preşedintelui, ca şi preşedintele, au un sindrom numit USR: deci ei tot ce fac, tot, şi cei de la PNL, nu se mai gândesc la tot electoratul care e mare, uriaş, inclusiv nehotărâţi, ei se gândesc numai electoratul USR al lui Dacian Cioloş şi ei se gândesc ”Aoleu ,electoratul USR este deja excitat că ei vor face două secţii prin ordonanţă de urgenţă”. Încă o dată, dacă ne gândim la ce s-a întâmplat după, ceva e în neregulă, era limpede că PSD nu avea de gând să dea ordonanţă de urgenţă nici cu referendumul şi nici cu codurile penale. Este chiar foarte grav, preşedintele României a ieşit într-o declaraţie de presă, nu a ieşit în sensul că se ducea pe coridor şi l-a oprit o fătucă, nu, a ieşit cu steagurile în spate şi a spus lucrul ăsta. În aceste condiţii întreb: pe ce te bazezi? pentru că repet, un şef de stat poate să primească informaţia după ce scrie unul pe Facebook, ce scrie un editorial şi, nu ştiu, ce spune cineva de la PNL. Deci din punctul acesta de vedere nu a făcut altceva, nu ştiu voit sau nevoit, decât să ridice orizontul de aşteptare în legătură cu conferinţa de presă a lui Liviu Dragnea şi l-au ajutat, a contribuit la campania electorală a lui Liviu Dragnea. Dar dacă nu era intervenţia lui probabil, nu ştiu, dacă se uita atâta lume, dovadă că şi unele televiziuni au dar în direct, au văzut că e vorba de semnarea în direct a unei alianţe au ieşit din emisiune, dar deja era creată. Deci, până la urmă se pare că domnul Klaus Iohannis, dacă nu este atent, va fi folosit ca un agent electoral al PSD-ului.

Nu mă aşteptam la punerea Coduţei Kovesi sub control judiciar

Monica Mihai: Săptămâna aceasta a fost o săptămână dificilă pentru Laura Codruţa Kovesi, a fost pusă sub control judiciar în dosarul lui Nicolae Popa. Era previzibilă această mişcare a Secţiei de investigare a magistraţilor?

Ion Cristoiu: Nu mă aşteptam.

Monica Mihai: De ce nu vă aşteptaţi? Nu era firesc parcursul având în vedere că a tot fost audiată?

Ion Cristoiu: Sigur, nu era firesc dacă ne gândeam că această Secţie de investigaţii ţine cont de conjunctură, adică de interpretare. Se pare că nu se ţine cont, cred că decizia, care a fost luată foarte abil a luată-o după ce au fost audienţele, a fost şi domnul Dâncu am fost şi eu, adică nu eu am provocat asta, dar deja s-au adunat, a fost şi socrul, cred că a fost şi fosta soţie ( a lui Sebastian Ghiţă, n.r.).

Monica Mihai: Credeţi că are legătură şi cu poza pe care aţi văzut-o şi dumneavoastră?

Ion Cristoiu: Da, principala acuzaţie de acolo la care doamna Kovesi este greu să o contrazică este cea de acuzaţie de mărturie mincinoasă, a spus în faţa Parchetului General anul trecut că nu a avut nicio relaţie cu Sebastian Ghiţă, iar fotografia respectivă, arată o persoană care nu se simţea bine, inclusiv faptul că s-a dus la cramă. Hai să fim serioşi era procurorul general al României mă urc în maşină să mă duc la o petrecere, la ziua de naştere a cui, a lui Ghiţă? La ziua mea de naştere a venit?La a dumneavoastră a venit, nu? Păi de când procurorul general al României se urcă în maşină, e procurorul general da, şi se duce la cramă şi acolo la un moment dat şi mereu am spus că fotografia nu este luată de paparazzi. Se pozează cu cei doi membri ai familiei ca amintire, păi arăta că e o prietenie mare.

Secţia de investigare a magistraţilor este mult mai inteligentă decât era DNA pe vremuri, nu lasă să se scurgă nimic

Monica Mihai: Probabil din acest motiv au şi ţinut-o procurorii în ziua de joi la audieri aproape şapte ore?

Ion Cristoiu: Au mai fost ţinuţi şi alţii şi nu s-a întâmplat nimic.

Monica Mihai: Şi totuşi informaţia că aceasta se află în control judiciar a apărut pe surse şi nu a fost un comunicat oficial, de ce credeţi că s-a întâmplat asta?

Ion Cristoiu: Am înţeles că s-a dat acest comunicat. Această secţie este mult mai inteligentă decât era DNA pe vremuri, adică nu lasă să se scurgă nimic, nu încalcă cu nimic prevederile şi după părerea mea... sigur că e un mers al justiţiei, aşa ne-a spus doamna Codruţa Kovesi, mai ţineţi minte? De câte ori ziceam noi ăştia, babuinii, staţi un pic dar de ce a fost chemat ăla, de ce a stat ăla, noi întrebam, puneam întrebări, ni se spunea de fiecare dată, domnia sa ne pâra la CSM şi eu am fost pârât la CSM că ne amestecăm în treburile justiţiei, comentăm o anchetă în desfăşurare.

Monica Mihai: Una din interdicţiile pe care le-a dat Secţia de anchetă pentru anchetarea magistraţilor este ca dânsa să nu vorbească cu presa despre dosarul în care este acuzată.

Ion Cristoiu: Nu înţeleg de ce e aşa de revoltată. Păi, foarte mulţi au avut, domnul Victor Ponta a avut la fel, n-a avut şi el interdicţie dată de DNA să nu vorbească cu presa, despe dosar? Doi: vă dau exemplu cea mai aberantă interdicţie dată în istoria democraţiei este ce în legătură cu primarul liberal de la Sinaia...

Monica Mihai: Amintiţi-ne.

Ion Cristoiu: Interdicţia lui prin control judiciar dată de domnul Negulescu de la Ploieşti a fost următoarea: nu avea voie să comunice cu nimeni din primărie. Păi, staţi să ne lămurim, dar nu numai asta, câştigă alegerile şi un an de zile el nu se putea... el era primar.Asta era de o sută de ori, dacă se poate spune, absurdă din punct de vedere juridic. Încă o dată, aşa ni s-a spus până acum. Eu cred că e corect să ne întrebăm noi, cel puţin jurnaliştii, în legătură cu felul în care se desfăşoară ancheta pentru că eu nu cred, şi aici eu uite ca să dau dreptate doamnei Laura Codruţa Kovesi, eu nu cred că bombănelile noastre, comentariile noastre, observaţiile noastre influenţează cu ceva pe un procuror.

Monica Mihai: Şi atunci cum se poate apăra public? Nu vorbim de cum se apără în faţa procurorilor.

Ion Cristoiu: Păi şi ceilalţi cum s-au apărat public? Păi niciunul dintre ei nu s-ar apăra public.

Monica Mihai: Da, dar la dânsa am putea spune că este totuşi o conjunctură diferită, având în vedere că inclusiv în această săptămână au avut loc negocieri pentru funcţia de procuror şef european.

Ion Cristoiu: Şi ce legătură are, eu când m-a chemat de la secţie am spus că sunt Ion Cristoiu? Staţi să ne lămurim, de ce are? Ea este din punct...

Monica Mihai: Pentru că sunt voci care ar spune că este prea mare coincidenţa ca această punere sub control judiciar să aibă loc exact în momentul în care se decide la Bruxelles soarta viitorului procuror şef.

Părerile celor de la Uniunea Europeană nu sunt decât o nouă contribuţie la victoria PSD în europarlamentare

Ion Cristoiu: Bun, şi noi când am spus că domnul Victor Ponta a fost convocat la DNA exact în ziua în care s-a anunţat moţiune de cenzură. ţin minte, da? Şi dânsa a ieşit.. există şi a spus ”Cum? Nu, este o coincidenţă, n-are nicio legătură”, deci din punctul acesta de vedere ei au impus, ea şi cu Coldea şi cu ei au impus ideea să nu discutăm. Eu cred că poate fi discutat orice dosar, cred că are dreptul şi ăla care este în dosar să vorbească, dar ea de fiecare dată ne-a spus şi ne-a pârât la CSM pe toţi cei care am zis ”are şi cel acuzat dreptul să se apere în public”.

Monica Mihai: Şi acum a venit rândul dânsei.

Ion Cristoiu: Şi acum a venit rândul ei şi nu-i convine. Păi staţi un pic, să fie logică, da? Iar cât despre părerile celor de la Uniunea Europeană, ele nu sunt decât o nouă contribuţie la victoria PSD în europarlamentare.

Monica Mihai: Credeţi că mai are şanse să devină procuror şef european în contextul actual?

Ion Cristoiu: Nu cred că avea nici înainte... s-a văzut din acele două... deci, din rezistenţa Consiliului, că Consiliul nu are ceva cu ea, ci vrea să fie francezul. Deci, există posibilitatea, cred că în culise, ca Franţa să insiste foarte mult pentru francez şi în aceste condiţii, repet, declaraţiile celor de la Bruxelles, o spun cu subiect şi predicat, de acum sunt... favorizează tema electorală a PSD şi anume că România e tratată ca o ţară de mâna a paişpea.Şi aşa şi este.

Monica Mihai: De ce ar favoriza? Totuşi un cetăţean român a fost ales şi este printre ultimii candidaţi pentru funcţia de procuror şef europeană nu arată asta un oarecare respect?

Ion Cristoiu: Păi staţi un pic, e ales ce? Ştiţi câte cărţi am? Am douăzeci şi patru. Am fost la anchetă? Mă duc la procese? Dumneavoastră credeţi că eu când mă duc la procese doamna judecător ”Alo, maestre, staţi pe coridor şi vorbiţi cu mine” Nu. Ea este cetăţean, nu mă interesează că e aleasă, că este Cleopatra, că e Udrea, că e... este un cetăţean al României, trebuie să se supună unei anchete. Că ancheta e corectă, că este incorectă, toţi din România ne supunem unei anchete, da?

Monica Mihai: Şi spuneţi că atâta timp cât ar avea loc această anchetă nu ar trebui să se ia o decizie pe partea de procuror şef european.

Ion Cristoiu: Ba nu, se poate lua. Eu am spus că intervenţiile celor de la Bruxelles sunt aberante, ajungând cu domnul ăla care vrea să fie preşedintele Comisiei Europene şi care spune, el, în deplinătatea facultăţilor mintale, să se renunţe la procesele legale. Păi să renunţe cum? Dânsul să ne spună cum. Cum?

Monica Mihai: Statul de drept

Ion Cristoiu: Păi cum? Este un... ni s-a spus aşa ”nimeni nu se poate implica în ancheta unui procuror”, da? Cum a fost şi la ăla, a făcut Negulescu ce-a vrut? A făcut, da? Poate că procurorul a luat-o razna, poate că e corect, dar aşa este o regulă. În aceste condiţii cum să facă statul Român, şi el o mai şi ameninţă că ne va pune în discuţia Parlamentului, ca să o eliberăm pe... s-o scoatem pe Kovesi de sub anchetă. Cum? Să ne spună cum. Ne ducem şi îi spunem lui Adina Florea, cine? Nu, încă o dată...

Monica Mihai: A spus că ar fi o gravă încălcare a statului de drept, într-o ţară în care ei s-ar amesteca.

Ion Cristoiu: Păi, cum? Răspundeţi dumneavoastră că sunteţi avocatul... Cum? Cum? Partea practică, el spune aşa ”statul Român

Monica Mihai: Are un proces...

Ion Cristoiu: Nu, statul Român, o doamnă, o cetăţeancă, mă rog, care e candidată la funcţia de procuror, poate să fie candidată la premiul Nobel, poate să fie la Miss Univers, e treaba ei, este supusă unei anchete. Procurorii, care se spune că sunt independenţi, s-au decis că ea nu are voie nu ştiu ce să facă, da? El vine aşa şi ne spune, repet, în deplinătatea facultăţilor lui mintale, de la nivelul Uniunii Europene, un domn care vrea să fie preşedintele Comisiei, spune aşa ”dacă nu luaţi măsuri prin care ea, ei...”

Monica Mihai: Să nu mai fie suspectă.

Ion Cristoiu: Păi şi cum? 

Monica Mihai: Fără să se amestece într-un proces în desfăşurare.

Ion Cristoiu: Nu e voie. Liviu Dragnea ce poate să facă? Să o sune pe Adina Florea?

Monica Mihai: Bine, cred că mijloace s-ar găsi pe căi diplomatice, pe discuţii de culise.

Ion Cristoiu: Pe care? Păi nu, staţi, până acum ni s-a spus să fim logici, că nu se poate interveni. Ah, ea are dreptul să conteste, nu ştiu, la CSM şi poate că o ... dar să spui ”Bă, mâine lăsaţi-o pe Kovesi să iasă din ţară”? A hotărât o instanţă şi dacă a hotărât noi ce să facem, adică a hotărât un Parchet, dar dacă intervine cineva, nu-i amestec în treburile justiţiei? Nu poţi să ceri public, staţi să ne lămurim, chiar că mă enervez. Deci, de 10 ani ni se spune nouă, babuinilor, ”Bă, o anchetă nu se contestă”, ”procurorul este independent pe caz”, ”procurorul poate să fac”, bun. Orice cetăţean al României, cu excepţia soţiei preşedintelui, deşi şi ea s-a dus noaptea, răspunde la anchetă, noi toţi răspundem. Ne ducem la procese, eu m-am dus la secţie, puteam să nu mă duc, dar m-am dus, m-am dus şi la DIICOT. Bun, în aceste condiţii cum tot tu şi spui aşa ”Nu, în cazul Kovesi...”

Monica Mihai: Fă o excepţie...

Ion Cristoiu: Păi, dar, de ce excepţie în cazul ei, încă o dată să ne spună de ce. Atunci de ce şi nu în cazul lui Ponta, de ce şi nu în cazul lui Dragnea? Avem preşedintele Senatului, al doilea om în stat, este anchetat, adică se cere ridicarea imunităţii, da? Al treilea om în stat, domnul Liviu Dragnea, este la un proces, pe cale de a fi condamnat. Dar de ce ei pot fi supuşi? Victor Ponta a fost, Traian Băsescu, fost preşedinte, deci toţi cetăţenii României, nu s-a ţinut cont că, în afară de imunitatea prezidenţială, că sunt frumoşi, că sunt înalţi, că sunt genii, că sunt Gogol, că sunt Eminescu, s-au dus, da? Dar de ce în cazul ei, nu? Este o prostie ceea ce fac ei. O prostie şi ajută foarte mult această temă a PSD-ului şi anume că ei chiar ne tratează ca o un popor de şerbi.

 

Citește mai departe:

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Citește mai departe:

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici