Iohannis atacă din nou dur Guvernul: Dă dovadă de o gravă lipsă de responsabilitate şi de viziune/ Preşedintele solicită Executivului să vină cu un buget realist şi critică absorbţia de fonduri europene

Preşedintele Klaus Iohannis a lansat, marţi seara, un nou atac la adresa Executivului, acuzând că măsurile guvernamentale sunt arată o gravă lisă de responsabilitate, de seriozitate şi de viziune cu privire la mersul economiei noastre pe termen mediu şi lung.

1062 afișări
Imaginea articolului Iohannis atacă din nou dur Guvernul: Dă dovadă de o gravă lipsă de responsabilitate şi de viziune/ Preşedintele solicită Executivului să vină cu un buget realist şi critică absorbţia de fonduri europene

Iohannis atacă din nou dur Guvernul: Dă dovadă de o gravă lipsă de responsabilitate şi de viziune

”Îmi doresc o Românie cu o economie sănătoasă, o ţară bine guvernată în care beneficiile de astăzi să nu se risipească mâine, iar măsurile luate astăzi să nu amaneteze viitorul generaţiilor următoare. Din păcate, o serie de măsuri guvernamentale luate în ultima perioadă ne arată o gravă lisă de responsabilitate, de seriozitate şi de viziune cu privire la mersul economiei noastre pe termen mediu şi lung. Am văzut cum, fără consultări şi fără minime evaluări de impact, Guvernul a schimbat peste noapte regimul fiscal pentru unele dintre cele mai importante domenii. Probabil că fără noile taxe şi impozite introduse prin ordonanţa de urgenţă 114, pe care însă guvernanţii le-au negat continuu, bugetul pentru anul în curs ar fi resimţit constrângeri crase”, a declarat Klaus Iohannis.

El a mai spus că prin măsurile din ultima parte a anului trecut ”s-a pierdut şi bruma de încredere” pe care investitorii o mai puteau avea în politica economică actuală.

”Aşa, am asistat la prăbuşirea cotaţiilor de pe piaţa bursieră, inclusiv pentru companiile româneşti importante, fapt fără precedent pentru o economie în creştere. Totodată, suntem în situaţia în care însăşi existenţa pilonului II de pensii este pusă în pericol. Este îngrijorător şi modul în care autorităţile gestionează securitatea aprovizionării cu energie ori cel puţin pretind că se ocupă de povara facturilor la energie. Toate acestea înseamnă prejudicii la adresa bunăstării românilor şi a familiilor lor. În cele din urmă, cetăţenii vor fi cei care vor achita nota de plată, aşa cum se întâmplă adesea”, a mai spus şeful statului.

Klaus Iohannis: Solicit Guvernului să vină cu un buget realist. PSD caută „vinovaţi de servciu”

Klaus Iohannis a solicitat, marţi, Guvernului să vină cu un buget realist pentru 2019 şi îi indemnă pe guvernanţi să se mai uite „pe linia veniturilor fiscale”. Şeful statului a mai spus că PSD caută „vinovaţi de servciu” pentru a ascunde incompetenţa miniştrilor.

„Solicit decidenţilor politici să coboare cu picioarele pe pământ, să înceteze experimentele fiscale cu economia României şi să conştientizeze priorităţile reale pe care mediul de afaceri le semnalează! O guvernare responsabilă înseamnă soluţii eficiente şi coerente la problemele cu care se confruntă economia. Din păcate, ceea ce vedem la PSD este încercarea permanentă de a găsi «vinovaţi de serviciu», ba sunt companiile multinaţionale, ba este Banca Naţională, doar pentru a ascunde incompetenţa propriilor miniştri şi lipsa de soluţii faţă de nevoile românilor.De exemplu, este inadmisibil ca până la finalul lunii ianuarie să nu existe nici măcar o proiecţie bugetară, care să ofere economiei o anumită perspectivă financiară pentru anul în curs”, a declarat Klaus Iohannis.

În context, şeful statului a solicitat guvernului să vină cu un buget pe baze credibile.

„Solicit Guvernului să vină cu un buget realist pentru 2019, un buget construit pe baze credibile. În privinţa bugetului, am văzut chiar în aceste zile cum se laudă PSD, în mod speculativ şi zic eu, acum, naiv, cu creşterea veniturilor bugetare. Îi îndemn să se mai uite o dată, însă pe linia veniturilor fiscale, cele care arată performanţa ANAF”, a spus Iohannis.

Preşedintele a mai spus că, în raport cu 2016, ponderea în PIB a veniturilor fiscale este în scădere.

„Veniturile fiscale încasate în 2018 sunt cu 2,6 miliarde de lei sub nivelul programat iniţial prin Legea bugetului, deşi PIB-ul nominal prognozat a fost între timp majorat puternic, cel puţin în scripte, de la 908 la 950 de miliarde lei. Iar aceasta numai performanţă fiscală nu se cheamă”, a precizat Iohannis.

Iohannis: Fondurile europene au rămas pe post de „Cenuşăreasă”; Guvernul a absorbit cu 20% mai puţin

Preşedintele a declarat, marţi, că fondurile europene au rămas, din nou, pe post de „Cenuşăreasă”, Guvernul absorbind cu circa 20% mai puţin decât propria ţintă asumată. Şeful statului a precizat că în acest fel au fost neglijate investiţii necesare dezvoltării ţării noastre.

„Fondurile europene au rămas, din nou, pe post de «Cenuşăreasă». Guvernul a absorbit cu circa 20% mai puţin decât propria ţintă asumată, neglijând investiţii absolut necesare dezvoltării.
Economia României are nevoie de soluţii durabile în privinţa deficitului de forţă de muncă şi a decalajului dintre sistemul de învăţământ şi cerinţele pieţei muncii. Învăţământul tehnic şi dual, digitalizarea şi noile tehnologii, investiţiile de valoare adăugată înaltă sunt tot atâtea provocări la care trebuie să avem capacitatea, ca stat şi ca societate, de a răspunde pe măsură”, a declarat Klaus Iohannis, la recepţia organizată de Camera de Comerţ şi Industrie Româno-Germană.

Şeful statului a mai spus că deficitul comercial a ajuns la un nivel record, de aproape 15 miliarde de euro.

„Deşi s-a promis că 2018 va fi anul investiţiilor, ceea ce s-a obţinut se numeşte inflaţie, importuri şi adâncirea unor dezechilibre macroeconomice, precum deficitul comercial şi cel de cont curent. De exemplu, deficitul comercial a ajuns la un nivel record, de aproape 15 miliarde de euro, în creştere cu peste 15% faţă de 2017”, a mai spus Iohannis.

Klaus Iohannis a participat la recepţia organizată de Camera de Comerţ şi Industrie Româno-Germană. La eveniment au mai fost prezenţi preşedintele PNL, Ludovic Orban, preşedintele USR, Dan Barna, şi fostul premier tehnocrat Dacian Cioloş.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici