Iohannis despre cele 80 de milioane de euro amendă CEDO: Nu există aşa ceva, calcul pe colţul mesei

Preşedintele Klaus Iohannis a respins marţi drept ''calcul pe colţul mesei'' informaţiile protrivit cărora România ar risca o amendă de 80 de miliaone de euro din cauza condiţiilor de detenţie, informaţii invocate de fostul ministru al Justiţiei Raluca Prună.

5167 afișări
Imaginea articolului Iohannis despre cele 80 de milioane de euro amendă CEDO: Nu există aşa ceva, calcul pe colţul mesei

Iohannis despre cele 80 de milioane de euro amendă CEDO: Nu există aşa ceva, calcul pe colţul mesei

''Nu există aşa ceva şi nu va fi niciun fel de amendă. (...) 80 de milioane nici nu poate fi vorba. Amenzile nu se dau pauşal'', a spus el, adăugând că este vorba de un ''calcul pe colţul mesei'' făcut de cineva pe modelul Italiei pentru că ''nu ştie nimeni'' câţi deţinuţi ar avea dreptul la despăgubiri.

''În nici un caz nu poate fi aşa ceva aplicat la România. Nu ştie nimeni câţi deţinuţi ar avea dreptul la o compensaţie. Aceste calcule, pe bune, nu le-a făcut încă nimeni. Deci, haideţi să aşteptăm să vedem ce doreşte CEDO de la noi, să ne apucăm de treabă, să elaborăm un pachet serios pentru România şi atunci nu va fi nicio amendă. Rezolvăm problema acasă'', a explicat Iohannis.

El a precizat că decizia-pilot a CEDO privind regimul de detenţie din închisorile româneşti va fi publicată în următoarele luni, România având apoi încă în jur de un an şi jumătate pentru a lua măsuri de remediere a deficienţelor.

''Se va arăta unde sunt problemele şi se va da un termen destul de generos pentru ca în România să găsim soluţii. Nici vorbă de presiune din partea CEDO'', a accentuat preşedintele, adăugând că graţierea este o mică parte a problemei.

Şeful statului a spus că a discutat pe acest subiect cu preşedintele CEDO, cel al Comisiei de la Veneţia şi secretarul general al Consiliului Europei.

''Toată lumea mă întreabă « Ce se întâmplă la voi în ţară?»'', a relatat preşedintele, declarându-se foarte mulţumit că a fost lămurit şi poate şi el să lămurească.

''Aceste chestiuni le-am întrebat, m-am lămurit pentru că este o situaţie specială la noi şi fiindcă alţii le-au vehiculat în spaţiul public am crezut că este bine să dau aceste lămuriri, dar nu este nicidecum treaba Administraţiei Prezidenţiale să se ocupe de aceste chestiuni. De asta se ocupă Ministerul Justiţiei şi cred că se găsesc profesionişti în minister care se vor apuca după ce există această hotărăre pilot de treabă'', a subliniat şeful statului.

Întrebat cum va comunica Guvernului aceste concluzii, Iohannis a răspuns: ''După orice vizită pe care o fac diplomaţii care mă însoţesc fac un raport şi acesta este pus din oficiu la dispoziţia tuturor oficialilor români. Să nu creadă cineva că eu fac aşa vizite şi pe urmă nu se ştie. Se comunică întodeauna instituţional tuturor celor interesaţi''.

Întrebat dacă va discuta cu premierul, dacă îl cheamă pe acesta la Cotroceni sau mai intenţionează să meargă la Guvern, şeful statului a replicat: ''Nu intenţionez aşa ceva''.

Fostul ministru al Justiţiei Raluca Prună a declarat în martie 2016 că s-a făcut o solicitare către Curtea Europeană a Drepturilor Omului să se amâne luarea unei decizii pentru situaţia din penitenciare, decizie care ar obliga România să plătească aproximativ 80 de milioane de euro pentru întreţinerea deţinuţilor.

''Guvernul a adoptat un memorandum prin care a solicitat CEDO să amâne puţin luarea unei decizii pilot, pentru că aceasta ar însemna un cost foarte mare pentru statul român. România nu ar fi prima ţară membră a Consiliului împotriva căreia s-ar putea pronunţa o asemenea decizie pilot. Avem precedentul Italiei, iar CEDO a obligat statul italian să plătească 8 euro pe zi pentru fiecare zi de detenţie, pentru toate persoanele aflate în condamnare, de la data la care au intrat în condamnare şi, inclusiv, retroactiv. Asta înseamnă că statul italian plăteşte 78 de milioane de euro pe an (...) pentru România, şi dacă nu vor fi 8 euro pe zi, şi dacă spunem 4 euro pe zi, din calculele pe care noi le-am făcut, funcţie de populaţia aflată în detenţie, în jur de 28.000 de persoane, în funcţie de pedepsele pe care le au de executat estimările noastre sunt că tot cam aşa, în jur de 80 de milioane de euro ar avea statul român de plătit'', a afirmat Raluca Prună, în faţa Comisiei de abuzuri din Camera Deputaţilor.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici