Iohannis: Ponta să nu mai ia DNA peste picior şi să-şi trimită colegii la vot, în loc să boicoteze

Preşedintele PNL, Klaus Iohannis, a afirmat, luni, că premierul Victor Ponta ar trebui să nu mai ia DNA "peste picior", ci să-şi trimită colegii de partid la Parlament pentru a vota încuviinţarea solicitărilor procurorilor, în loc să boicoteze, menţionând totodată că astfel DNA face "ordine" în PSD.

443 afișări
Imaginea articolului Iohannis: Ponta să nu mai ia DNA peste picior şi să-şi trimită colegii la vot, în loc să boicoteze

Iohannis: Ponta să nu mai ia DNA peste picior şi să-şi trimită colegii la vot, în loc să boicoteze (Imagine: Dumitru Matiu/Mediafax Foto)

Liderul PNL a amintit, la B1TV, că liberalii au solicitat în repetate rânduri să fie supusă votului final din Camera Deputaţilor Legea amnistiei şi graţierii pentru a fi respinsă, lucru care nu a dorit de PSD.

"Se pare că într-adevăr în PSD există cercuri care au dorit să promoveze această lege pentru ei, nu pentru alţii (...) Astăzi în Cameră trebuie să se voteze pentru încuviinţare, şi cine credeţi că nu a venit la vot? PSD din cred 186 câţi sunt ei au venit 22. Deci au boicotat practic votul din Camera Deputaţilor, oare de ce? Iar prim-ministrul are o poziţie foarte stranie. Prim-ministrul, candidatul la Preşedinţie care ne spune că vrea stat de drept, vrea justiţie independentă, vrea nu ştiu ce unire. Acest domn, Victor Ponta, declară lucruri foarte curioase. Spune, de exemplu, că nu DNA pune preşedinte la PSD. Păi, nici nu a încercat DNA să pună preşedinte la PSD, DNA încearcă să facă ordine în partidul domniei sale şi sper să şi reuşească. Această afirmaţie nu este la locul ei absolut deloc şi prim-ministrul, preşedinte PSD, dacă dorea să comenteze aceste chestiuni, putea să le comenteze, dar nu luând DNA peste picior în acest mod, este inadmisibil", a declarat Iohannis.

El i-a cerut lui Ponta "să facă bine să aibă o poziţie clară" dacă doreşte justiţie independentă şi stat de drept şi să le ceară parlamentarilor să încuviinţeze solicitările procurorilor.

"Este un lucru excelent că DNA se ocupă de aceste lucruri. Mie îmi convine şi cred că oricărui politician serios îi convine să se facă odată ordine, fiindcă noi care chiar încercăm să rezolvăm nişte probleme nu se simţim confortabil dacă oameni care sunt în zona politicului aruncă o îndoială asupra întregii clase politice", a mai spus liderul PNL.

Iohannis a fost întrebat care crede că sunt efectele dosarelor de corupţie instrumentate de DNA în ultima perioadă în ceea ce priveşte participarea la vot.

"Oamenii sunt nemulţumiţi, cum suntem şi noi doi mulţumiţi de aceste dosare, şi vor merge şi vor sancţiona pe cei, sau pe cel, pe care îl bănuiesc că este parte a sistemului. De asta vorbesc eu de câteva săptămâni de un sistem şi de un candidat al sistemului (...) Evident că nu sunt parte a acestui sistem. Oamenii or să facă foarte lejer diferenţa între unii care au avut în trecut anumite probleme şi mine care chiar nu sunt în niciun fel, nici măcar legat de acest sistem", a declarat Iohannis.

Liderul PSD, premierul Victor Ponta afirmă că o persoană nu era arestată nici în perioada comunismului de către procurori dacă dorea să fie şef la partid, iar sancţiuni trebuie aplicate acelora care încalcă legea, dar că, altfel, nu spune DNA cine să fie ales preşedinte al unui partid.

Întrebat de presă dacă va avea o discuţie în interiorul partidului în legătură cu viitorul preşedinte PSD în condiţiile în care, din stenograme cel puţin, reiese că există discuţii legate de funcţia de preşedinte, Ponta a răspuns: "Vreau să vă spun un lucru: eu cred că nici pe vremea comuniştilor nu te arestau procurorii dacă vroiai să fii şef la partid. Deci, ce se întâmplă într-un partid, într-o democraţie, este de a se alege de către acei membri. Să-ţi facă cineva dosar penal..? Păi ce? O să numească DNA şef la partide? Asta este culmea! Evident că, dacă cineva încalcă legea, răspunde, dacă nu, însă, trăim în Europa, trăim într-o ţară liberă şi nu ne spune DNA pe cine să alegem şef la vreun partid, nici la PSD, nici la PNL, nici la PC /…/ aşa încât cred că trebuie să rămânem în limitele Constituţiei şi ale democraţiei".

Anterior, Ponta a declarat că nu cunoaşte amănunte despre dosarul în care sunt implicaţi Viorel Hrebenciuc şi Dan Şova, el arătând că, dacă trebuia să fie arestaţi toţi cei care vorbesc despre şefia PSD, atunci şi el ar fi trebuit arestat în 2010, când a fost ales în fruntea partidului.

El a arătat că nu cunoaşte amănunte despre dosarul în care sunt implicaţi purtătorul de cuvânt al PSD, Dan Şova, şi deputatul social-democrat Viorel Hrebenciuc şi nu cunoaşte nimic despre promisiuni privind funcţii contra legii.

”Nu cunosc aceste lucruri, nu comentez nimic care ţine de dosare penale”, a spus Ponta.

Senatorul PSD Dan Şova este urmărit penal pentru trafic de influenţă, după ce ar fi acceptat, la solicitarea deputatului Viorel Hrebenciuc, să iniţieze o propunere legislativă privind amnistia şi graţierea unor pedepse, pentru ca deputatul să nu execute o eventuală condamnare, potrivit DNA.

Hrebenciuc i-ar fi cerut să se asigure că va fi adoptată o lege de amnistie şi graţiere, solicitare pe care colegul său din PSD ar fi acceptat-o.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici