Iohannis, vizitator la târgul INDAGRA. A stat de vorbă cu fermierii şi a botezat un miel cu numele Tase - VIDEO

Preşedintele Klaus Iohannis a participat miercuri dimineaţă la târgul internaţional de produse şi echipamente în domeniul agriculturii (INDAGRA), organizat la Romexpo, unde a vizitat mai multe standuri şi a stat de vorbă cu agricultorii.

1464 afișări
Imaginea articolului Iohannis, vizitator la târgul INDAGRA. A stat de vorbă cu fermierii şi a botezat un miel cu numele Tase - VIDEO

Iohannis, vizitator la târgul INDAGRA. A stat de vorbă cu fermierii şi a botezat un miel cu numele Tase

''Spuneţi-mi cum e cu tractoarele româneşti? Vânzările cum merg?'', i-a întrebat şeful statului pe reprezentanţii unui producător de utilaje agricole din România. ''Merg mai bine ca anul trecut, an de an sunt în creştere vânzările'', a venit răspunsul. ''Bine, vă doresc succes!'', le-a spus preşedintele.

Însoţit de ministrul Agriculturii, Klaus Iohannis a trecut pe la mai multe standuri de la INDAGRA, intrând în vorbă cu oamenii. În faţa unui stand cu miere de albine, reprezentanţii unei asociaţii de producători îi spun preşedintelui că fac şi vând o miere de foarte bună calitate cu care au participat ''şi la târgul de la Berlin''. ''Sună bine, dar şi vindeţi?'', i-a întrebat Iohannis. ''Se vinde, produsele noastre se vând'', a venit răspunsul. ''Deci aveţi piaţă de desfacere, tot ce trebuie'', a constatat şeful statului. ''Dar cum aţi făcut de v-aţi asociat atâţia?'', i-a mai întrebat el. ''La început au fost reticenţi, dar după aceea au văzut avantajele pe care le avem. Avem 120 de proiecte pe fonduri europene. Problema mare e să luptăm cu mierea contrafăcută'', i-au răspuns producătorii de miere.

Klaus Iohannis a vizitat şi standurile de ovine şi bovine prezente la INADGRA. Un episod amuzat s-a petrecut când un oier i-a cerut şefului statului să îi boteze un miel. ''Domnule preşedinte, botezaţi-ne un miel, ajutaţi-ne să-i dăm un nume. Ce nume să-i dăm?'', l-a întrebat un crescător de oi pe Iohannis. ''Alegeţi un nume care se potriveşte'', l-a sfătuit preşedintele. ''Tase, Tase, domnule preşedinte'', a strigat cineva din mulţime. ''Auziţi, Tase să-i spunem, domnule preşedinte!'', a spus proprietarul mielului. ''Bun'', a replicat Iohannis. ''Domnule preşedinte, să ne sprijiniţi pentru că avem nevoie. Muncim mult, să ştiţi'', a strigat cineva din mulţime.



După vizitarea târgului, Klaus Iohannis a participat la o dezbatere cu agricultorii.

''Există semne bune pentru agricultura noastră, care poate să devină un veritabil motor de creştere economică, atât prin performanţă, cât şi prin competitivitate. Dar, pentru un asemenea parcurs sustenabil, agricultura are nevoie de investiţii, de cercetare aplicată, de maşini şi utilaje de ultimă generaţie, de tehnici şi tehnologii moderne, şi de multe altele. Agricultura nu este doar o parte a economiei, ca oricare alta, ci este ea însăşi o economie şi trebuie tratată în întregul ei, aşa cum am mai spus, cu conştiinţa lucrului bine făcut'', le-a transmis Iohannis fermierilor.

Preşedintele a mai spus că 2016 a fost un an agricol bun, pentru prima dată producţia media de grâu depăşind 4,1 tone la hectar, deşi au fost şi probleme din cauza condiţiilor climatice. ''Acest rezultat bun arată că s-a înţeles că agricultura modernă cere investiţii în tehnici şi în tehnologii moderne, care aduc nemijlocit productivitate. Mulţi fermieri au crescut către acest nivel de agricultură performantă. Fondurile europene au contribuit şi ele la acest rezultat şi este remarcabil faptul că au fost achitate, până acum, peste 3,4 miliarde de euro doar în acest an. O sumă imensă, o sumă care, cu siguranţă, a contribuit la rezultatele bune'', a constatat şeful statului.

Klaus Iohannis le-a transmis agricultorilor că, pentru a fi competitivi pe piaţă, ar trebui să investească mai mult în sectorul procesării, deoarece recoltele bune nu sunt suficiente, ci este esenţial să se şi creeze. ''Aceasta înseamnă să avansăm pe lanţul procesării, pentru noi oportunităţi pe piaţă şi exporturi mai valoroase. Doar aşa putem inversa evoluţia actuală, cu importuri mari de produse agroalimentare, care au dus deficitul comercial pentru produse agroalimentare la aproape 15% din întregul deficit al României'', a mai spus Iohannis.

Preşedintele a subliniat că trebuie rezolvată urgent problema proprietăţii, a cadastrului, a fragmentării proprietăţii funciare, care a ''întârziat crearea pieţelor, iar agricultura a devenit eficientă mai degrabă în privinţa marilor ferme''.

Un alt subiect abordat de preşedinte în dialogul cu fermierii au fost irigaţiile. ''Pe de altă parte, trebuie să ieşim odată şi odată din paradigma nefastă în care plătim despăgubiri, primăvara pentru inundaţii şi vara pentru secetă. Este trist, dar aceasta este consecinţa faptului că România nu a avut o viziune clară şi o strategie eficientă în privinţa unor sisteme de irigaţii inteligente, adaptate noilor condiţii. Este important, deci, să fie demarat de urgenţă Programul Naţional de Reabilitare a Sistemului Principal de Irigaţii, aprobat de Guvern chiar săptămâna trecută'', a menţionat Iohannis.

INDAGRA, târgul internaţional de produse şi echipamente în domeniul agriculturii, horticulturii, viticulturii şi zootehniei, are loc în fiecare toamnă la complexul Romexpo din Capitală. Anul acesta, târgul se desfăşoară între 2 şi 6 noiembrie.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici