Premierul Dacian Cioloş despre tăierile ilegale de masă lemnoasă: 55.000 de controale, 1.000 de dosare penale şi 60.000 de amenzi

Premierul Dacian Cioloş a declarat miercuri, în debutul şedinţei de guvern, că în ultimele luni au fost efectuate 55.000 de controale în privinţa tăierilor ilegale de masă lemnoasă, acestea finalizându-se cu aproape 1.000 de dosare penale, fiind descoperite peste 2.500 de infracţiuni.

1735 afișări
Imaginea articolului Premierul Dacian Cioloş despre tăierile ilegale de masă lemnoasă: 55.000 de controale, 1.000 de dosare penale şi 60.000 de amenzi

Premierul Dacian Cioloş despre tăierile ilegale de masă lemnoasă: 55.000 de controale, 1.000 de dosare penale şi 60.000 de amenzi (Imagine: Mediafax Foto)

''În vară am spus că intenţionăm să luăm nişte măsuri să ţinem sub control tăierile ilegale de masă lemnoasă, după ce primisem mai multe semnale de îngrijorare privind acest proces. Am cerut miniştrilor de resort un set de măsuri să reducă aceste activităţi ilegale din domeniul silvic. Între timp am venit şi cu nişte modificări legislative, dar la mijlocul lui august am cerut în primul rând Ministerului de Interne împreună cu Ministerul Mediului şi cu ANAF să declanşeze un proces de controale, complex şi coordonat, pe toată filiera industriei lemnului, de la tăieri şi până la comercializare, să controlăm legalitatea exploatării şi circulaţiei masei lemnoase'', a declarat Dacian Cioloş.

Premierul a precizat că a cerut ca acest control să nu fie finalizat la sfârşitul lunii septembrie, ci să fie prelungit şi în luna octombrie.

''Acum la sfârşitul lunii octombrie putem trage câteva concluzii. Au fost desfăşurate circa 55.000 de controale care s-au terminat cu aproape 1.000 de dosare penale. Au fost decoperite peste 2.500 de infracţiuni, foarte multe pe Codul Silvic şi s-au dat circa 60.000 de amenzi. De asemenea s-au confiscat circa 50.000 de metri cubi de material lemnos, ceea ce înseamnă de trei ori mai mult decât într-o perioadă normală de controale. Deci aceste controale intensificate au arătat că, într-adevăr sunt probleme care vor trebui clarificate, cum spuneam şi prin modificarea legislaţiei, pentru mai multă vigoare din partea legii, dar şi cu o activitate mai intensă în perioada următoare de controale'', a informat Cioloş.

El a mai spus că, din punctul său de vedere, aceste controale ar trebui să continue.

''Aş dori să continuăm acest mod de lucru şi în lunile următoare, cu această coordonare între ministerele de Interne şi Ministerul Mediului în primul rând, sigur, ANAF-ul continuă să îşi facă treaba şi pe partea care ţine de responsabilitatea lor dar această coordonare între MAI şi Garda Forestieră pare să dea rezultate'', a punctat Dacian Cioloş.

El a atins şi problema lemnelor de foc pentru populaţie.

''O să rog ministerul Mediului să vină cât mai rapid cu clarificări chiar legislative, dacă e nevoie, pentru a ne asigura că putem pune la dispoziţie cantităţi suficiente de lemn de foc pentru populaţie pentru că unul din se pare că rezultatele acestor controale intense este că dacă în trecut o parte din lemnul de foc se acare se aigura se pare că provenea şi din surse ilegale, acum, şi datorită acestor controale a scăzut disponibilitatea de pe piaţă a lemnului de foc şi atunci aş vrea să luăm măsurile legale necesare pentru a creşte acestă disponilitate'', a conchis Dacian Cioloş.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici