Liviu Dragnea: Membrii PSD cercetaţi penal pot face parte din viitorul Cabinet. Noi facem Guvernul/ CExN va centraliza propunerile şi va vota fiecare ministru în parte

Liderul PSD Liviu Dragnea a precizat, luni, după şedinţa CExN, că membrii PSD cercetaţi penal pot face parte din viitorul Cabinet Dăncilă, el arătând că social-democraţii au decis să îşi facă ei înşişi Guvernul şi nu alte instituţii.

3333 afișări
Imaginea articolului Liviu Dragnea: Membrii PSD cercetaţi penal pot face parte din viitorul Cabinet. Noi facem Guvernul/ CExN va centraliza propunerile şi va vota fiecare ministru în parte

Întrebat dacă membrii PSD cercetaţi penal pot face parte din viitorul Cabinet, Dragnea a răspuns: „Da”.

Chestionat de ce nu se vor respecta criteriile de integritate dorite de fostul premier Tudose în privinţa miniştrilor, şi care au dus la demisiile miniştrilor Rovana Plumb şi Sevil Shhaideh, Dragnea a răspuns: „Am hotărât să ne facem noi Guvernul, şi nu alte instituţii”.

Întrebat dacă prezenţa lui Paul Stănescu în Guvern depinde de decizia ÎCCJ de joi, Dragnea a reiterat răspunsul anterior: „V-am spus că am hotărât să ţinem cont de voturile românilor din decembrie anul trecut şi să ne facem noi Guvernul”.

Surse politice au precizat, anterior, că este posibil ca Rovana Plumb să revină în Guvern pe postul de vicepremier fără portofoliu. Rovana Plumb şi Sevil Shhaideh au demisionat din Guvernul Tudose, în octombrie, ca urmare a unei anchete DNA.

DNA a cerut, recent, instanţei supreme redeschiderea unui dosar pe numele vicepremierului Paul Stănescu, care vizează fapte din 2010, dosarul fiind anchetat anterior de DNA Craiova şi închis în 2013. Primul termen va avea loc pe data de 25 ianuarie.

Liderul PSD Liviu Dragnea a anunţat, luni, că CExN al PSD se va reuni vineri, la ora 11.00, va centraliza propunerile de miniştri care să facă parte din Guvernul Dăncilă şi va vota fiecare ministru în parte.

„Am discutat despre procedura de desemnare a membrilor Cabinetului, anume vineri, la ora 11.00, CExN se va reunit pentru vot pentru componenţă. Ca procedură – fiecare organizaţie, grup de organizaţii, membru CExN să facă propuneri pentru miniştri sau să nu mai fie un ministru în Guvern. Ele vor fi centralizate şi vom veni în CExN vineri, unde va fi votat fiecare în parte”, a spus Dragnea.

„Dacă vor fi mai multe propuneri pe un minister, CExN va analiza care e cea mai bună propunere, pentru că cel mai important lucru e ca orice ministru să fie bine pregătit şi să-şi aducă contribuţia la îndeplinirea programului de guvernare. Va continua şi evaluarea secretarilor de stat”, a adăugat Dragnea.

Dragnea a precizat, anterior, că a discutat cu colegii din partid, iar părerea unanimă a acestora a fost să nu se discute în CExN de luni după-amiază despre ministere şi miniştri, dezbaterile urmând a se contura asupra programului de guvernare.

Dragnea, despre o posibilă intrare a UDMR la guvernare: Nu am avut nicio discuţie până acum

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, luni, după şedinţa CExN al PSD, că nu a discutat despre o posibilă invitare a UDMR în coaliţia de guvernare, el apreciind că majoritatea parlamentară PSD-ALDE este suficiant de stabilă.

”Eu nu fac invitaţii la televizor nimănui, cu atât mai puţin UDMR-ului, pentru care am un mare respect, ca şi partener serios de dialog şi de colaborare în Parlament. Eu nu am avut nicio discuţie cu UDMR până acum”, a declarat Liviu Dragnea.

Întrebat dacă ar trebui invitat UDMR în coaliţia de guvernare, Dragnea a spus că ”neavând nicio discuţie în sensul ăsta”, nu are ce să comenteze.

Dragnea a dat asigurări că majoritatea PSD-ALDE este suficient de stabilă în Parlament - ”S-a văzut la semnăturile cu care am mers la Cotroceni”.

Preşedintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, a susţinut, luni, că este oportună cooptarea la guvernare a UDMR, însă el a înţeles că parlamentarii Uniunii nu vor acest lucru, adăugând că în urma discuţiilor pe care aceştia le vor avea cu premierul desemnat, Viorica Dăncilă, se va stabili acest lucru.

„M-am pronunţat şi în trecut şi am spus că consider că ar fi oportună cooptarea UDMR-ului (la guvernare – n.r), în primul rând pentru că vreau să dau sentimentul cetăţenilor români de etnie maghiară că sunt parte a acestui popor, a acestei ţări şi sunt co-responsabili cu noi pentru buna guvernare a ţării. Dar sigur că alte considerente politice particulare pe care UDMR-ul le are le respect şi ei sunt singurii care vor decide oportunitatea participării la guvernare. Din câte am văzut, dacă am receptat corect semnalele, am înţeles că nu se doreşte acest lucru şi, sigur că respectăm punctul de vedere”, a declarat Tăriceanu, luni, la Parlament.

Întrebat dacă a discutat cu PSD despre cooptarea UDMR la guvernare, Tăriceanu a răspuns că nu.

„Din moment ce cei de la UDMR s-au pronunţat că nu consideră oportună, nu mi se pare util să facem astfel de propuneri (pentru cooptarea la guvernare – n.r). Sigur că vor avea discuţii cu premierul desemnat şi premierul desemnat ne va informa dacă se doreşte o participare la guvernare, dacă au disponibilitate pentru susţinerea arcului guvernamental, sunt o serie de formule şi aşteptăm să facă discuţia cu premierul şi atunci vom fi informaţi şi noi”, a precizat liderul ALDE.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici