Ludovic Orban: Toader conduce încă Universitatea "Alexandru Ioan Cuza". Angajarea fiului, caz de nepotism. Nu am aşteptări de la ministrul Educaţiei, Liviu Pop

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat, pentru Mediafax, că modul în care fiul ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, a obţinut postul de asistent la Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" este "un caz clar de nepotism", afirmând că ministrul conduce informal instituţia, deşi nu mai este rector.

920 afișări
Imaginea articolului Ludovic Orban: Toader conduce încă Universitatea "Alexandru Ioan Cuza". Angajarea fiului, caz de nepotism. Nu am aşteptări de la ministrul Educaţiei, Liviu Pop

Ludovic Orban: Toader conduce încă universitatea. Angajarea fiului, caz de nepotism. Nu am aşteptări de la ministrul Educaţiei, Liviu Pop

"Este un caz clar de nepotism. Este clar, chiar dacă este suspendat (din funcţia de rector-n.r.) el (Tudorel Toader.n.r.) îşi exercită în continuare, chiar informal, influenţa asupra Biroului Executiv şi asupra Consiliului de Administraţie. (...). Informal, el participă la toate întâlnirile acestei structuri şi influenţează deciziile.(...) Cei care au modificat Regulamentul au facut-o ca să îi permită băiatului său să candideze pentru postul de asistent", a declarat preşedintele PNL, Ludovic Orban.

Ludovic Orban a afirmat că, potrivit informaţiilor pe care le au liberalii, regulamentul a fost modificat pentru ca fiul lui Tudorel Toader să poată să candideze pentru postul de asistent univeristar pentru că acesta şi-a obţinut doctoratul în drept civil, iar funcţia de asistent era pentru drept penal.

Preşedintele PNL a susţinut că deşi Tudorel Toader este suspendat din funcţia de rector al Universităţii "Alexandru Ioan Cuza", informal, participă la întâlnirile structurii executive a Consiliului de Administraţie, Biroul Executiv.

"De fapt, Tudorel Toader conduce în continuare şedinţele de Birou Executiv şi influenţează pentru că el este doar suspendat din funcţia de rector. Toată lumea ştie că după ce o să îşi termine mandatul de ministru o să revină în funcţia de rector şi ca, de fapt, conduce informal structura executivă", a adăugat Orban.

Ludovic Orban a spus că are "puţine aşteptări" de la ministrul Educaţiei, Liviu Pop.

"De la Liviu Pop nu am aşteptări, poate se va găsi cineva în Corpul de control care să fie corect şi să acţioneze în baza legii, dar am puţine aşteptări de la domnul Pop", a conchis Orban.

Ministerul Educaţiei a anunţat vineri că verifică aspectele de legalitate privind organizarea unui concurs la Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi, fiind vorba despre postul de asistent universitar câştigat de Ionuţ Alexandru Toader, fiul ministrului Justiţiei.

Verificările vin ca urmare a informaţiilor apărute în spaţiul public, potrivit cărora instituţia de învăţământ a adus modificări la metodologia de concurs pentru posturile didactice astfel încât fiul ministrului Justiţiei să poată prelua postul de asistent universitar.

În replică, conducerea Universităţii "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi a transmis că niciuna dintre modificările aduse metodologiei nu afectează postul ocupat de Ionuţ Alexandru Toader.

"Ionuţ-Alexandru Toader a candidat pentru postul de asistent universitar, poziţia 71, disciplina Drept civil. Partea generală; Drept civil. Persoanele, perioadă determinată, scos la concurs de Facultatea de Drept în semestrul al II-lea, anul universitar 2016-2017. Comisia de concurs a fost formată din cinci profesori şi conferenţiari de la universităţi din România şi o persoană de la Facultatea de Drept din Iaşi. Media de concurs a fost 9,24, candidatul fiind admis. Conform reglementărilor interne ale Universităţii <<Alexandru Ioan Cuza>>, nu pot participa la concursuri de angajare persoane ale căror rude exercită funcţii de conducere. Pe perioada concursului, prof.univ.dr. Tudorel Toader nu a exercitat funcţia de rector al Universităţii, fiind suspendat din funcţie, iar articolul nefiind aplicabil în acest caz. La nivel naţional, Legea Educaţiei nu are prevederi care să restricţioneze accesul la posturi didactice membrilor familiei", se arată în răspunsul Universităţii.

Mai mult, Senatul Universităţii a modificat în martie articolul 8 din Metodologia de concurs pentru posturile didactice, însă conducererea instituţiei susţine că "nu a produs nici un efect în cazul postului mai sus-menţionat, deoarece modificarea viza strict posturile interdisciplinare. În cazul acesta, a fost vorba despre un post în domeniul Drept, cerinţa pentru candidaţi fiind diplomă de doctor în Drept", se mai arată în răspunsul instituţiei.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici