Video Ministrul Comunicaţiilor: Voi cere discutarea în regim de urgenţă a legii securităţii cibernetice - VIDEO

Ministrul Comunicaţiilor, Marius Bostan, a declarat, vineri, că va solicita Parlamentului discutarea în regim de urgenţă a legii securităţii cibernetice, afirmând că actul normativ intră săptămâna viitoare în proces de avizare şi ar putea fi înaintat Legislativului în luna aprilie.

266 afișări

"Legea securităţii cibernetice este în fază finală, a fost dezbătută public (…). Săptămâna viitoare sperăm să finalizăm avizarea legii de către minister şi să trimitem proiectul de lege către ceilalţi avizatori, potrivit circuitului normal. Această lege este doar o mică parte dintr-un sistem de securitate cibernetică necesar", a anunţat ministrul Comunicaţiilor, prezent la o conferinţă dedicată securităţii cibernetice.

Marius Bostan a afirmat că va cere Parlamentului discutarea în regim de urgenţă a acestui act normativ.

"O să cer discutarea în regim de urgenţă a acestui proiect de lege în Parlament. Această problemă se discută deja la cel mai înalt nivel. În acelaşi timp, este evident că va trebui să mergem, în următorii ani, de la bază, de la educaţia elevilor. Introducerea în curriculele educaţionale a securităţii cibernetice, cu informaţii de bază, este foarte importantă. Credem că e bine să fie cunoscute aceste informaţii, pentru protecţia persoanei private şi a demnităţii ei. Pot să vă spun că lucrăm în acest moment la aceste lucruri", a precizat Marius Bostan.

Ministrul Comunicaţiilor a mai spus că speră ca în luna aprilie legea securităţii cibernetice să ajungă în Parlament.

Marius Bostan a subliniat că proiectul de lege este doar "o mică parte dintr-un sistem de securitate cibernetică necesar", precizând că parteneriatul public-privat este extrem de important în asigurarea securităţii cibernetice.

"Securitatea cibernetică trebuie să privească atât instituţiile statului, administraţia, cât şi societăţile comerciale. De aceea, un parteneriat public-privat este extrem de important. Este important pentru viitor să avem şi cadrul pentru companiile de asigurări în acest domeniu. Asta va ajuta foarte mult la o dezvoltare normală şi la micşorarea riscurilor sau la recuperarea unor bani ce pot fi pierduţi. Din păcate, acum nu există o politică responsabilă în cadrul infrastructurilor cibernetice şi de ceea este nevoie de un cadru legal. Guvernul joacă un rol legitim în acest sens", a explicat ministrul.

Întrebat dacă se aşteaptă la proteste din partea providerilor de internet şi a companiilor din domeniu care să vizeze proiectul de lege, Bostan a afirmat că "providerii de internet sunt responsabili, în general, şi ei sunt conştienţi că mărirea nivelului de încredere constă în respectarea unor reguli şi au tot interesul să ridice nivelul de încredere".

"Acestă lege stabileşte minime condiţii de protecţie, dacă avem nişte date trebuie să avem şi responsabilitatea de a le proteja, trebuie să asigurăm conform Constituţiei aceste lucruri. În Constituţie sunt fixate nişte drepturi pentru cetăţeni, ele nu pot fi apărate de stat atâta timp cât nu sunt responsabilităţi fixate. Această lege este pentru aplicarea Constituţiei şi este conformă cu Directivele Europene care asigură în cadrul UE protecţia cetăţenilor", a conchis ministrul.

Potrivit acestuia, legea securităţii cibernetice impune deţinătorilor de infrastructură cerinţe minime de raportare a atacurilor, exact ca în cazul unui incendiu.

''Dacă cineva nu ar suna la 112 când apare un incendiu nu s-ar putea face o intervenţie (în timp util-n.r.), intervenţia se face cu greutate. Nu există o protecţie 100% faţă de breşele care pot să apară, dar măcar putem să ridicăm acest nivel de securitate. Cadrul legal stabileşte responsabilităţi, metode de raportare atât pentru furnizorii de servicii, cât şi pentru instituţii, astfel încât să se ridice acest nivel'', a mai explicat Marius Bostan.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici