Ministrul Muncii, după decizia privind Austria: Pe teritoriul UE nu trebuie să existe cetăţeni de mâna a doua

Ministerul Muncii transmite, joi, că a luat act de decizia comisarului european pentru Ocupare, Afaceri Sociale, Marianne Thyssen, de a declanşa procedura de infringement împotriva Austriei, pe tema indexării alocaţiilor copiilor muncitorilor rezidenţi.

934 afișări
Imaginea articolului Ministrul Muncii, după decizia privind Austria: Pe teritoriul UE nu trebuie să existe cetăţeni de mâna a doua

Ministerul Muncii, după decizia privind Austria: Pe teritoriul UE nu trebuie să existe cetăţeni de mâna a doua

“Eforturile susţinute ale României pe această temă, din ultimele luni, au avut, iată, efect. Salutăm decizia rapidă a Comisiei Europene, care a demonstrat că îşi respectă rolul de gardian al Tratatelor europene. România susţine principiul la muncă egală - beneficii egale şi reiterează faptul că pe teritoriul Uniunii Europene nu trebuie să existe cetăţeni de mâna a doua”, precizează ministrul Muncii şi Justiţiei Sociale, Marius Budăi, care i-a trimis, joi, şi un mesaj, în acest sens, comisarului Marianne Thyssen.

Reprezentanţii ministerului Muncii reamintesc că România a luat poziţie în ceea ce priveşte indexarea alocaţiilor copiilor muncitorilor rezidenţi de pe 17 octombrie 2018, când în Parlamentul Austriei încă se dezbătea subiectul, iar o decizie nu fusese încă luată.

"MMJS a revenit cu o scrisoare către Comisia Europeană la data de 25 octombrie 2018, imediat după adoptarea deciziei de indexare a alocaţiilor copiilor muncitorilor rezidenţi de către Parlamentul Austriei.Subiectul a fost abordat şi la întâlnirea bilaterală dintre Marianne Thyssen şi Marius Budăi din data de 5 decembrie 2018, de la sediul Comisiei Europene, iar MMJS a revenit cu o scrisoare oficială în data de 5 ianuarie 2019, imediat după intrarea în vigoare a măsurii, în Austria", arată reprezentanţii instituţiei conduse de Marius Budăi, într-un comunicat de presă remis MEDIAFAX.

Reacţia ministerului Muncii vine după ce, joi, Comisia Europeană a înştiinţat Austria că a declanşat procedura care poate conduce la sancţionare din cauza legii privind indexarea alocaţiilor copiilor imigranţilor comunitari. În replică, Austria a transmis că consideră că noua lege privind alocaţiile copiilor imigranţilor este compatibilă cu reglementările comunitare.

Conform datelor prezentate în 2018 de către autorităţile austriece, România se află pe locul 4 în clasamentul transferurilor şi al economiilor înregistrate prin indexare, după Ungaria, Slovacia şi Polonia. În anul 2016, de exemplu, Guvernul Austriei a înregistrat 14.213 copii care primesc beneficii sociale austriece (alocaţie sau deducere fiscală) şi trăiesc în România.

După decizia de indexare cu un coeficient de 0,484, aceste beneficii sunt practic înjumătăţite în cazul României. Coeficientul reprezintă diferenţa dintre nivelul preţurilor dintre cele două ţări (calculată conform unui indicator la nivel european).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici