Mircea Cosma, despre retragerea lui Ponta: Se va asigura interimat până la Congres, în octombrie

Mircea Cosma, care în 2014 s-a autosuspendat de la şefia PSD Prahova, spune că se bucură că este "un exemplu demn de urmat" şi că, la fel ca în cazul său, şi după retragerea lui Victor Ponta se va asigura interimat la conducerea partidului, fiind convocat Congresul în octombrie.

1572 afișări
Imaginea articolului Mircea Cosma, despre retragerea lui Ponta: Se va asigura interimat până la Congres, în octombrie

Mircea Cosma, despre retragerea lui Ponta: Se va asigura interimat până la Congres, în octombrie (Imagine: Lucian Radulescu/Mediafax Foto)

Mircea Cosma, fost preşedinte al PSD Prahova, retras din funcţie în luna februarie a anului trecut după ce DNA a deschis un dosar penal pe numele său, a declarat, referindu-se la retragerea lui Victor Ponta de la şefia PSD, că se bucură că este "un exemplu demn de urmat".

"Îmi aduc aminte că atunci când eu am făcut această autosuspendare, în februarie 2014, lumea a rămas contrariată. Dar mă bucur că încă o dată sunt un exemplu demn de urmat", a declarat, corespondentului MEDIAFAX, Mircea Cosma.

Cosma a spus că PSD va avea un congres în luna octombrie a acestui an şi că până atunci partidul va fi condus de un interimar, adăugând că, în funcţie de evoluţia evenimentelor, Victor Ponta va decide dacă va mai candida sau nu pentru preşedinţia PSD.

"Când eu am avut problemele cu justiţia, m-am suspendat din funcţia de preşedinte al organizaţiei Prahova şi a preluat funcţia senatorul Savu, interimar, până la alegeri. Alegerile vor fi la sfârşitul lui august, conferinţa judeţeană. Aşa se va întâmpla şi la nivel central, întrucât noi am convocat Congresul la nivel naţional în octombrie, iar până atunci se asigură interimat. Până atunci se va hotărî dacă-şi termină problemele sau dacă nu şi, dacă nu, (Victor Ponta - n.r.) nu va mai candida, probabil. Până atunci, vom vedea ce se va discuta în Biroul Permanent Naţional, care am înţeles că se convoacă miercuri", a spus Mircea Cosma.

Întrebat dacă retragerea lui Victor Ponta este o pierdere pentru PSD, Cosma a spus că retragerea oricărui membru care a ajuns la anumite performanţe reprezintă o pierdere pentru partid, însă PSD este mare şi va trece peste acest moment.

"PSD e un partid mare şi puternic, el a mai trecut prin situaţii de-astea. Orice cadru al nostru, care s-a afirmat din rândurile noastre, este o pierdere. Dar suntem mulţi şi Dumnezeu e cu noi", a spus Cosma.

Mircea Cosma a condus filiala judeţeană PSD Prahova până în luna februarie a anului trecut, când DNA a deschis un dosar penal pentru trafic de influenţă pe numele său. Cosma, care se află la al treilea mandat de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, nu are dreptul să exercite această funcţie după ce, anul acesta, DNA a impus o interdicţie în acest sens, în condiţiile în care l-a inculpat pe Cosma în dosarul cumnatului premierului Ponta, Iulian Herţanu. În acest dosar, preşedintele CJ Prahova este acuzat de sprijinirea unui grup infracţional organizat, infracţiune pentru care sunt inculpaţi şi deputatul Sebastian Ghiță, dar şi fiul lui Cosma, deputatul PSD Vlad Cosma.

Premierul Victor Ponta a anunţat duminică, printr-o scrisoare adresată liderilor social-democraţi şi postată pe Facebook, decizia de "a nu mai ocupa nicio funcţie de conducere" în PSD, până la momentul în care îşi va demonstra nevinovăţia faţă de acuzaţiile care îi sunt aduse în justiţie.

Decizia a fost anunţată în contextul în care Victor Ponta este aşteptat la DNA, după întoarcerea sa din Turcia.

De asemenea, Ponta spune că, dacă nu va avea nicio soluţie în justiţie, care să îi ateste nevinovăţia, "până la data congresului PSD", nu va mai candida la nicio funcţie şi va "lupta din simpla şi onoranta calitate de membru de partid".

Congresul extraordinar al PSD poate fi convocat, în situaţii deosebite, de către Consiliul Naţional, Comitetul Executiv, grupurile parlamentare sau cel puţin 16 organizaţii judeţene.

Potrivit articolului 136 din statutul partidului, Congresul Extraordinar al PSD se convoacă la solicitarea Consiliului Naţional, a Comitetului Executiv Naţional, Grupurilor Parlamentare ale PSD din cele două Camere sau a cel puţin 16 Consilii judeţene ale organizaţiilor PSD.

Congresul Extraordinar al PSD este alcătuit din delegaţi aleşi de către Conferinţele extraordinare ale organizaţiilor judeţene şi a municipiului Bucureşti, conform Normei de reprezentare prevăzută în prezentul Statut.

Congresul Extraordinar al PSD se convoacă pentru exercitarea atribuţiilor statutare, precum şi pentru următoarele situaţii: în cazul organizării alegerilor locale, parlamentare, europarlamentare sau prezidenţiale, la termen sau anticipate, pentru pregătirea acestora sau evaluarea rezultatelor; pentru modificarea Statutului PSD sau a Programului Politic al partidului; în situaţii deosebite.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici