Nicuşor Dan: Moscheea implică realizarea unui plan urbanistic zonal. Bucureştenii să decidă

Construirea celei mai mari moschei din Europa în Capitală se poate face doar după realizarea unui plan urbanistic zonal, care include consultări cu bucureştenii, a declarat, sâmbătă, Nicuşor Dan, afirmând că dacă va fi primar va avea grijă ca locuitorii din Bucureşti să fie cei care decid.

7124 afișări
Imaginea articolului Nicuşor Dan: Moscheea implică realizarea unui plan urbanistic zonal. Bucureştenii să decidă

Nicuşor Dan: Moscheea implică realizarea unui plan urbanistic zonal. Bucureştenii să decidă (Imagine: Octav Ganea/ Mediafax Foto)

''Promisiunea mea este că pentru orice intenţie de construire în Bucureşti care înseamnă o execpţie de la ce prevede planul urbanistic general, cum este în cazul de faţă (construirea unuie moschei-n.r.), va fi o dezbatere publică reală şi oamenii decid'', a afirmat, pentru MEDIAFAX, Nicușor Dan, întrebat dacă va autoriza construirea unei mari moschei în Bucureşti dacă va fi primarul Capitalei.

El a explicat că locaţia în care ar trebui să se construiască moscheea asupra căreia au convenit Guvernul României şi cel turc constituie o excepţie de la planului urbanistic general, care prevede pentru respectiva locaţie funcţiunea CD 5 – centre de conferinţă şi expoziţii internaţionale, parc expoziţional.

''Trebuie (să existe-n.r.) o motivaţie foarte importantă pentru ca ceva ce în planul urbanistic general al Bucureştiului care a fost prevăzut ca parc expoziţional să devină altceva, să îşi schimbe funcţiunea. Calea legală este să se facă un plan urbanistic zonal prin care să se schimbe atât funcţiunea, cât şi să se dea parametrii de construire ai noii construcţii'', a afirmat Nicuşor Dan.

El a susţinut că declaraţia preşedintelui Klaus Iohannis ''nu este corectă din punct de vedere juridic, în sensul că nu se poate trece la etapa autorizaţiei de construire înainte să se dea un plan urbanistic zonal''.

Nicuşor Dan a mai spus că realizarea unui plan urbanistic zonal are patru etape care implică şi consultări publice, afirmând că va avea grijă ca ''toate etapele legale să fie respectate şi bucureştenii să decidă în urma unei consultări publice obligatorii pentru orice plan urbanistic zonal''.

Candidatul USB a adăugat că, în prezent, planurile urbanistice zonale se fac în câteva luni, dar niciunul dintre acestea nu respectă etapele obligatorii prevăzute de legea urbanismului şi ordinul de consultare a publicului în elaborarea documentaţiilor de urbanism.

''Să faci un plan urbanistic zonal este o chestiune serioasă şi trebuie să privească o zonă extinsă dintr-un oraş, nu tipul de abuzuri pe care le-am văzut noi în care se dau planuri pe parcele ca cineva să îşi mai pună două etaje în plus. Un plan urbanistic urbanistic zonal ar trebui să dureze cu toate studiile de fundamentare şi consultarea populaţiei (...) cam doi ani'', a conchis Nicuşor Dan.

Preşedintele României a declarat miercuri că proiectul construcţiei unei moschei în Bucureşti a ajuns în faza solicitării autorizaţiei de construcţie. "După cum ştiţi, chestiunea este de competenţa Primăriei şi se lucrează la aceste documentaţii", a precizat Iohannis.

"A fost oferit un teren în Bucureşti Muftiatului musulmanilor din România pentru construirea unei moschei în Bucureşti. Muftiatul se ocupă de obţinerea autorizaţiilor necesare. Iar Turcia este gata să acorde tot sprijinul pe care îl poate acorda acestui proiect", a declarat, la rândul său, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.

Întrebat dacă intenţionează să continuie proiectul, având în vedere opoziţia din România, Erdogan a spus: "Bineînţeles, vocile contra se pot auzi în orice ţară. În timpul vizitei pe care am făcut-o la Bucureşti, am discutat această chestiune cu domnul preşedinte." Totodată, preşedintele turc a spus că proiectul este definitivat şi că moscheea "va fi expresia cea mai frumoasă a dialogului şi a solidarităţii dintre cele două ţări".

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici