Miniştrii Cabinetului Orban îşi preiau mandatele. Primele declaraţii: Noul ministru al Muncii Violeta Alexandru, asigurări că „nu se taie pensii şi salarii”/ Florin Cîţu, semnal că va renunţa la proiectul de buget al lui Teodorovici

Violeta Alexandru, noul ministru al Muncii, a declarat, marţi dimineaţa, că vrea ca pensionarii şi salariaţii să ştie din sursă sigură că nu se vor tăia pensii şi salarii. Un obiectiv al mandatului este şi reducerea structurilor Ministerului, pentru ca acesta să fie „mai suplu”.

2445 afișări
Imaginea articolului Miniştrii Cabinetului Orban îşi preiau mandatele. Primele declaraţii: Noul ministru al Muncii Violeta Alexandru, asigurări că „nu se taie pensii şi salarii”/ Florin Cîţu, semnal că va renunţa la proiectul de buget al lui Teodorovici

Miniştrii Cabinetului Orban îşi preiau mandatele. Primele declaraţii: Noul ministru al Muncii Violeta Alexandru, asigurări că „nu se taie pensii şi salarii”/ Florin Cîţu, despre proiectul de buget al lui Teodorovici: Nu cred că mai putem să pornim de la el

Violeta Alexandru, noul ministru al Muncii, a declarat, marţi dimineaţa, la intrarea în Minister, că vrea ca pensionarii şi salariaţii să ştie că nu se vor tăia pensii şi salarii.

„În primul rând aş vrea să mă asigur că în acest moment oamenii primesc cele mai corecte mesaje şi am să mă îngrijesc ca echipa Ministerului să comunice informaţiile exacte, pentru ca pensionarii şi salariaţii să ştie din sursă sigură că nu se taie pensiile şi salarii, şi că muncim pentru a putea avea un trai civilizat în România”, a spus Violeta Alexandru.

Ministrul a mai afirmat că îşi doreşte o reorganizare a Ministerului Muncii, pentru ca acesta să fie „mai suplu”.

„Voi fi foarte atentă la organizarea Ministerului. Sunt hotărâtă ca în foarte scurt timp, pe baza resurselor şi expertizei pe care o am, dar şi prin sprijin extern, să ajung la un mod de organizare la Minister, în care să se pună mai mult accentul pe oamenii de la ghişee, pe oamenii care se ocupă efectiv cu modul de calculare a pensiilor, oamenii care se ocupă efectiv în relaţia cu beneficiarii sistemului de Asistenţă Socială. Aceşti oameni mai interesează să fie bine pregătiţi şi să fie la dispoziţia pensionarilor şi salariaţilor, respectiv a persoanelor cu dizabilităţi şi desigur acest lucru va însemna o reducere a structurilor Ministerului, o supleţe un accent pe cei din relaţia cu oamenii şi mai puţin pe cei care au funcţii de conducere”, a mai spus Alexandru.

Preşedintele Klaus Iohannis va participa, marţi, la ceremoniile de preluare a mandatelor miniştrilor de Externe, de la ora 11.00, Afacerilor Interne, de la 11.45, Apărării Naţionale, de la 12.30, precum şi Justiţiei, de la 13.15, potrivit unui anunţ al Administraţiei Prezidenţiale remis MEDIAFAX.

Violeta Alexandru, discuţii cu partenerii sociali pentru calculul „corect şi obiectiv” al salariului minim

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, anunţă că va avea discuţii cu partenerii sociali cu privire la „un calcul corect şi obiectiv” al salariului minim, afirmând că este omul care apreciază efortul celor care dezvoltă afaceri şi care au nevoie de predictibilitate.

Întrebată ce va face în privinţa salariului minim pe economie, noul ministru al Muncii, Violeta Alexandru, a anunţat că va avea discuţii cu partenerii sociali în legătură cu acest subiect.

„Voi deschide o serie de discuţii cu un orizont de timp foarte apropiat. Nu am de gând să lungesc foarte mult discuţiile dacă nu este necesar, dar voi deschide discuţii cu partenerii sociali pentru a găsi în cel mai scurt timp o soluţie obiectivă cu privire la această temă care interesează opinia publică şi anume a unui mod de calcul corect şi obiectiv al salariului minim. Sunt omul care apreciază efortul celor care dezvoltă business-uri în România, care au o afacere, care au nevoie de predictibilitate. Sunt omul care respectă şi stă la masă cu aceşti parteneri pentru a găsi o soluţie, nu care să mă împlinească pe mine politic, ci care să fie o soluţie corectă pentru dânşii şi posibil de pus în practică. Prin urmare, decizia o voi lua după această serie de discuţii cu partenerii sociali, pentru că dânşii sunt, de fapt, cei care pun în practică ceea ce noi decidem în ministere şi în general în guvern”, a spus Violeta Alexandru.

Întrebată, de asemenea, dacă sunt bani de pensii şi salarii, Alexandru a afirmat că urmează să ceară un audit şi că e normal ca oamenii să îşi pună aceste întrebări.

„E normal să se întrebe (oamenii – n.r.), după un deficit îngrijorător în bugetul de pensii pe care PSD în lasă. Le cer să aibă încredere că voi face cele mai serioase verificări (...). Merg acum în minister tocmai pentru a începe ziua cu o evaluare şi pentru a solicita celor care conduc Ministerul, atât eu cât şi colegul meu de la Finanţe, toate datele necesare ca să vedem care este situaţia reală. (...) Vă asigur că voi fi foarte transparentă cu tot ceea ce găsesc în minister pentru ca românii să ştie”, a ai spus Alexandru.

Violeta Alexandru a precizat că va respecta legislaţia în vigoare în privinţa pensiilor şi salariilor şi va continua dialogul cu toţi partenerii sociali pentru găsirea celor mai potrivite soluţii pentru pensionari şi salariaţi.

Florin Cîţu, despre proiectul de buget al lui Teodorovici: Nu cred că mai putem să pornim de la el

Noul ministru de Finanţe, Florin Cîţu, care a sosit marţi la sediul ministerului pentru a-şi prelua mandatul, a declarat că nu crede că se va putea baza pe proiectul de buget realizat de Eugen Teodorovici, pentru că Executivul Orban are doar 16 ministere, nu 28, cât a avut Cabinetul Dăncilă.

"Noi ştim ce spunem în buget şi ne asumăm bugetul, deci vom veni şi cu acela în Parlament, veţi vedea. Trebuie să văd situaţia actuală şi vom reveni. Voi avea probabil săptămâna viitoare o conferinţă de presă, vom prezenta situaţia, avem întrebări şi apoi vedem", a declarat Florin Cîţu.

Întrebat dacă va reorganiza Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, noul ministru de Finanţe a precizat că este una dintre priorităţi. "Vom vedea (dacă voi schimba şeful ANAF -n.r.)", a completat Florin Cîţu.

Cât despre proiectul de buget lăsat de Eugen Teodorovici, noul ministru de Finanţe a precizat că acesta este un proiect de buget pentru 28 de ministere, nu 16, câte are Guvernul Ludovic Orban.

"Din fericire pentru români, noi o să avem 16 ministere deci va trebui să ne uităm la acel proiect să vedem dacă mai merge. Eu nu cred că mai putem să pornim de la el. Aveam speranţa că pornim de la el, dar de fapt sunt 16 ministere aşa că. Este dreptul oricăui parlamentar să depună amendamente în Parlament şi să-i convingă pe ceilalţi colegi să voteze pentru acel amendament. Vom vedea dacă reuşeşte. Ţinta mea e să vin cu proiect de buget pe 15 decembrie, dar să vedem ce găsim acolo", a completat Florin Cîţu.

Guvernul condus de Ludovic Orban a depus, luni seară, jurământul la Palatul Cotroceni.

Cabinetul liberal este format din viceprim-ministrul Raluca Turcan, ministrul finanţelor publice - Vasile-Florin Cîţu, ministrul afacerilor interne - Marcel Ion Vela, ministrul afacerilor externe – Bogdan-Lucian Aurescu, ministrul justiţiei - Marian Cătălin Predoiu, ministrul apărării naţionale - Ionel Nicolae Ciucă, ministrul economiei, energiei şi mediului de afaceri - Virgil-Daniel Popescu, ministrul transporturilor, infrastructurii şi comunicaţiilor - Lucian Nicolae Bode, ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale - Nechita-Adrian Oros, ministrul mediului, apelor şi pădurilor - Costel Alexe, ministrul lucrărilor publice, dezvoltării şi administraţiei - Ion Ştefan, ministrul fondurilor europene - Ioan Marcel Boloş, ministrul sănătăţii - Victor Sebastian Costache, ministrul educaţiei şi cercetării - Cristina Monica Anisie, ministrul culturii - Bogdan Gheorghiu, ministrul tineretului şi sportului - Marian Ionuţ Stroe şi ministrul muncii şi protecţiei sociale - Victoria Violeta Alexandru.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici