Orban cere patronatelor să intre în grevă fiscală generalizată: Somăm guvernul Dragnea – Dăncilă să oprească declanşarea unui "tsunami" economic şi fiscal

Preşedintele PNL Ludovic Orban a somat, vineri, Guvernul să nu emită ordonanţa de urgenţă privind măsurile fiscale, care ar declanşa un "tsunami" economic şi fiscal şi care va distruge mediul de afaceri şi va sărăci populaţia. El a solicitat patronatelor să se solidarizeze şi să recurgă la o grevă fiscală generalizată.

914 afișări
Imaginea articolului Orban cere patronatelor să intre în grevă fiscală generalizată: Somăm guvernul Dragnea – Dăncilă să oprească declanşarea unui "tsunami" economic şi fiscal

Liderul Opoziţiei cere patronatelor să intre în grevă fiscală generalizată: Somăm guvernul Dragnea – Dăncilă să oprească declanşarea unui "tsunami" economic şi fiscal

"Ordonanţa Lăcomiei guvernului Dragnea – Dăncilă impune o suprataxare sălbatică a economiei româneşti care va distruge mediul de afaceri şi va sărăci populaţia. Efectele unei astfel de ordonanţe au fost deja distrugătoare în prima zi după anunţul acesteia provocând o pierdere de peste 3 miliarde de euro ale celor importante companii listate pe Bursa de la Bucureşti. Grav este că cele mai lovite de această cădere a Bursei au fost chiar companiile private româneşti şi companiile de stat. În continuare însă, dacă cei din PSD şi ALDE se vor încăpăţâna să adopte această ordonanţă criminală pentru economia românească, românii trebuie să se aştepte la ce e mai rău în anul viitor", a declarat Ludovic Orban, printr-un comunicat de presă remis, vineri, MEDIAFAX.

Acesta a precizat că "taxa pe lăcomie" are legătură cu lăcomia Guvernului Dragnea-Dăncilă şi este o aberaţie.

"Suprataxarea cifrei de afaceri a companiilor din energie va genera o creştere a preţurilor la utilităţile pe care le plătesc toţi românii şi la un noul val de scumpiri în lanţ la toate bunurile şi serviciile. Introducerea unui impozit similar pe cifra de afaceri a companiilor din telecomunicaţii echivalează cu o taxă pe Internet folosită în regimurile autoritare care vor să descurajeze şi să penalizeze accesul liber al cetăţenilor la informaţii necenzurate. Aşa numita ”taxă pe lăcomie” care va fi aplicată pe activele bancare în funcţie de nivelul dobânzilor ROBOR din piaţa bancară are legătură doar cu lăcomia guvernului Dragnea – Dăncilă şi este o aberaţie nemaiîntâlnită care va duce la creşterea ratelor bancare plătite de români şi la frânarea activităţii de creditare a economiei româneşti", a explicat liderul PNL.

Ludovic Orban a mai spus că aproximativ 10 miliarde de euro sunt puşi în pericol din cauza măsurilor din OUG care vizează Pilonul II de pensii.

"Banii românilor acumulaţi în fondurile din Pilonul 2 de pensii, aproximativ 10 miliarde de euro, sunt puşi în pericol prin adoptarea unor acţiuni deliberate care vor să descurajeze şi să alunge administratorii fondurilor de pensii administrate privat din România. Somăm public Guvernul ca în ultimul ceas să abandoneze aceste planuri ticăloase de distrugere a economiei private şi de sărăcire a populaţie şi vom solicita Avocatului Poporului să sesizeze această Ordonanţă de urgenţă la Curtea Constituţională în cazul în care va fi adoptată. Solicităm patronatelor din toate industriile să se solidarizeze împotriva acestui „tsunami” fiscal şi susţinem orice demers legitim al celor care vor fi afectaţi de deciziile Guvernului, inclusiv recursul la o grevă fiscală generalizată", a conchis preşedintele liberal.

Cabinetul Dăncilă se va reuni, vineri, în şedinţă la Palatul Victoria, de la ora 18.30. Liderul PSD Liviu Dragnea a declarat ca în această şedinţă să fie adoptată ordonanţa de urgenţă care prevede mările fiscale, printre care se numără şi „taxa pe lăcomie”.

Consiliul Economic şi Social a dat aviz negativ pe ordonanţa de urgenţă care conţinea măsurile fiscale anunţate de Eugen Teodorovici, inclusiv "taxa pe lăcomie", a confirmat joi, pentru MEDIAFAX, Dumitru Coarnă, membru al CES.

Guvernul a prezentat marţi un proiect de ordonanţă de urgenţă are cuprinde o serie de măsuri fiscale, printre care scăderea comisioanelor pentru Pilonul II de pensii, precum şi posibilitatea de a lăsa contributorii să-şi retragă banii anticipat.

Alte măsuri privesc introducerea "taxei pe lăcomie", aplicată băncilor, la valoarea activelor, şi calculată în funcţie de nivelul ROBOR, plafonarea preţului gazelor, controlul preţurilor şi pe piaţa de electricitate, impozit de 3% pe cifra de afaceri a companiilor energetice, taxe impuse organizatorilor de jocuri de noroc, extinderea taxării inverse pentru anumite categorii de operaţiuni cu bunuri.

În contextul OUG cu măsuri fiscale, premierul Viorica Dăncilă a declarat, joi, că ordonanţa de urgenţă pregătită de Guvern prevede posibilitatea ca cei 2% ai celor care contribuie la Pilonul II de pensii să meargă la Pilonul I sau III, pentru ca o persoană să nu-şi retragă banii, ci să aibă o alternativă.

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici