Orban: Deputaţii PNL vor vota la vedere pentru începerea urmăririi penale a lui Ponta

Deputaţii PNL vor vota la vedere în favoarea solicitării de începere a urmăririi penale a lui Victor Ponta, aşa cum au votat în toate cazurile, a declarat liderul deputaţilor PNL, Ludovic Orban.

277 afișări
Imaginea articolului Orban: Deputaţii PNL vor vota la vedere pentru începerea urmăririi penale a lui Ponta

Orban: Deputaţii PNL vor vota la vedere pentru începerea urmăririi penale a lui Ponta (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

"Vă anunţ că grupul PNL va vota în favoarea cererii procurorului general, că deputaţii PNL vor vota la vedere, aşa cum au votat la toate voturile chiar şi când a fost vorba de colegi ai noştri", a spus Orban.

El a adăugat că poziţia liberalilor de a vota pentru începerea urmăririi penale a lui Ponta nu are legătură cu faptul că acesta este premier, aceasta fiind poziţia PNL la toate solicitările de acest gen.

"Poziţia noastră politică de a vota în favoarea cererii justiţiei nu este o poziţie politică dictată că îl cheamă Victor Viorel Ponta şi deţine poziţia de premier, ci este una consecventă dată la toate cererile justiţiei de ridicare a imunităţii", a arătat Orban.

El a adăugat că habar nu a avut de demersul justiţiei şi nu are legătură cu moţiunea de cenzură.

"Aşteptam să se deruleze ancheta cu privire la Ponta, cu privire la infracţiunea de împiedicare a exercitării dreptului de vot al cetăţenilor români din diaspora. Şi acesta este la DNA. Demersul nostru politic nu are legătură cu DNA", a adăugat Orban, amintind că Biroul Permanent a demarat procedura regulamentară în urma solicitării procurorului Tiberiu Niţu în care se începe urmărirea penală a lui Ponta.

"Până la şedinţa BP de luni, comisia juridică trebuie să se întrunească şi să prezinte calendarul desfăşurării până la votul în plen. S-a modificat regulamentul, PNL a votat şi din acest motiv împotriva regulamentului care prelungeşte un pic procedurile (...) Este foarte greu de tergiversat, o să împingă votul la limită. Deputaţii noştri din comisia juridică vor încerca să scurteze cât mai mult termenele regulamentare. În Biroul Permanent vom susţine scurtarea acestor termene, cred că decizia plenului trebuie luată cât mai repede în acest caz", a adăugat Orban.

Premierul Victor Ponta este urmărit penal pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală în formă continuată şi spălarea banilor în dosarul Turceni - Rovinari, fapte pe care le-ar fi săvârşit în perioada în care era avocat. De asemenea, DNA cere Camerei Deputaţilor avizarea urmăririi penale pe numele premierului şi pentru conflict de interese.

Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor a decis, vineri, să trimită solicitarea procurorului general în cazul lui Victor Ponta la Comisia juridică, aceasta urmând să informeze când întocmeşte raportul, termenul maxim fiind de două săptămâni, a precizat secretarul Camerei Ion Ciolacu.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, vineri, că, în condiţiile în care DNA a comunicat că premierul Victor Ponta este învinuit de fapte penale, i-a solicitat demisia acestuia, el spunând că, în opinia sa, este o "situaţie imposibilă" pentru România ca premierul să fie învinuit de fapte penale.

Ulterior, premierul Victor Ponta a anunţat că respectă poziţia publică a preşedintelui Klaaus Iohannis, dar că a fost numit la conducerea Guvernului de către Parlament şi numai Parlamentul îl poate demite.

Victor Ponta a fost învestit în funcţia de prim-ministru al României în mai 2012, în urma căderii Guvernului Ungureanu prin moţiunea de cenzură a Uniunii Social-Liberale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici