Orban: Există o mare frustrare în legătură cu atitudinea Olandei faţă de Schengen

Ministrul Leonard Orban declară că atât la nivelul autorităţilor române, cât şi al celorlalte state membre există un nivel de frustrare legat de decizia Olandei de a bloca procesul de aderare la Schengen, folosind alte argumente faţă de cele reale, legate de situaţia politică internă de la Haga.

1245 afișări
Imaginea articolului Orban: Există o mare frustrare în legătură cu atitudinea Olandei faţă de Schengen

Orban: Există o mare frustre în legătură cu atitudinea Olandei faţă de Schengen

"Un dosar extrem de important este legat de aderarea la Spaţiul Schengen. Sperăm că, într-o formă sau alta, Olanda va accepta finalmente că nu poate să blocheze la infinit acest proces şi va agrea soluţia de compromis sau o formulă care să permită o singură decizie, nu mai multe decizii", a declarat, marţi, ministrul Afacerilor Europene.

Leonard Orban a spus că există un nivel mare de frustrare la nivelul autorităţilor române legat de refuzul Olandei de a accepta aderarea la Schengen, refuz bazat pe motive de politică internă.

"Vreau să înţelegeţi foarte bine că există în momentul de faţă o mare frustrare la nivelul nostru privind reacţiile pe care le are Olanda la acest proces. Noi ştim foarte bine care sunt motivele şi este cu atât mai frustrant că, ştiind care sunt motivele pentru care Guvernul olandez nu dă drumul acestei decizii, vin să se invoce nişte chestiuni legate de MCV, de faptul că ultimul raport al CE - care, între paranteze fie spus, este cel mai bun raport pe care l-a avut România până în prezent - nu a fost suficient de bun. Chestiuni de genul acesta sunt invocate ca să explice o situaţie ce ţine de politica internă a Olandei. Şi vreau să ne înţelegeţi frustrarea", a spus Orban.

Ministrul a adăugat că această frustrare există şi la nivelul altor state membre. "Vreau să vă spun că am constatat această frustrare nu numai la nivelul autorităţilor române. Din ce în ce mai multe state sunt nu supărate, ci foarte supărate pe ceea ce se întâmplă cu acest proces. Nu ştiu dacă aţi văzut declaraţia preşedinţiei poloneze, care a spus că cea mai mare nerealizare a sa este că nu a putut fi convinsă Olanda să accepte formula de compromis", a explicat Orban.

În acest context, ministrul a adăugat că regretă faptul că nu are permisiunea de a reda discuţiile de la Consiliul European. "Dar, dacă aţi fi văzut aceste discuţii, aţi fi realizat că aceste frustrări sunt majore nu numai la nivelul României, ci şi la nivelul a din ce în ce mai multe state membre. Preşedintele Sarkozy a fost extrem de ferm la ultimul Consiliu European susţinând această formulă de compromis (n.red., aderarea în etape) la care s-a ajuns şi, cu toate acestea, premierul olandez Rutte nu a vrut sub nicio formă să cedeze", a spus Orban.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici