Parlamentarii vor pensii speciale şi pentru personalul operativ din cadrul serviciilor de ambulanţă. Le este interzis însă să ''exprime în public opinii contrare intereselor României''

Personalul profesionist de intervenţie din cadrul serviciilor de ambulanţă ar putea beneficia de pensii speciale, fiindu-le interzis însă să ''exprime în public opinii contrare intereselor României'', potrivit unei iniţiative legislative depuse la Senat de un grup de 82 de parlamentari.

5183 afișări
Imaginea articolului Parlamentarii vor pensii speciale şi pentru personalul operativ din cadrul serviciilor de ambulanţă. Le este interzis însă să ''exprime în public opinii contrare intereselor României''

Parlamentarii vor pensii speciale şi pentru personalul operativ din cadrul serviciilor de ambulanţă. Le este interzis însă să ''exprime în public opinii contrare intereselor României'' (Imagine: Octav Ganea/ Arhiva Mediafax Foto)

Peste 80 de aleşi - aparţinând în principal PSD şi UNPR, dar la care s-au alăturat şi reprezentanţi ai PNL, UDMR şi ai minorităţilor - au depus pe 22 decembrie la Senat un proiect de lege privind Statutul personalului profesionist operativ de intervenţie din cadrul Serviciilor de Ambulanţă Judeţene şi al Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov.

Acesta reglementează obligaţiile şi drepturile personalului profesionist de intervenţie - medici, asistenţi medicali, ambulanţieri/şoferi de autosanitară şi operatori registratori de urgenţă. Iniţiatorii consideră că aceştia trebuie să dobândească un regim special având în vedere că îşi desfăşoară activitatea în condiţii deosebit de periculoase.

''Proiectul de statut are drept scop eliminarea discriminării şi asimilarea unor drepturi dobândite de personalul operativ militar din cadrul MAI ce îndeplineşte atribuţii de urgenţă şi intervine alături de personalul profesionist operativ din cadrul Serviciilor de Ambulanţă Judeţene şi al Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov'', susţine, în expunerea de motive, senatorul PSD Florian Bodog, în numele iniţiatorilor.

Astfel, potrivit articolului 18, personalul de intervenţie ar urma să beneficieze de ''pensie specială de serviciu, cu reducerea vârstei standard de pensionare, fără penalizare, dacă îndeplinesc, cumulativ, următoarele condiţii: vârsta minimă de 57 de ani şi o vechime de cel puţin 20 de ani în activitate ca personal operativ de intervenţie''.

Parlamentarii care au semnat proiectul de lege propun ca pensia să reprezinte 80% din baza de calcul reprezentată de media salariilor de bază brute lunare realizate, inclusiv sporurile legale, corespunzătoare ultimelor 12 luni de activitate anterioare lunii în care se depune cererea de pensionare. La pensie au dreptul şi cei cu o vechime de 15-20 de ani, cu o diminuare de 1% din baza de calcul pentru fiecare an care lipseşte. Dacă în urma actualizării cu valoarea punctului de pensie rezultă o pensie specială mai mică, se păstrează pensia aflată în plată.

Această pensie specială are regimul juridic al unei pensii pentru limita de vârstă, mai stipulează iniţiatorii.

Totodată, pe lângă salariul lunar (compus din salariul de bază, gărzi, indemnizaţii, sporuri, premii şi prime), cei care fac parte din personalul operativ au dreptul la ajutoare şi alte drepturi băneşti stabilite prin contracte colective de muncă, indemnizaţii de instalare, de mutare, de delegare sau de detaşare, precum şi la decontarea cheltuielilor de cazare şi transport în ţară şi străinătate, dar şi la încadrarea activităţii în condiţii deosebite, speciale sau alte condiţii de muncă. Ei beneficiază, de asemenea, de spor pentru condiţii deosebit de periculoase pentru suprasolicitări psihice şi nervoase, stres, zgomot intens şi de lungă durată, pericol, risc fizic şi risc în traficul rutier în timpul deplasărilor în misiune şi de ''concediu de odihnă suplimentar plătit pentru prevenirea îmbolnăvirii profesionale, asigurat într-o staţiune balneoclimaterică de tratament, asigurat de angajator, inclusiv transportul pe teritoriul României''. La acestea se adaugă vouchere de vacanţă, bilete de tratament şi recuperare.

Potrivit articolului 14, alineatul 2, ''copiii aflaţi în întreţinerea unei persoane ce face parte din personalul profesionist operativ de intervenţie, decedat sau încadrat într-un grad de invaliditate ca urmare a rănirii acestuia în timpul ori în legătură cu exercitarea atribuţiilor de serviciu, precum şi soţul sau soţia acestuia pot fi angajaţi ca personal contractual, fără examen sau concurs, în unităţi din cadrul Serviciilor de Ambulanţă Judeţene şi Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov, dacă îndeplinesc condiţiile legale. Identificarea postului în vederea angajării se face ţinând cont de studiile solicitantului şi de cerinţele postului''.

Proiectul de lege stipulează că personalul ''trebuie să se comporte cu cinste şi demnitate profesională, să nu prejudicieze în niciun fel imaginea instituţiei şi să nu submineze încrederea pacienţilor''.

Angajaţilor le este interzis să încalce normele privind confidenţialitatea activităţii desfăşurate, să prezinte în public informaţii şi date obţinute în exercitarea atribuţiilor de serviciu sau comentarii referitoare la acestea şi să ''exprime în public opinii contrare intereselor României''.

Senatul este prima cameră sesizată.

Cei din cadrul Serviciilor de Ambulanţă nu sunt singura categorie avută în vedere de parlamentari la capitolul pensii speciale, după ce aleşii au fost blamaţi public pentru că şi-au votat, în anul 2015, mai multe beneficii, printre care şi legea privind pensiile speciale, prin care vor putea primi, la finalul mandatului, sume de până la 16.500 de lei, brut, precum şi majorări de indemnizaţii de 10 la sută, la un loc cu toţi bugetarii.

Astfel, un grup de 15 deputaţi şi senatori, majoritatea de la PSD şi doi neafiliaţi, a depus, pe 21 decembrie, un proiect de lege privind acordarea unor drepturi speciale personalului didactic din învăţământul preuniversitar, invocând "stresul", "uzura psihică şi fizică" la care sunt supuşi profesorii, a căror muncă este, spun ei, la fel de dificilă ca cea a magistraţilor, care primesc pensii speciale.

2015 a fost anul în care Parlamentul a aprobat o serie de proiecte de lege pentru acordarea pensiilor speciale mai multor categorii de persoane, printre care aleşi locali, militari, aviatori, diplomaţi, personalul auxiliar din justiţie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici