PNL cere audierea ministrului Carmen Dan şi a prefectului Speranţa Cliseru. Formaţiunea politică doreşte şi acces, pentru comisie, la raportul SECRET al MAI despre proteste

Deputatul PNL, Ovidiu Raeţchi, a cerut audierea în şedinţa Comisiei pentru apărare din 28 august a ministrului de Interne, Carmen Dan, şi a prefectului Capitalei, Speranţa Cliseru. Liberalul cere şi ca membrii forului legislativ să primească raportul secret al MAI despre protestele din 10 august.

723 afișări
Imaginea articolului PNL cere audierea ministrului Carmen Dan şi a prefectului Speranţa Cliseru. Formaţiunea politică doreşte şi acces, pentru comisie, la raportul SECRET al MAI despre proteste

PNL cere audierea ministrului Carmen Dan şi a prefectului Speranţa Cliseru. Formaţiunea politică doreşte şi acces la raportul SECRET al MAI despre proteste

"Solicitările noastre pentru şedinţa Comisiei de Apărare de marţi, 28 august, sunt, în concluzie, următoarele: 1. Prezenţa la Comisie, conform solicitării depuse încă din 13 august şi conform procedurii de audiere, cu trimiterea invitaţiilor oficiale, a doamnelor Carmen Dan şi Speranţa Cliseru, pentru a lămuri unele inadvertenţe din declaraţiile lor. 2. Primirea urgentă a Raportului despre intervenţia din 10 august de către membrii Comisiei de Apărare. Acest raport a fost oferit Comisiei numai pentru camere de filmat, neintrand în posesia noastră nici până acum. 3. Anunţarea publică a audierilor şi desfăşurarea lor transparentă. Controlul parlamentar nu este nici favor ministerial, nici vizita de curtoazie, ci un principiu al statului de drept", a anunţat, deputatul PNL, Ovidiu Raeţchi, într-o postare joi pe Facebook.

Ovidiu Raeţchi, vicepreşedinte al Comisiei pentru apărare, a explicat că prezentaţa, marţi la Comisie a ministrului Carmen Dan, cu toate că aceasta susţine că nu a primit nicio invitaţie de participare, a fost "secretizată pentru Opoziţie şi presă".

"Cum putem explica acest splendid paradox pesedist-că deşi e invitată la Comisie, doamna Dan vine neinvitata? În două moduri. În primul rând, venirea doamnei Carmen Dan la Comisie a fost secretizata pentru Opoziţie şi pentru presă. Nimeni nu fusese informat-fie el vicepreşedinte sau secretar al Comisiei. Nu apărea nimic pe ordinea de zi. Miza era, în mod evident, că Opoziţia să fie prinsă nepregătită, absentă, iar presă să nu aibă jurnalişti şi camere de filmat în Parlament. Nu le-a ieşit, drept pentru care au apelat la variantă de criză: discutăm pe baza unui raport secret, motiv pentru care presa trebuie evacuată", a completat Raeţchi.

În opinia deputatului PNL, ministrul Carmen Dan a venit "neinvitată" în şedinţa de marţi a Comisiei pentru apărare, pentru ca PSD să evite procedura oficială potrivit căreia ar fi fost necesară şi prezenţa prefectului Capitalei, Speranţa Cliseru.

"În al doilea rând, şi mult mai important, doamna Dan a venit "neinvitată", deşi fusese invitată, pentru că interesul PSD era să ocolească procedura oficială. Dacă era respectată această procedură, doamna Dan trebuia să stea la masă alături de prefectul Capitalei, doamnă Cliseru, şi să răspundă în paralel la întrebări. Venind însă "neinvitată", doamna Dan a avut grijă să o ţină departe de Comisie pe doamna Cliseru. Mai mult, dacă procedura era respectată, doamna Dan era obligată să răspundă public tuturor întrebărilor în cadrul unor audieri oficiale-în timp ce strategia echipei sale a fost să susţină că a venit neoficial, în vizită, pentru că era în zonă, ca să ne lase un raport secret-pe care noi nu îl cerusem-şi despre care nu poate să discute-deşi noi solicităm răspunsuri la întrebări care nu implicau niciun raport şi niciun secret. Din fericire, nici aici cei de la PSD nu s-au dovedit nişte strategi străluciţi. Şi asta pentru că, încercând să ocolească procedura, ei nu au făcut, în fapt, decât să o amâne cu o săptămână. Cu alte cuvinte, solicitarea PNL se află în continuare în circuit instituţional, invitaţia oficială trebuie în continuare trimisă doamnei Dan, iar ea trebuie să se prezinte în faţa Comisiei la audieri, nu pentru o vizită generoasă şi secretizată", a conchis Raeţchi.

După aproximativ 65 de minute de discuţii între membrii Comisiei de apărare a Camerei Deputaţilor şi ministrul de Interne, Carmen Dan, pe tema protestelor violente din 10 august, la care presa a avut acces, preşedintele forului legislativ, Dorel Căprar, a anunţat marţi că discuţiile vor continua în absenţa presei şi a invitaţilor care nu au certificat ORNISS.

Deputaţii din PNL şi USR au susţinut că presa trebuie să participe la toate discuţiile pentru că întrebările care i-au fost puse ministrului de Interne nu implică răspunsuri care să se refere la secrete de stat. În replică, ministrul Carmen Dan le-a spus deputaţilor Opoziţiei că trebuie să priceapă că nu sunt „într-o emisiune" şi că vor înţelege caracterul clasificat al unor informaţii atunci când vor citi raportul realizat de MAI.

Înaintea ieşirii din sală a jurnaliştilor a avut loc un schimb de replici între preşedintele Comisiei, Dorel Căprar (PSD), şi vicepreşedintele forului legislativ, Ovidiu Raeţchi (PNL). Raeţchi a cerut să fie supusă la vot propunerea de evacuare a din sală a jurnaliştilor, în timp ce Căprar a spus că atunci când este vorba de informaţii clasificate, nu este necesară supunerea la vot a propunerii de desfăşurării cu uşile închise a şedinţei.

Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a declarat, marţi, că va pune la dispoziţia Comisiei raportul prezentat.

"Există o procedură legală. Avem posiblitatea să punem la dispoziţie acest raport. Dacă mai sunt întrebări, după ce aceştia vor parcurge acest raport, suntem oricând la dispoziţia Comisiei. Dincolo de aceste dispute politce, mă bucur că am avut ocazia să particip şi să răspund la întrebări. Poliţia îşi face treaba în continuare, Jandarmeria îşi face treaba în continuare şi pe măsură ce vom avea informaţii despre dosare, despre identificare persoanelor care se fac vinovate, vi le vom pune la dispoziţie cu absolute celeritate. Cred că domnul preşedinte al Comisie va putea parcurge paşii pentru punerea la dispoziţie a raportului şi imediat ce va fi finalizată, noi vom pune la dispoziţie acest raport", a spus Carmen Dan.

Maiorul Laurenţiu Cazan, ministrul de Interne, Carmen Dan, şeful DSU, Raed Arafat, dar şi fostul şef al Jandarmeriei Sebastian Cucoş au participat la şedinţa de marţi a Comisiei pentru apărare a Camerei Deputaţilor, în contextul solicitării liberalilor de a oferi explicaţii despre protestele violente din 10 august.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici