PNL îi cere Guvernului un studiu privind impactul liberalizării pieţei de gaze asupra populaţiei

Partidul Naţional Liberal (PNL) a transmis miercuri un document de poziţie în care îi cere Guvernului Grindeanu să elaboreze un studiu de impact privind liberalizarea pieţei gazelor, să identifice consumatorii vulnerabili şi să stabilească măsuri concrete de protejare a acestora.

222 afișări
Imaginea articolului PNL îi cere Guvernului un studiu privind impactul liberalizării pieţei de gaze asupra populaţiei

PNL îi cere Guvernului un studiu privind impactul liberalizării pieţei de gaze asupra populaţiei

„Atragem atenţia că acest proces al liberalizării trebuie realizat într-o manieră care să promoveze interesul României şi al cetăţenilor săi. Acest proces nu a fost iniţiat în detrimentul consumatorului, ci este conturat mai degrabă în jurul beneficiilor pe care aceştia le pot obţine având acces la o gamă de servicii diversificate şi de calitate, sustenabile şi mult mai accesibile”, se arată în documentul citat.

Astfel că PNL solicită Guvernului „pregătirea unui set de măsuri prin care să atenueze efectiv impactul asupra consumatorilor casnici, să prezinte public şi de urgenţă impactul asupra populaţiei generat de creşterea preţului la gaze începând cu data de 1 aprilie 2017, ca urmare a calendarului de liberalizare”, dar şi „să arate că este cu adevărat preocupat de soarta celor 4 milioane de consumatori casnici şi, prin urmare, să nu tolereze şi să încurajeze înţelegeri ascunse ale căror efecte se vor răsfrânge asupra populaţiei”.

De asemenea, PNL mai solicită „crearea unui grup interministerial de lucru constituit din ministrul Muncii, ministrul Finanţelor, preşedintele ANRE şi Ministerul Energiei care să elaboreze cadrul legal prin care să se definească (identifice) consumatorul vulnerabil, precum şi schema de ajutor acordată, astfel încât acesta să nu fie afectat de o eventuală creştere a preţului la gaze în perioada următoare”. Trimiterea de urgenţă în Parlament pentru dezbatere şi adoptare a Strategiei Energetice a României pentru perioada 2016-2030, document în care un punct important îl reprezintă definirea şi clarificarea aspectelor legate de consumatorul vulnerabil este o altă solicitare a PNL.

Liberalii solicită, totodată, „publicarea corespondenţei dintre Guvern şi Comisia Europeană pe tema închiderii procedurii de infringement pentru asigurarea transparenţei şi eliminarea suspiciunilor potrivit cărora interese suspecte au ghidat această negociere”.

Potrivit PNL, „este necesar ca orice decizie viitoare a Guvernului pe problematica liberalizării preţului la gaze naturale să fie luată în urma unei analize temeinice, în mod transparent şi responsabil faţă de cetăţeni, astfel încât să evităm o procedură de infringement din partea Comisiei Europene sau blocarea unor proiecte regionale energetice strategice”.

Deputaţii reuniţi marţi în Comisia pentru Industrii şi Servicii au respins raportul de modificare a Legii Energiei, ceea ce înseamnă că liberalizarea pieţei gazelor ar trebui să se amâne pentru o dată ce va fi anunţată ulterior.

„Am respins acest raport, pentru că altfel ar fi avut loc un impact deosebit de puternic asupra consumatorilor, în special a celor casnici. Aşteptăm o argumentaţie mai solidă din partea Guvernului şi ANRE (n.n. - Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei) şi vrem să vedem şi strategia energetică. Deja sunt semnale că s-au cerut majorări şi cu peste 70% a preţurilor la gaze, ceea ce noi nu putem să acceptăm”, a declarat pentru MEDIAFAX deputatul Sorin Bumb, după şedinţa Comisiei pentru Industrii.

Oficialul a precizat că iniţiatorii modificării Legii Energiei (Guvernul României, printr-o Ordonanţă de Urgenţă) „vor trebui să vină cu un raport mai convingător” şi „să prevadă măsuri concrete pentru atenuarea impactului scumpirii gazelor asupra populaţiei”.

La 1 aprilie era programată liberalizarea completă a pieţei gazelor, ceea ce presupune că inclusiv populaţia - consumatorii casnici - ar plăti acest combustibil la preţul pieţei, fără a mai beneficia de măsuri de protecţie faţă de eventualele fluctuaţii.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici