Antonescu: PNL cere partenerilor din USL anularea documentelor privind înfiinţarea USD. Dacă nu dispare urgent USD, considerăm că partenerii noştri denunţă USL

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, marţi seară, că Biroul Politic a decis ca formaţiunea să ceară partenerilor din USL anularea documentelor privind înfiinţarea USD, adăugând că partidul a decis că îşi menţine propunerile pentru posturile de miniştri.

2478 afișări
Imaginea articolului Antonescu: PNL cere partenerilor din USL anularea documentelor privind înfiinţarea USD. Dacă nu dispare urgent USD, considerăm că partenerii noştri denunţă USL

Crin Antonescu (Imagine: Bogdan Iordache/Mediafax Foto)

Antonescu: Dacă nu dispare urgent USD, considerăm că partenerii noştri denunţă USL

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, marţi, că dacă USD nu va dispărea urgent, aşa cum a solicitat PNL, în baza hotărârii aprobate de BPN, atunci liberalii vor trage concluzia că partenrii lor denunţă protocolul USL şi că pentru aceştia USL nu mai există.

"Dacă nu dispare USD tragem concluzia că partenerii noştri nu mai respectă, denunţă şi au părăsit protocolul USL şi că pentru dânşii nu mai există USL", a spus Antonescu, răspunzând unei întrebări.

Liderul PNL a spus că el vede deblocarea situaţiei actuale din USL printr-un "act responsabil al unui premier responsabil care respectă propuneri legale, rezonabile, normale făcute de partenerii săi şi le dă curs".

"Văd rezolvarea într-o luare de poziţie şi revenire în fire a colegilor care au încălcat un punct - poate nu au fost atenţi - din prootocolul acestei coaliţii şi în opţiunea lor pentru USL, nu pentru pastişe la nivelul denumirii de genul USD", a spus Antonescu.

Întrebat dacă se vede marţi seară cu premierul Victor Ponta pentru a discuta în baza mandatului dat de BPN al PNL, Antonescu a răspuns: "Ar fi de dorit. Dacă putem să vedem - e totuşi Champions League, joacă Barcelona - dar şi în cursul acestui meci, dacă sunt chemat, sigur că mă întâlnesc".

El a mai spus că înfiinţarea USD contravine acordului privind USL.

Liderul liberal a precizat totodată că PNL cere PSD, UNPR şi PC anularea imediată a documentelor referitoare la înfiinţarea USD, considerând că acestea contravin "explicit şi flagrant" protocolului USL, articolul 9, punctul 8.

"Nu putem interzice - şi nu avem de gând - acestor trei formaţiuni să meargă într-o formulă comună de alegeri europarlamentare, dar nu prin încălcarea protocolului în vigoare al USL şi nu prin încercarea de a substitui - cu posibilitatea de a înşela electoratul - o titulatură care a însemnat şi însemnă cu totul altceva şi anume USL", a spus Antonescu.

De asemenea, Antonescu a precizat că dacă partenerii continuă cu USD, atunci se situează în afara prevederilor protocolului USL.

PNL îşi menţine propunerile de miniştri şi vrea Guvern cu mai puţine ministere

Antonescu a declarat, după şedinţa Biroului Politic, că PNL a decis că îşi menţine propunerile pentru posturile de miniştri, inclusiv cea referitoare la postul de vicepremier pentru Klaus Iohannis, dorind, până la 15 iunie şi scăderea numărului de ministere.

Antonescu a precizat că BPN al PNL a adoptat hotărârea privind poziţia partidului vizavi de criza din USL cu majoritate de voturi.

"Sunt mai multe decizii care s-au luat. Probabil cel mai important lucru este hotărârea pe care Biroul Politic a adoptat-o în legătură cu poziţia PNL la discuţiile din interiorul USL. Au fost mai multe propuneri, practic trei propuneri, au fost supuse toate votului. A fost adoptată cu 68 de voturi «pentru», 2 voturi «împotrivă», 2 abţineri", a spus Antonescu.

El a arătat că în varianta adoptată de BPN al PNL, partidul îşi menţine propunerile pentru posturile de miniştri care îi revin în cadrul Cabinetului şi anume: Klaus Iohannis - ministru de Interne şi viceprim-ministru, Eugen Nicolăescu - ministru al Finanţelor publice, Teodor Atanasiu - ministru al Economiei şi Cristian Buşoi - ministru al Sănătăţii.

Antonescu a precizat că, tot în cadrul acestei variante, PNL solicită principalilor parteneri, şi PSD în paralel, ca după rezolvarea chestiunii privitoare la formula actuală a Guvernului, să se înceapă discuţii pentru restructurarea şi reorganizarea formulei guvernamentale într-un orizont de timp cuprins în principiu până către 15 iunie, în sensul reducerii numărului de ministere şi al reducerii aparatului birocratic în general.

"Considerăm că este posibil să avem un Guven cu un număr mai restrâns de ministere, care să fie mai suplu şi mai eficient", a spus Antonescu.

El a ami arătat că există şi câteva chestiuni de principiu şi foarte concrete pe care PNL le solicită partenerilor săi din USL, care sunt de natură legislativă, şi anume respingerea cât mai urgentă a proiectului de lege privind amnistia şi graţierea, proiect aflat în dezbaterea Camerei, şi adoptarea urgentă la nivel guvernamental şi parlamentar a măsurilor referitoare la neimpozitarea profitului reinvestit şi la reducerea CAS cu cinci puncte procentuale la angajator.

Anterior, surse liberale declarau pentru MEDIAFAX că liderii PNL au aprobat, marţi, prin vot, o rezoluţie prin care este reconfirmat mandatul de negociere în USL privind structura Guvernului al preşedintelui formaţiunii, Crin Antonescu.

Decizia conducerii PNL înseamnă că liderul liberal este mandat să nu facă nicio concesie în negocierile din USL.

Conducerea PNL a aprobat o rezoluţie prin care este reconfirmat mandatul de negociere în USL privind structura Guvernului al preşedintelui formaţiunii, Crin Antonescu, au precizat sursele

Biroul Politic Naţional al PNL s-a reunit, marţi, în jurul orei 17.00, la Parlament, pentru a discuta despre reconfirmarea mandatului de negociere în USL pe tema restructurării guvernamentale.

În sala de şedinţe semnalul reţelelor de telefonie mobilă a fost bruiat.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici