PNL: Se impune o analiză privind riscurile la adresa României ca urmare a declaraţiilor lui Putin

Afirmaţiile preşedintelui Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, pe tema scutului anti-rachetă trebuie tratate cu toată seriozitatea, fiind necesară o analiză privind riscurile şi ameninţările la adresa României la nivelul tuturor instituţiilor cu rol în asigurarea securităţii, consideră liberalii.

1083 afișări
Imaginea articolului PNL: Se impune o analiză privind riscurile la adresa României ca urmare a declaraţiilor lui Putin

PNL: Se impune o analiză privind riscurile la adresa României ca urmare a declaraţiilor lui Putin (Imagine: Razvan Chirita/ Mediafax Foto)

''Am luat act cu surprindere de declaraţiile de la Atena ale Preşedintelui Federaţiei Ruse referitoare la presupusul rol ofensiv al scutului anti-rachetă şi la posibile măsuri de retorsiune. Nu este pentru prima oară când oficiali ruşi abordează tema respectivă de pe aceste poziţii dar, în momentul în care Federaţia Rusă alege acest nivel de comunicare, sunt necesare lămuriri suplimentare din partea tuturor decidenţilor politici din România. Cât priveşte măsurile de retorsiune, afirmaţiile liderului de la Moscova trebuie tratate cu toată seriozitatea şi efectuată o analiză privind riscurile şi ameninţările la adresa României la nivelul tuturor instituţiilor cu rol în asigurarea securităţii naţionale, în coordonare cu alianţele şi organizaţiile din care face parte ţara noastră'', transmite PNL prin intermediul unui comunicat de presă semnat de secretarul executiv PNL Radu Carp.

Liberalul reiterează că scutul anti-rachetă are un rol strict defensiv şi vizează un alt tip de ameninţări decât cele venite din partea Federaţiei Ruse.

''Acest scut nu încalcă nicio obligaţie internaţională a României, este asumat în baza calităţii de membru NATO şi reprezintă o componentă extrem de importantă în ceea ce priveşte asigurarea securităţii continentului european, nu doar a unui stat sau grup de state. Orice afirmaţie care contrazice aceste adevăruri nu are decât rolul de a induce în eroare opinia publică. Salutăm reacţia MAE român, precum şi cea a purtătorului de cuvânt al NATO, reacţii convergente care arată că stabilirea şi promovarea adevărului este esenţială în relaţia cu Federaţia Rusă'', conchide Radu Carp.

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a avertizat România şi Polonia că s-ar putea afla în raza de acţiune a rachetelor ruse, pe fondul găzduirii elementelor sistemului antirachetă american, considerat o ameninţare la adresa Moscovei, relatează Reuters.

Aflat în vizită în Grecia, Putin a reiterat avertismentul asupra sistemului antirachetă din România, acuzând că deşi Moscova a solicitat în nenumărate rânduri că va lua măsuri represive în caz contrar, Washingtonul şi aliaţii săi au ignorat aceste avertismente.

"Dacă ieri în acele zone din România oamenii nu ştiau pur şi simplu ce înseamnă să fie ţinte, atunci azi vor fi forţaţi să ia anumite măsuri pentru a-şi asigura securitatea", a declarat Putin vineri seară la o conferinţă de presă în Atena, alături de premierul grec Alexis Tsipras. "Va fi aceeaşi situaţie şi în cazul Poloniei", a avertizat liderul rus.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici