Preţurile RCA, îngheţate pentru şase luni. Proiect de ordonanţă privind RCA, pe masa Guvernului / Protestele anti-RCA ale transportatorilor sunt încă posibile

Premierul Dacian Cioloş a declarat, miercuri, că Guvernul va adopta, în şedinţa de miercuri, o ordonanţă de urgenţă care să prevadă îngheţarea preţului primelor de asigurări obligatorii - RCA - pentru o perioadă de şase luni. Astfel, patronatele din Transporturi au obţinut din partea Executivului, în urma negocierilor de miercuri, promisiunea ca tarifele RCA să fie îngheţate pe şase luni la valoarea daunalităţii, urmând ca, după adoptarea OUG, să decidă dacă vor mai protesta joi în faţa Guvernului.

7825 afișări
Imaginea articolului Preţurile RCA, îngheţate pentru şase luni. Proiect de ordonanţă privind RCA, pe masa Guvernului / Protestele anti-RCA ale transportatorilor sunt încă posibile

Preţurile RCA îngheţate pentru şase luni. Proiect de ordonanţă privind RCA, pe masa Guvernului

 Liderii transportatorilor nu exclud varianta de a ieşi joi în stradă, doar unul dintre patronate renunţând la proteste, după audierile din Camera Deputaţilor, celelalte cinci negociind, în funcţie de textul OUG privind tarifele de referinţă RCA îngheţate pentru şase luni.

Reprezentanţii patronatelor transportatorilor din România încă mai discută dacă ies, joi, 15 septembrie, în stradă să protesteze împotriva creşterii preţului RCA. Liderii organizaţiilor nu au putut spune dacă vor continua protestul, nici după ce au cerut vehement demisia preşedintelui ASF, Mişu Negriţoiu, în timpul audierilor conducerii instituţiei de supraveghere din Camera Deputaţilor, în faţa Comisiei de Buget şi Finanţe şi a Comisiei Transporturilor.

”Aşteptăm textul ordonanţei de urgenţă privind plafonarea tarifelor de referinţă a RCA. Vom vedea cum sună ordonanţa şi după aceea ne vom decide dacă vom protesta. Unul dintre patronate a renunţat deja, nu decid eu dacă vom ieşi sau nu în stradă, aşteptăm să vedem textul ordonanţei de urgemţă, tariful nu trebuia trecut prin ordonanţă şi avem în vedere permanentizarea acestuia, pe termen lung aşadar. (...) Cert este că ASF nu a supravegheat decât şaful de pe piaţa asigurărilor auto, nu altceva. Să vedem acum cum vor ajunge milioanele de euro încasate înapoi în buzunarele transportatorilor”, a declarat Augustin Hagiu, preşedinte Fort.

”După mai multe discuţii avute cu ASF, cu asiguratorii şi cu transportatorii, am ajuns la concluzia că soluţia cea mai bună şi cea mai rapidă pentru a rezolva această problemă care trenează şi care riscă să pună în dificultate sectorul transportatorilor din România, am decis să venim cu o propunere de OUG, care include foarte multe din propunerile făcute de transportatori, cred că din circa 14 propuneri, 12 se regăsesc în acest proiect de ordonanţă”, a declarat Dacian Cioloş.

El a amintit şi de proiectul de lege existent în Parlament, iniţiat în aprilie.

”Din păcate, probabil şi datorită calendarului, procedurilor parlamentare, proiectul a trenat, nu a fost încă adoptat. Cred că în momentul de faţă e responsabilitatea Guvernului să adopte acest proiect de ordonanţă de urgenţă pentru a evita blocarea drumurilor în România, intenţia transportatorilor, probabil pe bună dreptate, după ce atâtea luni probleme nu au fost rezolvate. Lipsă de transparenţă şi de claritate în sistemul asigurărilor, au fost şi probleme de faliment cu unele companii care au pus presiune suplimentară pe preţurile asigurărilor obligatorii. Vrem, deci, să rezolvăm prin acest proiect de OUG această problemă şi pe termen mediu, să dăm cadru juridic ca această problemă să fie rezolvată de ASF, care are această responsabilitate, dar vrem să-i dăm cadrul legal clar definit să poată să facă acest lucru. Pentru aceasta, în acest proiect de OUG sunt prevăzute mai multe lucruri care duc la mai multă transparenţă şi claritate în modul în care se calculează preţul acestor prime”, a adăugat Cioloş.

El a mai spus că proiectul mai conţine şi alte prevederi, printre care faptul că un contract RCA poate fi încheiat şi pe o lună sau multiplul unei luni, că un contract poate fi suspendat la cererea asiguratului dacă are permisul suspendat sau vehiculul este imobilizat şi posibilitatea ca păgubitul să poată fi despăgubit de propriul asigurator, iar acesta să-şi recupereze ulterior banii.

”Vom veni în acest proiect şi cu propunerea de a îngheţa preţul primelor de asigurări obligatorii pentru o perioadă de şase luni”, a mai precizat dacian Cioloş.

El a mai spus că în termen de 30 de zile ASF trebuie să vină cu un calcul al costului mediu pentru diferitele categorii de asigurări, care să fie preţul de referinţă pentru asigurări pentru următoarele şase luni. ”Sperăm ca prin acest proiect de OUG să putem clarifica tot ceea ce a rămas în suspans în aceste ultime şase luni şi ce a dus la măsura extremă pe care trasportatorii au decis să o asume, anume protestul. Sperăm ca prin acest proiect de OUG să evităm protestele şi să creăm cadrul normativ imediat pentru ca aceste probleme să fie rezolvate atât pe termen scurt, prin această plafonare/îngheţare, dar şi pe termen mediu şi lung”, a mai declarat prim-ministrul.

El a ţinut să menţioneze că situaţia nu a fost generată de Executiv.

”Avem în România ASF, care are responsabilitatea de a supraveghea şi instituţiile de asigurări obligatorii. Acolo ar fi trebuit luate măsuri pentru a se evita situaţia de momentul de faţă, de conflict”, a mai spus Dacian Cioloş.

Negocieri la Guvern pe tema RCA. Preşedintele de onoare al FORT, Augustin Hagiu: Nu oprim protestele în momentul de faţă

Patronatele din Transporturi au obţinut din partea Executivului promisiunea ca tarifele RCA să fie îngheţate pe şase luni la valoarea daunalităţii, au declarat, după o rundă de negocieri, liderii patronatelor, urmând ca, după adoptarea OUG, să decidă dacă vor mai protesta joi în faţa Guvernului.

”Noi trebuie să vedem această ordonanţă de urgenţă cu articolul referitor la îngheţarea tarifelor pentru perioada următoare, trebuie să vedem tariful de referinţă ca principiu în acelaşi articol, după care vom face o analiză să vedem în ce măsură membrii noştri sunt mulţumiţi cu ceea ce am obţinut pentru a stabili dacă mâine protestăm sau nu în Piaţa Victoriei”, a declarat preşedintele de onoare al FORT, Augustin Hagiu, după discuţiile care au avut loc miercuri dimineaţă, înaintea şedinţei de guvern.

El a adăugat că anunţul cu privire la organizarea protestului de joi, din Piaţa Victoriei, va fi făcut în cursul serii, dar nu mai târziu de ora 18.00, după ce ordonanţa de urgenţă va fi adoptată de Executiv.

”Nu oprim protestele în momentul de faţă şi nici nu dăm un anunţ în ceea ce priveşte membrii celorlalte patronate cu referire la oprirea protestului”, a precizat Hagiu.

El a mai spus că ordonanţa va fi un ”pas înainte”, însă este o nuanţă foarte importantă: faţă de tariful de referinţă pe o perioadă nedeterminată, adică schimbarea de principiu, se discută de un tarif de referinţă pe o perioadă determinată.

”Noi trebuie să convingem Parlamentul ca ceea ce s-a întâmplat astăzi în Ordonanţa de Urgenţă să nu rămână valabil doar pe şase luni, ci să producă efecte de aici şi până când n-or mai exista asigurări obligatorii pe planeta asta”, a mai spus Hagiu.

La rândul său, preşedintele Confederaţiei Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR), Vasile Ştefănescu, a afirmat că în ordonanţa de urgenţă a Executivului va apărea îngheţarea tarifelor pe şase luni la valoarea daunalităţii.

”Dacă va apărea acest segment de îngheţare a tarifului, vom discuta, vom da un comunicat referitor la protestul de mâine. Nu putem lua o hotărâre în acest moment, dar, în principiu, ţinând cont că Guvernul şi-a respectat toate angajamentele faţă de noi, chiar dacă pe ultimii metri, presupun că semnalul va fi că mâine nu se va ţine protestul”, a spus Vasilescu.

Patronatele din transporturi îşi menţin solicitarea ca preşedintele ASF, Mişu Negriţoiu, să-şi prezinte demisia de onoare din funcţie.

OUG privind RCA este pe ordinea de zi a şedinţei de guvern de miercuri. Senatul a adoptat marţi seara un proiect de lege pe aceeaşi temă, însă forul decizional este Camera Deputaţilor.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici