Video REPORTAJ: Iohannis, lansare la prezidenţiale din faţa Guvernului, prin miting clasic, cu baie de mulţime - FOTO, VIDEO

Lansarea lui Klaus Iohannis în cursa prezidenţială, din Piaţa Victoriei, l-a pus pe candidatul ACL în situaţia de a avea primul discurs în faţa a câteva zeci de mii oameni şi de a face cu adevărat o baie de mulţime. La eveniment au fost agitate steaguri şi pancarte, lipsind baloanele şi muzica live.

4231 afișări

Evenimentul ACL s-a dorit o acţiune ”clasică”, de campanie, care a început şi s-a finalizat după ceas, fără întârziere, totul durând o oră şi jumătate.

Destul de matinal, prezidenţiabilul Alianţei Creştin Liberale s-a prezentat sâmbătă dimineaţă în Piaţa Victoriei pentru a face ultimele verificări înainte de începerea mitingului, după care s-a retras la sediul PDL din Aleea Modrogan, unde au ajuns liderii PNL şi PDL.

Iohannis a străbătut distanţa de circa 500 de metri pe jos, de la sediul PDL până la Piaţa Victoriei, alături de soţia sa, Carmen, pe care a ţinut-o de mână. Alături de candidatul ACL au stat secretarul general al PPE, Antonio Lopez Isturiz, şi preşedintele PDL, Vasile Blaga.

În drum spre Piaţa Victoriei, Iohannis a fost întrebat dacă are emoţii, având în vedere numărul mare de oameni aşteptaţi la acţiunea ACL şi faptul că este primul eveniment de acest gen la care susţine un discurs.

Preşedintele PNL a răspuns că nu are emoţii, dar soţia sa, Carmen, a spus că are ”emoţii mult mai mari decât el”.

De altfel, pentru Iohannis au fost instalate pe scena din Piaţa Victoriei două promptere transparente care să-l ajute pe prezidenţiabilul ACL la momentul susţinerii discursului.

Pe scenă au urcat câteva zeci de lideri ai PNL şi PDL, în mijlocul acestora aflându-se Vasile Blaga şi Klaus Iohannis. În spatele liderilor au fost instalate trei ecrane, pe care au fost prezentate imagini din public sau mesaje politice precum ”România lucrului bine făcut” sau ”Lege. Nu hoţie / Fapte. Nu vorbărie”.

De altfel, discursul lui Iohannis a fost centrat pe sloganul ”România lucrului bine făcut”, aceasta fiind şi denumirea proiectului său prezidenţial.

”Eu cred în democraţie şi libertate, cred în politica făcută cu seriozitate şi respect, pentru oameni, cred în lege şi corectitudine, cred în lucrurile bine făcute şi cred în România. Acestea sunt valorile mele. Acestea sunt angajamentele mele. Cu ele vin în faţa dumneavoastră. Şi împreună vom construi România lucrului bine făcut! O Românie în care merită cu adevărat să trăiesti!”, li s-a adresat el celor prezenţi la eveniment.

Soţia sa a asistat la miting, timp de o oră şi jumătate, în primul rând al mulţimii adunate în Piaţa Victoriei, în spatele gardului instalat de Jandarmerie. Ea a stat alături de Andrei Muraru, consilier al preşedintelui PNL. De aici, Carmen Iohannis a urmărit discursul liderului PNL, ultimul dintre vorbitori, care s-a încheiat pe ritmurile melodiei "Phoenix" ("Fie să renască"), a trupei Phoenix.

La final, Iohannis a coborât de pe scenă şi, urmat de soţia sa, a făcut o baie de mulţime, flancat de gărzile de corp, în timp ce era difuzat imnul formaţiunii politice, ”Verde-nrourat”.

Simpatizanţii i-au strâns mâna prezidenţiabilului ACL, i-au urat baftă în campanie şi să-l ”ajute Dumnezeu”.

În acest timp, vicepreşedintele PNL Ludovic Orban a rămas lângă scenă şi s-a fotografiat cu susţinătorii, timp în care în piaţă s-au format ad-hoc câteva hore ale celor rămaşi până la finalul acţiunii ACL.

În ceea ce priveşte mesajele pe care liderii ACL le-au avut pentru cei adunaţi la lansarea lui Iohannis, aceastea au variat de la îndemnuri la ”strigăte de luptă”, până la acuzaţii explicite de ”conspiraţii”.

”Este preşedintele pe care îl vrem şi pe care îl aşteptăm de 25 de ani. Aştept, la rându-vă, să puneţi fiecare urmărul pentru victorie, care este a tuturor. Victoria lui Klaus Iohannis este victoria noastră, a tuturor celor care sunt aici, a copiilor noştri şi a generaţiilor care vin”, li s-a adresat oamenilor Mihai Răzvan Ungureanu.

Ludovic Orban le-a cerut celor prezenţi la miting să audă din ”piepturile” lor ”strigătul de luptă”.

”Le este frică de toţi oamenii liberi din ţara asta, le este frică de toţi cei care gândesc liber. (…) Le este frică pentru că vor pierde alegerile prezidenţiale”, a afirmat Orban.

El a justificat toate abuzurile PSD prin ”frica” acestora de a pierde puterea şi a întrebat publicul de trei ori dacă îi este frică de pesedişti, primind de fiecare dată un răspuns negativ.

”Oameni buni, astăzi pornim bătălia pentru România. Voi sunteţi prima linie a acestei bătălii, angrenaţi în luptă toţi oamenii de bun simţ, toţi cetăţenii drepţi, toţi cei care cred cu adevărat în ţara lor (…). Arătaţi-le celor cărora le este frică că în România nu a murit credinţa, în România nu a murit bunul simţ, în România nu a murit decenţa, nu a murit tot ceea ce este bun şi sfânt”, a fost îndemnul lui Orban.

Prim-vicepreşedintele PDL Cătălin Predoiu a vorbit despre importanţa câştigării alegerilor prezidenţiale, astfel încât ACL să obţină, ulterior, şi conducerea Guvernului.

”Avem curajul să spunem întregii lumi toate fărădelegile şi toate necazurile, toate răutaţile pe care regimul Ponta le-a adus României. Nu ne trebuie multe cuvinte pentru a defini regimul Ponta: minciună, hoţie, aroganţă, dispreţ, şomaj, recesiune, taxe, corupţie. Toate aceste lucruri au pornit din acest palat pe care trebuie să-l luăm după ce luăm celălalt palat, Palatul Cotroceni”, a spus Predoiu.

El a propus în finalul discursului un slogan pentru campanie: ”Victor Ponta minte, Klaus Iohannis preşedinte”.

La miting a fost proiectat pe ecranele din piaţă şi un mesaj video al Alinei Mungiu Pippidi, înregistrat la Berlin, pentru susţinerea lui Iohannis, în care a vorbit despre ”o conspiraţie” împotriva acestuia şi de ”abuzuri” ale Guvernului Ponta.

”Din 1990 încoace am văzut multe situaţii şi cu mulţi candidaţi, dar nu am văzut niciodată o conspiraţie atât de mare făcută ca să împiedice pe cineva să aibă şansa lui egală, nu mai mult, într-o competiţie pentru Preşedinţia României. Dar tocmai asta mă face să cred că acest candidat împotriva căruia se coalizează atât de multe forţe este candidatul potrivit, pentru că altfel nu ar avea această mare grupare funestă de oameni împotrivă”, a afirmat Pippidi, în mesajul său, filmat în aer liber şi având în fundal râul Spree.

La mitingul ACL a vorbit şi Andreea Ignat, autoarea unei scrisori deschise adresate premierului, care a fost promovată pe internet. ”Mergeţi la vot şi votaţi liber (...). Adevărata putere stă de fapt în mâinile noastre, ale românilor cu simţ civic şi atitudine, ale românilor care gândesc liber şi îşi cunosc drepturile”, a fost îndemnul tinerei din Iaşi.

”Maestrul de ceremonii” al acţiunii ACL a fost Aurelian Temişan, care a lansat şi îndemnul din finalul evenimentului: ”Dreapta e pregătită, ştampila vă aşteaptă, luaţi-o cu mâna dreaptă şi votaţi acolo unde trebuie: Klaus Iohannis - preşedintele României”.

Din recuzita pregătită pentru lansarea lui Iohannis au lipsit elemente folosite în mod clasic de candidaţi, precum baloane, confetti sau interpreţi de muzică de orice fel. În schimb, celor prezenţi le-au fost distribuite pancarte cu mesaje electorale, steaguri cu sigla ACL şi steaguri tricolore.

Potrivit ACL, la mitingul din Piaţa Victoriei au participat aproximativ 45.000 de persoane, membri şi simpatizanţi ai PNL şi PDL.

Unul dintre cei care au supravegheat organizarea evenimentului a fost Felix Tătaru, care a urmărit desfăşurătorul acţiunii electorale, dând indicaţii prin intermediul sistemului de comunicaţii al organizatorilor.

Următorul pas în campania lui Iohannis va fi luni, când urmează să-şi lanseze programul ”România lucrului bine făcut”, într-un eveniment organizat la Palatul Parlamentului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici