Tanczos Barna şi omologul ucrainean au semnat un acord privind evaluarea impactului asupra mediului

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, şi omologul ucrainean, Ruslan Strilets, au semnat, vineri, Acordul între Guvernul României şi Cabinetul de Miniştri al Ucrainei pentru punerea în aplicare a prevederilor Convenţiei privind evaluarea impactului asupra mediului în context transfrontier.

184 afișări
Imaginea articolului Tanczos Barna şi omologul ucrainean au semnat un acord privind evaluarea impactului asupra mediului

FOTO Tánczos Barna/Facebook

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Tanczos Barna, a avut vineri o întâlnire de lucru cu delegaţia ucraineană condusă de Ruslan Strilets, ministrul Protecţiei Mediului şi Resurselor Naturale al Ucrainei. În cadrul acestei întâlniri, cei doi demnitari au semnat Acordul între Guvernul României şi Cabinetul de Miniştri al Ucrainei pentru punerea în aplicare a prevederilor Convenţiei privind evaluarea impactului asupra mediului în context transfrontier. Convenţia privind evaluarea impactului asupra mediului în context transfrontalier (Convenţia Espoo) a fost elaborată sub egida Comisiei Economice pentru Europa a Organizaţiei Naţiunilor Unite (UNECE) şi adoptată în localitatea Espoo, Finlanda, la 25 februarie 1991, intrând în vigoare la 10 septembrie 1997. România a ratificat Convenţia la 29 martie 2001, informează Ministerul Mediului.

„Această colaborare şi semnarea acestui acord ne va călăuzi în următorii ani în dezvoltarea proiectelor noastre transfrontiere. Totodată, acest acord va sta la baza colaborării noastre transfrontaliere în toate proiectele, mai ales în zonele sensibile pe care le gestionăm împreună. Este suficient să menţionez Delta Dunării şi Munţii Carpaţi. Vom lucra împreună pentru protejarea acestor arii deosebit de valoroase şi, în acelaşi timp, vom ajuta ministerele de resort să facă investiţii, să dezvolte proiecte în aceste zone, cu respectarea principiilor europene şi nu numai de protejarea mediului. România susţine şi va oferi sprijin în continuare în tot ce înseamnă lupta Ucrainei împotriva acestei agresiuni neprovocate. Guvernul României oferă tot sprijinul în domeniul transportului transfrontalier prin sprijinirea cetăţenilor ucraineni care traversează graniţa noastră comună şi nu numai, vom colabora împreună şi în domeniul protejării mediului. Războiul trebuie să înceteze, trebuie oprită agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, după care vom avea împreună o responsabilitate uriaşă: să reconstruim, nu doar din punct de vedere economic Ucraina dar trebuie să reconstruim şi mediul înconjurător afectat de acest război. Vă mulţumesc pentru parteneriatul şi sprijinul pe care ni-l oferim reciproc în reconstruirea acestor habitate şi vă mulţumesc în mod special pentru viitoarea colaborare în Convenţia Carpatică”, a declarat ministrul mediului, apelor şi pădurilor, Tánczos Barna.

Convenţia este un instrument juridic internaţional care asigură participarea statelor potenţial afectate la procedurile de evaluare a impactului asupra mediului a proiectelor realizate în alte state. Prevederile acestei Convenţii au fost invocate de autorităţile române în ceea ce priveşte realizarea, de către partea ucraineană, a proiectului canalului de navigaţie de mare adâncime pe braţele Bâstroe şi Chilia ale Dunării (proiectul Bâstroe).

„Îmi exprim astăzi mulţumirile mele sincere României pentru sprijinul acordat Ucrainei. Astăzi avem un eveniment marcant în cooperarea Ucraineano-Română în domeniul protecţiei mediului şi, în sfârşit, putem rezolva probleme noastre bilaterale de mediu, care de multă vreme au fost lăsate fără examinare. Semnarea Acordului între guvernele noastre privind implementarea convenţiei privind evaluarea impactului asupra mediului într-un context transfrontalier dovedeşte voinţa noastră politică şi disponibilitatea de a coopera, în conformitate cu mecanismele şi procedurile definite de Convenţia Espoo. Pentru Ucraina, aceasta este o oportunitate de a avansa mai mult în speranţele sale europene, iar pentru România este o confirmare a statutului de partener de încredere pregătit de un dialog constructiv. Totodată, pentru ambele ţări, acest acord este un mecanism eficient de rezolvare a problemelor urgente din domeniul protecţiei mediului. Mulţumesc echipelor care au muncit pentru încheierea acestui Acord, partenerilor noştri europeni, Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor din România, Ministerului Mediului al Ucrainei. Sunt convins că am început o nouă etapă a cooperării prieteneşti între ţările şi ministerele noastre. Vă mulţumesc, încă o dată, domnule ministru, nu doar pentru cuvinte, ci şi pentru soluţiile practice şi concrete ceea ce noi preţuim forate mult”, a declarat Ruslan Strilets, ministrul Protecţiei Mediului şi Resurselor Naturale al Ucrainei.

La recomandarea Reuniunii Părţilor, România şi Ucraina au demarat în mod formal în anul 2016 un proces de negocieri în vederea încheierii unui Acord care să detalieze prevederile Convenţiei de la Espoo în relaţiile bilaterale.

„Trebuie să înţelegem că, într-o perioadă critică pentru Ucraina, unde zi de zi sună alerte aeriene şi vin raidurile de rachete, să negociezi un acord bilateral pentru protejarea mediului este un efort extraordinar. Daţi-mi voie să salut angajamentul ferm al Ucrainei exprimat de domnul preşedinte Zelenski, prin care a subliniat că reconstrucţia Ucrainei va fi o reconstrucţie bazată pe principiile europene green şi smart, adică viitorul Ucrainei alături de Uniunea Europeană, va fi un viitor verde şi digitalizat. De asemenea, îmi exprim încă o dată speranţa că această agresiune neprovocată se va termina în cel mai scurt timp posibil şi reconfirm sprijinul ferm şi puternic al României pentru vecinii noştri”, a subliniat ministrul român al mediului.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici