Tîlvăr: Aderarea Suediei demonstrează că uşa NATO rămâne deschisă şi împreună suntem mai puternici

Aderarea Suediei demonstrează că uşa NATO rămâne deschisă şi că împreună suntem mai puternici, spune ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, la ceremonia de arborare a drapelului Suediei la sediul MApN, cu ocazia intrării acestei ţări în Alianţa Nord-Atlantică.

156 afișări
Imaginea articolului Tîlvăr: Aderarea Suediei demonstrează că uşa NATO rămâne deschisă şi împreună suntem mai puternici

Tîlvăr: Aderarea Suediei demonstrează că uşa NATO rămâne deschisă şi împreună suntem mai puternici

Ceremonia de arborare pe catarg a drapelelor Suediei, României şi NATO, cu ocazia intrării Suediei în Alianţa Nord-Atlantică a avut loc luni, 11 martie, la sediul Ministerului Apărării Naţionale.

Activitatea a avut loc în prezenţa ministrului apărării naţionale, Angel Tîlvăr, şi a ambasadoarei Regatului Suediei în România, Therese Hydén.

În cadrul ceremoniei, ministrul apărării naţionale a declarat că Suedia, în calitate de membru al NATO, va contribui în mod egal atât la elaborarea politicilor şi deciziilor Alianţei, cât şi la consolidarea forţelor aliate.

„Noul aliat aduce la masa NATO o armată puternică şi bine pregătită, precum şi o industrie de apărare robustă”, a declarat ministrul Angel Tîlvăr.

„Pentru consolidarea situaţiei de securitate este nevoie şi de măsuri de descurajare a Rusiei, iar aderarea Suediei la Alianţa Nord-Atlantică, alături de Finlanda, va aduce contribuţii substanţiale la postura integrată de apărare şi descurajare pe flancul estic, asigurând coerenţă şi unitate de la Marea Baltică la Marea Neagră. Ca exemplu concret, Finlanda va participa în această vară la misiuni de poliţie aeriană întărită în regiunea noastră, cu avioane F-18. Suntem siguri că şi cu Suedia vom identifica numeroase proiecte comune. România rămâne un ferm susţinător a Politicii Uşilor Deschise, iar aderarea Suediei demonstrează că uşa NATO rămâne deschisă şi că împreună suntem mai puternici”, a mai afirmat ministrul Tîlvăr.

La rîndul său, ambasadoarea Regatului Suediei în România, Therese Hydén, a precizat că ţara sa intenţionează să se ridice la înălţimea aşteptărilor tuturor aliaţilor NATO. ,,Vom împărtăşi aceleaşi provocări, riscuri şi responsabilităţi asemenea tuturor statelor aliate, vom contribui cu toate capabilităţile noastre şi vom respecta valorile Tratatului de la Washington. Odată cu intrarea în NATO, Alianţa Nord-Atlantică va fi mai puternică şi Suedia va fi mai în siguranţă”, a declarat ambasadoarea Therese Hydén.

„Imediat după declanşarea războiului de agresiune al Federaţiei Ruse în Ucraina, Suedia a luat decizia, după 200 de ani de neutralitate, de a renunţa la politica de nealiniere militară şi de a beneficia de garanţiile de securitate oferite de Alianţă. Acest pas extrem de important are ca bază 30 de ani de parteneriat strâns cu NATO, timp în care armatele României şi Suediei s-au antrenat şi au participat împreună la misiuni şi operaţii, în Kosovo şi Afganistan, şi au colaborat strâns la consolidarea securităţii atât la nivel european, cât şi global”, potrivit comunicatului MApN.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici