Tişe: PDL va sesiza instituţiile europene faţă de reincriminarea insultei şi calomniei în Codul Penal

PDL va sesiza CE şi comisarul european pe Justiţie pentru reincriminarea insultei şi calomniei în Codul Penal, reclamând încălcarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale şi libertatea de exprimare a jurnaliştilor, a anunţat, joi, vicepreşedintele PDL, Alin Tişe.

237 afișări
Imaginea articolului Tişe: PDL va sesiza instituţiile europene faţă de reincriminarea insultei şi calomniei în Codul Penal

Alin Tişe (Imagine: Mircea Rosca/Mediafax Foto)

Senatorul Alin Tişe a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că USL demonstrează că, prin ceea ce face în fiecare zi, "atacă statul de drept şi democraţia", transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Considerăm că reincriminarea insultei şi calomniei în Codul Penal este un pumn în gura presei, un atac la libertatea de exprimare, prin care se urmăreşte eliminarea presei incomode. USL demonstrează că, prin ceea ce face în fiecare zi, atacă statul de drept şi democraţia. PDL va sesiza la instituţiile europene, Comisia Europeană şi comisarul european pentru Justiţie, încălcarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale persoanelor şi a libertăţii de exprimare a jurnaliştilor, în cazul în care USL nu renunţă şi nu modifică această prevedere din Codul Penal", a spus Tişe.

Potrivit acestuia, prin demersurile făcute împotriva presei, USL întoarce România în anii ’80 şi nu duce ţara în secolul XXI.

"Este un pas uriaş înapoi, o aberaţie pe care doar acest Guvern o poate face”, a afirmat senatorul PDL.

Marţi, Camera Deputaţilor a adoptat un proiect de lege pentru abrogarea art. 74 indice 1 din Codul penal, la care au fost adoptate mai multe amendamente, printre care şi aduse în completarea articolelor privind insulta şi calomnia. Proiectul de lege a fost introdus pe ordinea de zi suplimentară a Camerei şi a fost votat fără ca raportul comisiei să fie publicat şi fără dezbatere în plen. Comisia juridică a întocmit raportul luni seară, în aceeaşi şedinţă controversată în care a fost adoptat şi proiectul Legii amnistierii.

Potrivit articolului 205 - Insulta, "atingerea adusă onoarei ori reputaţiei unei persoane prin cuvinte, prin gesturi sau prin orice alte mijloace, ori prin expunerea la batjocură, se pedepseşte".

Comisia juridică, printr-un amendament, a completat acest articol în ce priveşte pedeapsa pentru insultă, care poate fi amenda de la 150 de lei la 500 de lei.

Potrivit articolului 206 - Calomnia, "afirmarea sau imputarea în public, prin orice mijloace, a unei fapte determinate privitoare la o persoană, care, dacă ar fi adevărată, ar expune acea persoană la o sancţiune penală, administrativă sau disciplinară, ori dispreţului public, se pedepseşte cu amendă de la 250 de lei la 13.000 de lei.

Comisia juridică a propus, printr-un amendament, creşterea limitei minime a amenzii pentru calomnie, de la 250 de lei la 500 de lei.

Membrii Comisiei au arătat în raport că au luat în considerare pentru aceste modificări mai multe aspecte derivate din considerentele deciziilor Curţii Constituţionale.

Membrii Comisiei au mai menţionat în raport că Parlamentul nu poate abroga articolele privind insulta şi calomnia, ci se poate pronunţa doar cu privire la cuantumul sancţiunii.

Totodată, membrii Comisiei au menţionat că, deşi CC s-a pronunţat în 2007, unele instanţe au considerat că infracţiunile prevăzute la articolele 205 şi 206 au rămas dezincriminate.

În aceste condiţii, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dat în 2010 o hotărâre de unificare a practicii prin care a decis că infracţiunile prevăzute la articolele 205 şi 206 au rămas dezincriminate, fiind abrogate.

"Hotărârea este prost motivată şi se bazează pe confuzia dintre «abrogarea abrogării» şi «declararea neconstituţională a abrogării». Diferenţa este enormă: «abrogarea abrogării» nu repune în vigoare textul abrogat conform Legii 24/2000; «declararea neconstituţională a abrogării» face să înceteze efectele abrogării, adică repune în vigoare textul abrogat conform DCCR nr. 62/2007 şi a DCCR nr.20/2000", se arată în raportul Comisiei juririce a Camerei Deputaţilor.

Pe de altă parte, membrii Comisiei au arătat în raport că Parlamentul a încălcat decizia Curţii Constituţionale din 2007, deoarece în noul Cod Penal nu a mai prevăzut infracţiunile de insultă şi calomnie, acestea fiind astfel dezincriminate.

Comisia menţionează că CC şi-a păstrat jurisprudenţa şi a stabilit din nou, în 2013, că abrogarea articolelor din Codul Penal privind insulta şi calomnia este neconstituţională.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, că modificările la Codul Penal adoptate de Camera Deputaţilor sunt "dramatice" şi "dărâmă zece ani de muncă şi activitate a instituţiilor anticorupţie" precum DNA sau ANI.

Totodată, reprezentanţii unor ONG-uri au susţinut că insulta şi calomnia au fost "reintroduse clandestin" în Codul Penal prin proiectul de lege aprobat marţi de Camera Deputaţilor, cerând preşedintelui să nu promulge legea, întrucât noile prevederi reprezintă "un atac la libertatea de exprimare".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici