Traian Băsescu s-a înscris în PMP: Dacă nu pot lăsa moştenire un PDL, voi lăsa o mişcare populară. Voi rămâne un politician extrem de incomod, fără să vreau război - FOTO

Fostul preşedinte Traian Băsescu a anunţat vineri că s-a înscris în PMP, precizând că cel mai important motiv pentru revenirea sa în viaţa politică este apărarea mandatelor sale prezidenţiale.

2847 afișări
Imaginea articolului Traian Băsescu s-a înscris în PMP: Dacă nu pot lăsa moştenire un PDL, voi lăsa o mişcare populară. Voi rămâne un politician extrem de incomod, fără să vreau război - FOTO

Traian Băsescu s-a înscris în PMP (Imagine: Dragos Savu/Mediafax Foto)

Fostul preşedinte Traian Băsescu a declarat, vineri, că revine în viaţa politică pentru a-şi apăra cele două mandate şi pentru a se apăra pe sine de "campania furibundă de denigrare" , despre care afirmă că este purtată împotriva sa începând cu data de 22 decembrie 2014.

"Sincer, nu am crezut că după ce îmi termin mandatul de preşedinte al României mă voi mai înscrie într-un partid. Iată că mă obligă să o fac şi am câteva motive pentru acest lucru. Primul şi cel mai important motiv al revenirii mele în viaţa politivă este legat de ceea ce se întâmplă începând cu data de 22 decembrie 2014, o campanie furibună de denigrare a celor două mandate pe care le-am avut ca preşedinte al României, de negare a transformărilor prin care a trecut ţară în acest interval de 10 ani, extrem de importante, care au consolidat statul de drept şi, de asemenea, eforturile uriaşe pe care le depun trusturile mass-media, dar spre surprinderea mea şi instituţii ale statului pe care le-am consolidat în timpul mandatelor, pentru discreditarea mea personală. De aceea, singura soluţie pe care o am este să revin în viaţa politică şi să îmi apăr şi cele două mandate şi să mă apăr şi pe mine în faţa valului de denigrare", a declarat Traian Băsescu.

Fostul preşedinte a mai afirmat că a constatat în cele 11 luni de la terminarea mandatului că viziunii şi efortului de consolidare a instituţiilor statului trebuia să îi mai adauge respectul pentru drepturile omului. Lucru pe care a declarat că îl va face, de acum înainte, "ca om politic de opoziţie".

Băsescu a mai spus că în perioada mandatului său a vorbit despre nevoia de consolidare a instituţiilor şi de combatere a corupţiei, însă, nu a vorbit consistent despre faptul "că în paralel cu consolidarea instituţiilor trebuie dezvoltată responsabilitatea pentru drepturile omului".

"Întotdeauna, în cei zece ani, am vorbit despre nevoia de consolidare a instituţiilor, despre nevoia de a avea instituţii puternice, despre nevoia de a dărâma pur şi simplu reţelele de corupţie sau a aduce în faţa justiţiei oameni corupţi. Dar niciodată nu am vorbit consistent că în paralel cu consolidarea instituţiilor trebuie dezvoltată responsabilitatea pentru drepturile omunlui", a spus fostul preşedinte, subliniind că "omul şi când este vinovat are dreptul la o anchetă corectă, nu la un proces care este determinat de o campanie mass-media după care să se ia magistraţii şi să ia decizii împotriva vieţii unui om, a libertăţii unui om".

Traian Băsescu a spus că apărarea drepturilor omului va obiectivul său de acum înainte.

"Apărarea drepturilor omului va fi un obiectiv al meu pentru conştientizarea populaţiei asupa nevoii respectării drepturilor omului şi în acelaşi timp pentru conştientizarea instituţiilor că drepturile omului, experienţa CEDO pe care suntem obligaţi să o respectăm şi să o adoptăm şi în legislaţie sunt lucruri care nu sunt facultative într-un stat de drept", a spus fostul preşedinte.

Traian Băsescu a mai acuzat instituţiile statului, afirmând că au aşteptat să se elibereze fotoliul de la Cotroceni pentru a deveni din nou "instrumente de prigoană a politicienior incomozi".

"Am crezut că instituţiile au înţeles că sunt limite, dar se pare că nu, că abia au aşteptat eliberarea locului de la Cotroceni, pentru a reveni la vechile năravuri-să fie folosite ca instrumente de prigoană a politicienior incomozi", a mai afirmat aceasta.

Traian Băsescu i-a asigurat pe susţinătorii veniţi la sediul PMP că va rămâne un politician "extrem de incomod", adăugând că nu vrea război, însă, niciodată nimeni nu "îi va inchide gura".

"Vă garantez că voi rămâne un politician extrem de incomod, fără să vreau război, dar niciodată nimeni nu o să îmi închidă gura", a spus Băsescu.

Băsescu a mai afirmat că a sistemul pe care l-a îngenucheat, acum s-a ridicat şi va trebui să înţeleagă "că democraţia nu este facultativă, că oamenii nu pot fi hărţuiţi doar pentru că aşa vrea un şef de instituţie".

"Tactica asta s-a mai aplicat şi înainte să devin preşedinte, iar după ce madantul meu s-a încheiat a fost reînviată. Asta înseamnă că am avut dreptate atunci când am am spus că nu am învins sistemul, ci doar l-am îngenucheat. S-a ridicat din nou în picioare şi sistemul trebuie să înţeleagă că democraţia nu este facultativă , că oamenii nu pot fi hărţuiţi doar pentru că aşa vrea un şef de instituţie şi acesta este un alt motiv pentru că am trăit şi trăiesc pe pielea mea eficienţa extraordinară pe care am dat-o instituţiilor dar cărora nu le-am spus şi nu am avut în vedere că vor trece la încălcarea brutală a drepturilor omului şi se vor lăsa utilizate ca instrumente de hărţuire a drepturilor omului", a afirmat Băsescu.

El a mai spus că în afară de motivele enunţate, motivul major al revenirii sale în politică este că nemaiputând lăsa moştenire un PDL, va lăsa o Mişcare Populară.

"Acestea sunt câteva motive, în afară de motivul major, că nemaiputând lăsa moştenire un PDL, o să las o Mişcare Populară", a conchis Traian Băsescu.

 

Congresul PMP ar urma să aibă loc pe 24 octombrie, la Sala Palatului. Potrivit unor surse, Partidul Mişcarea Populară se va redenumi, devenind "Mişcarea Populară", urmând să-şi schimbe şi sigla şi să opteze pentru una asemănătoare celei a Partidului Popularilor Europeni.

Fostul preşedinte Traian Băsescu declara, în urmă cu o săptămână, că până în 10 octombrie se va înscrie în PMP, menţionând că vrea să creeze "un partid nou, care să nu fi fost implicat în toate compromisurile perioadei de tranziţie" şi că nu neapărat trebuie să fie "autoritatea executivă zero" a formaţiunii.

Întrebat atunci dacă va fi preşedintele PMP, Traian Băsescu a spus: "Nu ştiu. Va trebui să găsim o formulă. Cert este că până pe 10 octombrie mă voi înscrie în Partidul Mişcarea Populară, aici nu mai există dubii".

De asemenea, Băsescu nu a exclus posibilitatea de a candida, din nou, la Primăria Capitalei. "E şi o întrebare şi o spaimă pentru unii. Va candida sau nu Traian Băsescu la Primaria Capitalei? Nu mi se pare că cineva care a fost preşedinte mai intră într-o competiţie locală, însă în politică nu faci doar ce vrei. Trebuie să faci şi ce trebuie. Vedem. Ar valorifica ce pot eu aduce ca electorat", a declarat fostul preşedinte Traian Băsescu, într-un interviu acordat ziarului Adevărul.

PMP a fost înfiinţat după alegerile parlamentare din 2012 în condiţiile în care, în martie 2013, preşedintele Traian Băsescu anunţa, pe Facebook, că îşi ia "adio" de la PD şi PDL, precizând că se va dedica unei noi construcţii de dreapta. Anunţul a fost făcut după ce PDL l-a ales pe Vasile Blaga preşedinte, în defavoarea Elenei Udrea.

Sub coordonarea acesteia, un grup desprins ulterior din PDL a pus bazele PMP. În prezent, PMP este condus de deputatul Eugen Tomac şi are doar patru parlamentari.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici