USR a depus un proiect pentru creşterea indemnizaţiilor persoanelor cu dizabilităţi

Un proiect de lege depus de parlamentari USR prevede creşterea indemnizaţiilor şi eliminarea birocraţiei pentru persoanele cu diazabilităţi.

1860 afișări
Imaginea articolului USR a depus un proiect pentru creşterea indemnizaţiilor persoanelor cu dizabilităţi

În continuare, copiii cu handicap grav, ireversibil, sunt obligaţi să meargă la comisia de evaluare, iar statul nu oferă o viaţă demnă persoanelor cu dizabilităţi, indemnizaţiile fiind prea mici. Cel puţin, asta arată USR, într-un comunicat de presă.

Un proiect de lege depus de către parlamentarii USR Anca Dragu, Oana Ţoiu, Ştefan Pălărie, Cosmin Viaşu şi Cosmin Poteraş îmbunătăţeşte legislaţia în ceea priveşte persoanele cu dizabilităţi şi aduce o îmbunătăţire reală a calităţii vieţii acestora, se arată în comunicat.

Prin noua lege indemnizaţiile vor creşte de la 70% din „indicele social de referinţă” la 100%. În prezent, indemnizaţia pentru un adult cu handicap grav este 350 lei (respectiv 300 lei pentru un copil cu handicap grav). De asemenea, în cazul celor care nu pot avea alte surse de venit de tip salarial, prin noua lege se acordă un venit de completare.

„Eliminăm birocraţia inutilă şi creăm posibilitatea acordării certificatului de încadrare în grad pe termen nelimitat şi pentru copiii cu dizabilităţi, nu doar pentru adulţi, cum este în prezent. În prezent, covârşitoarea majoritate a persoanelor cu dizabilităţi se află în grija exclusivă a familiei, iar în momentul în care acest sprijin încetează, instituţionalizarea este singura opţiune. Ne dorim să schimbăm asta şi să creăm alternative pentru a evita instituţionalizarea prin dezvoltarea de servicii în comunitate, de îngrijire şi asistenţă la domiciliu sau în familia extinsă”, se mai arată în comunicat.

De asemenea, noua lege îşi propune să garanteze accesul la educaţie, sănătate şi muncă şi să elimine contribuţia pe care persoanele cu dizabilităţi instituţionalizate sunt obligate să o plătească centrului în care sunt instituţionalizaţi, centru care deja primeşte bani publici pentru întreţinerea acestor persoane.

„Facilităm angajarea prin introducerea unui registru electronic care să cuprindă persoanele cu dizabilităţi care doresc să se angajeze, precum şi persoanele juridice care doresc să angajeze persoane cu dizabilităţi. Introduce obligaţia pentru Ministerul Educaţiei şi DGASPC să stabilească numărul necesar de cadre didactice itinerante/de sprijin astfel încât să fie respectat dreptul la educaţie”, mai prevede poiectul.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici