Victor Ponta se întâlneşte cu delegaţia FMI, BM şi CE

Premierul desemnat Victor Ponta se va întâlni, luni, la ora 16.00, cu delegaţia Fondului Monetar Internaţional, a Băncii Mondiale şi a Comisiei Europene. Întâlnirea va avea loc la sediul USL. Premierul desemnat Victor Ponta a declarat că intenţia sa este ca delegaţia FMI, BM şi CE, care se află în aceste zile la Bucureşti, să plece din România cu o nouă scrisoare de intenţie semnată de un guvern care are asemenea puteri, arătând că îşi doreşte ca Guvernul să obţină votul în Parlament.

982 afișări
Imaginea articolului Victor Ponta se întâlneşte cu delegaţia FMI, BM şi CE

Victor Ponta se întâlneşte luni cu delegaţia FMI, BM şi CE (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Eu ştiu bine ce îmi doresc, îmi doresc ca acest guvern să obţină votul de încredere şi să gestioneze cât mai rapid un guvern cu drepturi depline, un exemplu este că delegaţia FMI şi BM se află în Bucureşti în aceste zile şi intenţia mea şi interesul României este ca această delegaţie să plece din România cu noua scrisoare de intenţie semnată de un guvern care are asemenea puteri", a precizat Victor Ponta.

Premierul desemnat, Victor Ponta, a declarat, sâmbătă, într-o conferinţă de presă la Bistriţa, că punctele principale din programul de guvernare al USL, care priveau o eventuală guvernare după alegerile parlamentare, sunt "perfect valabile" şi acum.

Reprezentantul României la FMI, Mihai Tănăsescu, a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX, după căderea Guvernului Ungureanu, că misiunea de evaluare a FMI, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale va întrerupe negocierile cu autorităţile române, dar va continua discuţiile tehnice atât în ceea ce priveşte criteriile de îndeplinit, cât şi perspectivele macroeconomice, urmând să mai stea în ţară cel puţin câteva zile.

"Vor continua discuţiile tehnice, dar nu vor continua negocierile. Sunt multe discuţii legate de ţintele pentru primul trimestru, de reformele structurale, de asistenţa tehnică, iar acestea pot fi continuate, fără a se mai negocia nimic", a declarat Mihai Tănăsescu.

Întrebat dacă delegaţia FMI ar putea părăsi România mai devreme de 7 mai, termenul iniţial pentru finalizarea misiunii de evaluare, Tănăsescu a răspuns că, cel puţin în următoarele zile din săptămâna viitoare, echipa se va mai afla la Bucureşti pentru discuţii tehnice.

Negocierile între FMI şi autorităţile române vor fi reluate abia când va fi aprobat un nou Guvern.

Cea mai stringentă problemă aflată în negociere în cadrul acestei misiuni o reprezenta decizia de majorare a salariilor bugetarilor cu 16%, pentru a le readuce la nivelul din iunie 2010. Acest punct era absolut necesar pentru ca Guvernul să poată majora legal salariile, fără să încalce legea responsabilităţii fiscal-bugetare.

În primele zile ale negocierilor, FMI şi experţii români negociau redefinirea indicatorilor macroeconomici pentru acest an, pe baza cărora fie calculat spaţiul fiscal necesar majorării salariilor bugetarilor.

Fără aceste prognoze, FMI şi Comisia Europeană nu-şi pot da acordul privind majorările salariale.

Misiunea urma să evalueze şi stadiul restructurării şi privatizării societăţilor de stat, şi să definitiveze calendarul de majorare a preţurilor la gaze şi energie.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici