Zgonea: ONG-urile vor ca legea partidelor să fie inclusă în dezbaterile Comisiei de cod electoral

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a declarat joi, la finalul unei discuţii cu reprezentanţi ai organizaţiilor neguvernamentale, că acestea doresc includerea Legii partidelor politice şi a finanţării acestora în dezbaterile Comisiei de cod electoral, pentru o discuţie ”la pachet”.

201 afișări
Imaginea articolului Zgonea: ONG-urile vor ca legea partidelor să fie inclusă în dezbaterile Comisiei de cod electoral

Zgonea: ONG-urile vor ca legea partidelor să fie inclusă în dezbaterile Comisiei de cod electoral (Imagine: Ciprian Sterian/Mediafax Foto)

”Toate organizaţiile doresc să introducem în mandatul acestei comisii dezbaterea cu privire la modificările privind legea partidelor politice şi pentru legea finanţării partidelor politice”, a spus Zgonea.

El a precizat că organizaţiile neguvernamentale doresc o dezbaterea şi pe marginea administraţiei publice locale. ”Există o decizie a Curţii Constituţionale prin care suntem obligaţi ca o modificare să o facem cel puţin cu un an de zile înainte. Asta înseamnă că avem o condiţionalitate pentru elaborarea legii pentru alegerea administraţiei publice locale la sfârşitul lunii mai 2015”, a afirmat preşedintele Camerei Deputaţilor.

Zgonea a menţionat că în acest interval ar trebui modificată şi legea partidelor politice şi a finanţării acestora în acelaşi ”calup”.

El a menţionat că, în cazul legii alegerilor parlamentare, condiţionalitatea adoptării acesteia pentru a putea fi aplicată la următoarele alegeri este până în luna octombrie.

Preşedintele Camerei a anunţat că s-a convenit ca pe 28 ianuarie organizaţiile neguvernamentale să facă o prezentare a a punctelor de vedere şi a modificărilor propuse pentru legile electorale.

Zgonea a menţionat că este posibil ca la începutul lunii februarie, dacă partidele politice vor susţine acest lucru, să fie modificată hotărârea de înfiinţare a Comisiei de cod electoral astfel încât să fie mandatată să discute şi pe marginea legii partidelor politice şi a finanţării acestora.

La discuţiile cu preşedintele Camerei Deputaţilor au participat reprezentanţi ai organizaţiilor care au format grupul ”Politica fără Bariere”, din care fac parte Asociaţia E-Civis, Asociaţia Funky Citizens, Asociaţia Mişcarea Civică Miliţia Spirituală, Asociaţia Naţională a Birourilor de Consiliere pentru Cetăţeni, Asociaţia pentru Apărarea Drepturilor Omului în România - Comitetul Helsinki APADOR-CH, Centrul de Asistenţă pentru Organizaţii Neguvernamentale CENTRAS, Centrul de Resurse pentru participare publică – CeRe, Centrul pentru Inovare Publică, Asociaţia România Vie, Centrul pentru Jurnalism Independent, Comunitatea Uniţi Salvăm, Expert Forum, Fundaţia pentru o Societate Deschisă, Grupul pentru Democraţie Participativă – Plenum, Rezistenţa Urbană, Societatea de Educaţie Contraceptivă şi Sexuală.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici