Zidul Parlamentului, greu de DEMOLAT: Principalele bariere în calea unui plan RIDICAT în fiecare mandat | FOTO

Vicepremierul Paul Stănescu a readus, joi, în spaţiul public, ideea demolării zidului de beton care înconjoară clădirea Palatului Parlamentului. Iniţiativa a fost dezbătută timp de peste un deceniu şi s-a lovit de problema asigurării securităţii clădirii şi a fondurilor necesare reamenajării.

7473 afișări
Imaginea articolului Zidul Parlamentului, greu de DEMOLAT: Principalele bariere în calea unui plan RIDICAT în fiecare mandat | FOTO

Zidul Parlamentului, greu de DOMOLAT: Principalele bariere în calea dărâmării gardului de beton care înconjoară clădirea | FOTO

Viceprim-ministrul Paul Stănescu (PSD), ministru al Dezvoltării Regionale, a declarat, joi, la Slatina, că gardul din jurul Parlamentului ar trebui să dispară.

„Mi se pare chiar o idee minunată ca la Casa Poporului să avem o coloană a infinitului, cred că ar trebui să dispară gardurile, ar trebui să dispară multe lucruri de acolo, cred că într-un complex putem să avem un simbol care să ne reprezinte”, a declarat Stănescu, joi, prezent la un vernisaj găzduit de Muzeul Judeţean Olt.

Demolarea zidului de beton din jurul Parlamentului şi tranformarea peluzei într-o zonă de relaxare şi punct de atracţie turistică a fost dezbătută de clasa politică încă din anul 2007. Problema securităţii Parlamentului şi cea a fondurilor necesare lucrării de demolare şi reamenajare a spaţiului au fost principalele bariere în calea demolării gardului.

Fostul premier Adrian Năstase (PSD), fostul ministru Elena Udrea (PD-L), trei foşti preşedinţi ai Camerei Deputaţilor - Roberta Anastase (PD-L), Bogdan Olteanu (PNL) şi Valeriu Zgonea (PSD) - şi fostul preşedinte al Senatului, Mircea Geoană (PSD), se numără printre cei care s-au implicat în dezbaterile pe acest subiect.

 

n timp ce era ministru al Turismului, Elena Udrea a lansat, pe 9 iunie 2009, într-o emisiune televizată, ideea dărâmării gardului din jurul Parlamentului şi transformarea peluzei într-o zonă „mult mai prietenoasă” pentru turiştii străini.

După două săptămâni, în şedinţa Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor din 26 iunie 2009, Secretarul General al instituţiei, Gheorghe Baciu, a prezentat o „Informare privind deschiderea Parlamentului către cetăţean”, document în care s-a propus oficial „dezafectarea” zidului dinspre Piaţa Constituţiei.

„Accesul publicului va fi mult mai liber şi se va face prin terase succesive legate între ele prin trepte cu amenajări peisagistice”, potrivit planului prezentat, plan în care era prevăzut şi un „tunel care poate fi gazda unor expoziţii”.

Vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor, Adrian Năstase (PSD) a ridicat, în respectiva şedinţă, problema securităţii şi a spus că SPP are „multe rezerve”.

„La un moment dat ştiu că am discutat-o şi eu cu câţiva dintre arhitecţi exact cu ideea aceasta de deschidere pe toată axa, şi ideea nu este rea în sine. Dar, eu cred că înainte de a o lansa public, este nevoie să vedem cu toţi cei care cunosc istoria acestei clădiri care ar fi implicaţiile (...) ştiu că cei din SPP, cei care asigură siguranţa unei clădiri care este imensă, au avut foarte multe rezerve”, a spus Năstase.

Deputatul PNL Bogdan Olteanu a spus în şedinţa Biroului Permanent că şi el a purtat discuţii în acest sens, încă din anul 2007, când era preşedinte al Camerei Deputaţilor, dar ele au fost „neconcludente”.

„Acest spaţiu, dacă este să-l amenajăm, trebuie amenajat ca un parc, în care oamenii să aibă acces. Aici trebuie să intervină Primăria Generală, trebuie să vedem în ce măsură vor sau nu vor. Eu am avut nişte discuţii la nivelul anului 2007 care au fost relativ neconcludente”, a declarat acesta.

Ulterior, în data de 5 iulie 2009, Adrian Năstase a publicat pe blogul său un articol pe tema gardului din jurul Parlamentului, în care a avansat un cost pentru demolare.

„Costurile totale pentru demolare (gardul are o lungime de 2.860 m şi o fundaţie de beton de 80 de cm adâncime), plus evacuarea molozului, plus distrugerea sistemului integrat de securitate perimetral, inclusiv valoarea construcţiei în sine, ar însemna aproximativ 27.000.000 RON”, a scris acesta.

Subiectul dărâmării gardului din jurul Casei Poporului a revenit în şedinţa din 19 aprilie 2010 a Birourilor Permanente Reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, atunci când preşedintele de la acea vreme al Senatului, Mircea Geoană (PSD), se declara de acord cu dărâmarea zidului Parlamentului.

„Nu cunosc în Europa vreun Parlament care să fie înconjurat cu ziduri. Cunosc măsuri de protecţie”, spunea Geoană în şedinţă.

Ideea preşedintelui Senatului a fost susţinută în şedinţă şi de preşedintele de la acea vreme al Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase (PD-L), care şi-a exprimat opţiunea pentru „deschiderea Parlamentului către cetăţeni, şi nu consolidarea unei eventuale temeri a noastră faţă de oameni”.

Adrian Năstase a propus în acea şedinţă, în loc de dărâmarea gardului, apariţia unor noi căi de acces în Parlament. „Dacă vrem să asigurăm afluirea populaţiei către clădire, lucrul acesta se poate face foarte simplu prin spargerea unor găuri în gard. Noi putem să o facem fără să dărâmăm gardul. Lucrul acesta se poate face extrem de simplu”, a declarat deputatul PSD.

Pe 28 august 2013, în prezenţa presei, preşedintele de la acea vreme al Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea (PSD), împreună cu muzicianul Roger Waters, membru în trupa rock Pink Floyd, au lovit cu un ciocan, într-un gest simbolic, zidul ce împrejmuieşte clădirea Palatului Parlamentului.

Zgonea i-a dăruit lui Waters o bucăţică din zidul Palatului Parlamentului ca amintire a gestului simbolic făcut pentru „ruperea ultimei bariere dintre Parlamentul României democratice şi cetăţeni”.

Ulterior, în iunie 2013, Camera Deputaţilor a lansat un concurs de proiecte pentru a deschide pentru vizitatori esplanada din curtea Parlamentului.

„Să fie o zonă de odihnă şi de vizitare gratuită, de plimbare pentru bucureşteni. Nu vă gândiţi la un kitsch. În toate parlamentele din Europa poţi să ajungi cât mai aproape de acestea şi nu se întâmplă nimic”, a spus atunci Zgonea.

Proiectul Camerei Deputaţilor nu a fost finalizat.

Contactat de MEDIAFAX pe acest subiect, Valeriu Zgonea nu a dorit, sâmbătă, să ofere mai multe informaţii. „Iertaţi-mă, eu nu mai fac politică”, a spus acesta.

Subiectul demolării gardului din jurul Parlamentului a revenit în spaţiul public în septembrie 2015, atunci când deputatul PNL Ovidiu Raeţchi le-a propus tuturor candidaţilor la Primăria Generală a Capitalei să susţină dărâmarea zidului.

„Există acolo, în jurul Palatului Parlamentului şi Catedralei Mântuirii Neamului, posibilitatea de a planta mii de copaci. Acest mare parc se va continua prin grădini similare în Parcul Izvor, care este insuficient fructificat, şi în aria neîngrijită din jurul Casei Academiei. Acest lucru va asigura o veritabilă axă verde în Bucureşti, pentru că Parcul Carol şi Parcul Tineretului se află în apropiere”, afirma Raeţchi, într-un comunicat de presă.

În data de 14 decembrie 2017, Uniunea Salvaţi România a lansat proiectul Parcul Uranus care îşi propune „să transforme spaţiul închis şi totalitar din jurul Palatului Parlamentului într-unul deschis şi democratic”. Proiectul realizat în colaborare cu arhitecţi, urbanişti şi peisagişti din Copenhaga şi Bucureşti prevedea inclusiv demolarea gardului Parlamentului.

Consilierul parlamentar Şerban Marinescu, coordonatorul proiectului, a declarat, sâmbătă, pentru MEDIAFAX, că USR va face în această toamnă o cerere oficială către preşedinţii Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru demolarea zidului din jurul Palatului Parlamentului.

„Nu este o iniţiativă legislativă, este o propunere pe care o facem către preşedinţii celor două camere, pentru că decizia este una administrativă, nu trebuie votată în Parlament. Acum, în toamnă, vrem să mergem să facem o cerere oficială, nu am făcut până acum asta”, a declarat Marinescu.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici