Îngrijorarea medicilor: Încălzirea globală „poate duce la o epidemie de boli renale”

  • Boala cronică de rinichi legată de stresul termic ar putea deveni o epidemie majoră pentru milioane de oameni din întreaga lume, pe măsură ce temperaturile globale cresc în următoarele decenii, au avertizat medicii.
  • Aceştia au declarat că este nevoie urgentă de mai multe cercetări privind legăturile dintre căldură şi CKDu - boala cronică de rinichi cu cauză incertă - pentru a evalua potenţiala amploare a problemei.
1262 afișări
Imaginea articolului Îngrijorarea medicilor: Încălzirea globală „poate duce la o epidemie de boli renale”

Sursa foto: Hepta

Spre deosebire de forma convenţională a bolii cronice de rinichi (CKDu), care este o pierdere progresivă a funcţiei renale întâlnită în mare parte la persoanele în vârstă şi la cele afectate de alte afecţiuni, cum ar fi diabetul şi hipertensiunea, epidemiile de CKDu au apărut deja în principal în regiunile rurale şi calde din ţări precum El Salvador şi Nicaragua, unde un număr anormal de mare de lucrători agricoli au început să moară din cauza insuficienţei renale ireversibile, potrivit The Guardian.

De asemenea, au început să se înregistreze cazuri de CKDu care afectează un număr mare de persoane care efectuează munci manuale grele la temperaturi ridicate în alte părţi ale Americii Centrale, precum şi în America de Nord, America de Sud, Orientul Mijlociu, Africa şi India.
 
Rinichii sunt responsabili de echilibrul lichidelor din organism, ceea ce îi face deosebit de sensibili la temperaturile extreme. Există un consens emergent conform căruia CKDu ar trebui să fie recunoscută ca o leziune legată de stresul termic, în cazul în care lucrătorii dezvoltă leziuni subtile ale rinichilor în fiecare zi, în timp ce se află pe teren. Aceasta, la rândul său, poate evolua în timp spre o boală renală severă sau insuficienţă renală completă.
 
Această agresiune repetitivă de grad scăzut asupra rinichilor nu prezintă neapărat simptome, astfel încât este posibil ca muncitorii să nu ştie că se îmbolnăvesc în timp, până când lucrurile se agravează atât de mult încât ajung să sufere de o boală renală în stadiu terminal, a declarat Dr. Cecilia Sorensen, director al consorţiului global pentru climă şi educaţie pentru sănătate de la Universitatea Columbia.
 
Cred că pur şi simplu nu avem nicio idee despre amploarea problemei, deoarece nu o supraveghem", a spus ea. „Există unele regiuni care sunt în mod clar puncte fierbinţi, dar în ceea ce priveşte prevalenţa şi cât de gravă este această problemă, nici măcar nu cred că am început să ne facem o idee despre ea”.
 
Cu toate acestea, epidemiile documentate au caracteristici similare. Cei afectaţi tind să fie persoane care lucrează în condiţii de caniculă, în aer liber, şi provin din medii disproporţionat de vulnerabile - din punct de vedere social şi economic - cu acces limitat la asistenţă medicală sau la asigurări, sau care locuiesc în zone cu o infrastructură de sănătate modestă.
 
Deşi opinia generală este că CKDu este legată de expunerea la căldură şi deshidratare, unii oameni de ştiinţă cred că expunerea la substanţe agrochimice şi agenţi infecţioşi, precum şi constituţia genetică şi factorii de risc legaţi de sărăcie, malnutriţie şi alţi factori sociali determinanţi ai sănătăţii, sunt, de asemenea, susceptibili de a juca un rol.
 
Profesorul Richard Johnson, de la şcoala de medicină a Universităţii din Colorado, a declarat: „Ceea ce este mai puţin clar este faptul că stresul termic recurent nu este doar o problemă în câmpurile de trestie de zahăr din Nicaragua. Chiar şi în societăţile noastre, posibilitatea ca stresul termic şi deshidratarea să joace un rol în bolile renale nu este la fel de apreciată".
 
Profesorul Tord Kjellstrom, de la Centrul Naţional de Epidemiologie şi Sănătate a Populaţiei de la Universitatea Naţională Australiană, a declarat că stresul termic nu primeşte atenţia de care are nevoie în dezbaterile privind modul de atenuare a celor mai grave efecte ale urgenţei climatice.
 
„Pe măsură ce numărul şi intensitatea zilelor călduroase creşte, tot mai mulţi oameni care lucrează se vor confrunta cu provocări şi mai mari pentru a evita stresul termic, în special cele două treimi din populaţia globală care locuiesc în zonele tropicale şi subtropicale. Epuizarea din cauza căldurii ameninţă mijloacele de subzistenţă a milioane de oameni şi subminează eforturile de reducere a sărăciei", a declarat Kjellstrom.
 
„Încălzirea globală reprezintă o ameninţare serioasă atât pentru viaţa lucrătorilor, cât şi pentru mijloacele de trai a milioane de oameni. Politicile emergente privind clima trebuie să ia în considerare acest lucru dacă vrem să avem vreo şansă de a face faţă la ceea ce ne aşteaptă."

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici