Video Sănătate, pandemie. Prof. dr. Olga Simionescu, EXCLUSIV la Marius Tucă Show: ,,Oamenii nu cred că se poate muri dintr-o aluniţă mult mai rău decât se moare dintr-o tumoră la stomac sau ficat”

  • Prof. Dr. Olga Simionescu vorbeşte despre pericolele expunerii la soare şi despre cum putem să le evităm.
  • Totodată, invitata lui Marius Tucă susţine că dermatologia înseamnă mai mult decât frumuseţe şi injectare.
  • Dr. Olga Simionescu explică şi de ce, până la 6 luni, nu e bine să ne expunem copilul la soare.
1736 afișări

Prof. dr. Olga Simionescu, şefa secţiei de dermatologie a Spitalului Colentina, este invitata primei părţi a emisiunii Marius Tucă Show. Aceasta vorbeşte despre lucrurile care pe fondul epidemiei de COVID-19 par să fie trecute undeva în planul secund, mai exact despre pericolele expunerii la soare, despre examinarea corectă a aluniţelor, dar şi despre faptul că dermatologia nu înseamnă – aşa cum este percepută de multă ori – doar injectare şi frumuseţe.

Dimpotrivă, ne spune invitata lui Marius Tucă, înseamnă 4000 de boli foarte grave.

 

Dr. Olga Simionescu despre expunerea la soare a copiilor

,,La copii, protecţia este obligatorie. Pâna la 18 ani nu trebuie să se ardă. Copilaşii trebuie să se protejeze cu echipamente de neopren, pălărie, ochelari de soare. (…) Până la 6 luni nu e bine să fie expus la soare copilul. După 6 luni trebuie expus gradual, pentru că nu şi-a desăvârşit pigmentul.”


De ce ne ferim să ne scoatem aluniţele

,,Aluniţele sunt de două feluri: congenitale şi dobândite. Noi trebuie să dezbrăcăm pacientul şi să îi stabilim profilul clinic. Îi analizăm tipul de piele şi apoi facem o analiză cu un dermatoscop. Rolul dermatoscopiei este acela de a preveni exciziile neneceasare, dar şi de a salva vieţi. Omul trebuie să se lase analizat. S-a constatat că biopsia incizională nu influenţează prognosticul. Operaţia de melanom constă într-o incizie prin care se scoate aluniţa şi o închizi la loc. (…) Trebuie făcută o analiză cu 13 parametri. Să i se dea un nume, un coeficient. E o geamandură, te duci până acolo - îţi salvează viaţa, treci de ea - e un pericol mare. Oamenii nu cred că se poate muri dintr-o aluniţă mult mai rău decât se moare dintr-o tumoră la stomac sau ficat.”

 

Despre mersul la solar şi sursele artificiale de ultraviolet

 

,,Se duc la solar ca să arate că au un statut social. Sursele artificiale de ultraviolete au fost definite de OMS ca agenţi carinogenetici umani, inductori de cancere. (…) Eram într-un salon şi am stat 30 de minute să văd ce se întâmplă la şedinţele de bronzare. A stat o domnişoară 30 de minute, mi se pare o doză criminală şi a ieşit roşie ca racul. (…) Românii sunt internauţi şi tinerii citesc pe Internet şi se informează. Cred că nu ne putem lupta cu modelele culturale. “

 

Dermatologia – 4000 de boli foarte grave!

,,Sunt împotriva lor la 18 ani. Am paciente care sunt superbe şi ele cred că au probleme. Aceste injecţii dau dependenţă. Cred în metodele non-invazive. În 2019 apare „Ghidul european” şi spune să le dăm voie pacienţilor operaţi de cancer să stea la soare, dar să nu se ardă. Eu nu le dau voie. (…)Aş vrea să nu mai fim consideraţi nişte sperietori şi să ni se dea dreptul să dăm informaţii. Dermatologia nu este numai despre frumuseţe. Înseamnă 4000 de boli foarte grele.”

 

Despre acnee şi psoriasis

,,Pielea reflectă boli care sunt ascunse. Văd foarte multă acne, mai ales la adolescenţi, comparativ cu anii precedenţi. În momentul în care acneea îţi afectează calitatea vieţii, atunci impune un tratament. Acneea nici nu este privită ca o boală. Tratamentul pe acnee se întinde pe luni de zile.
Marius Tucă: Ce ne puteţi spune legat de psoriazis?


Olga Simionescu: Are foarte multe forme. Achiziţiile care s-au făcut în ultima vreme au fost în terapia biologică, în cazurile disperate în care este asociată şi artrita şi care afectează tot corpul. Psoriazisul este cunoscut ca „boala umilinţei”. Este o boală autoimună.”

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici