Şeful OMS: Sfârşitul pandemiei COVID este "la vedere". Lumea nu a fost niciodată într-o poziţie mai bună pentru a pune capăt pandemiei

Lumea nu a fost niciodată într-o poziţie mai bună pentru a pune capăt pandemiei COVID-19, a declarat miercuri şeful Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, cea mai optimistă perspectivă a sa de până acum cu privire la criza de sănătate care durează de ani de zile şi care a ucis peste şase milioane de persoane.

1261 afișări
Imaginea articolului Şeful OMS: Sfârşitul pandemiei COVID este "la vedere". Lumea nu a fost niciodată într-o poziţie mai bună pentru a pune capăt pandemiei

OMS: Sfârşitul pandemiei COVID este "la vedere". Lumea nu a fost niciodată într-o poziţie mai bună pentru a pune capăt pandemiei

„Nu am ajuns încă acolo. Dar sfârşitul este la vedere", a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, în cadrul unei conferinţe de presă virtuale.
 
Aceasta a fost cea mai optimistă evaluare din partea agenţiei ONU de când a declarat o urgenţă internaţională în ianuarie 2020 şi a început să descrie COVID-19 ca fiind o pandemie trei luni mai târziu, potrivit Reuters.
 
Virusul, care a apărut în China la sfârşitul anului 2019, a ucis aproape 6,5 milioane de persoane şi a infectat 606 milioane de oameni, zguduind economiile globale şi copleşind sistemele de sănătate.
 
Lansarea de vaccinuri şi terapii au contribuit la limitarea deceselor şi a spitalizărilor, iar varianta Omicron, care a apărut la sfârşitul anului trecut, provoacă boli mai puţin grave. Decesele cauzate de COVID-19 săptămâna trecută au fost cele mai scăzute din martie 2020, a raportat agenţia ONU.
 
Tot miercuri, el a îndemnat din nou naţiunile să îşi menţină vigilenţa şi a comparat pandemia cu o cursă de maraton.
 
Acum este momentul să alergăm mai mult şi să ne asigurăm că trecem linia de sosire şi că vom culege roadele întregii noastre munci grele".
 
Ţările trebuie să se uite cu atenţie la politicile lor şi să le consolideze pentru COVID-19 şi pentru virusurile viitoare, a spus Tedros. De asemenea, el a îndemnat naţiunile să vaccineze 100% din grupurile lor cu risc ridicat şi să continue să facă teste pentru depistarea virusului.
 
OMS a declarat că ţările trebuie să menţină rezerve adecvate de echipamente medicale şi de lucrători din domeniul sănătăţii.
 
Ne aşteptăm ca în viitor să existe valuri de infecţii, potenţial la diferite momente din întreaga lume, cauzate de diferite subvariante ale Omicron sau chiar de diferite variante îngrijorătoare", a declarat epidemiologul principal al OMS, Maria Van Kerkhove.
 
Cu peste 1 milion de decese numai în acest an, pandemia rămâne o urgenţă la nivel mondial şi în majoritatea ţărilor.
 
Valul de vară COVID-19, determinat de Omicron BA.4 şi BA.5, a arătat că pandemia nu s-a încheiat încă, deoarece virusul continuă să circule în Europa şi nu numai", a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei Europene.
 
Următoarea reuniune a experţilor OMS pentru a decide dacă pandemia reprezintă în continuare o urgenţă de sănătate publică de interes internaţional va avea loc în octombrie, a declarat un purtător de cuvânt al OMS.

A fost depăşită urgenţa globală

Este probabil corect să spunem că cea mai mare parte a lumii a depăşit faza de urgenţă a răspunsului la pandemie", a declarat Dr. Michael Head, cercetător principal în domeniul sănătăţii globale la Universitatea Southampton.

 
Guvernele analizează acum cum să gestioneze cel mai bine COVID ca parte a asistenţei medicale de rutină şi a supravegherii, a spus el.
 
Europa, Regatul Unit şi Statele Unite au aprobat vaccinuri care vizează atât varianta Omicron, cât şi virusul original, în timp ce ţările se pregătesc să lanseze campanii de rapel pentru iarnă.
 
În Statele Unite, COVID-19 a fost declarat iniţial o urgenţă de sănătate publică în ianuarie 2020, iar de atunci acest statut a fost reînnoit trimestrial.
 
Departamentul de sănătate al SUA urmează să îl reînnoiască din nou la jumătatea lunii octombrie, pentru ceea ce experţii în politici se aşteaptă să fie ultima dată înainte de expirarea acestuia în ianuarie 2023.
 
Oficialii din domeniul sănătăţii din SUA au declarat că pandemia nu s-a încheiat, dar că noile vaccinuri bivalente marchează o schimbare importantă în lupta împotriva virusului. Aceştia prevăd că un singur vaccin anual asemănător vaccinului antigripal ar trebui să asigure un grad ridicat de protecţie şi să readucă ţara mai aproape de normalitate.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici