Zeci de români, BLOCAŢI de două zile la Lisabona, după ce Tap Portugal a anulat şi al doilea zbor. MAE anunţă când se întorc turiştii în ţară/ Consulul României în Portugalia, revocat

Cei 35 de turişti care ar fi trebuit să revină duminică noaptea în ţară sunt încă în Portugalia, după ce compania aeriană TAP Portugal a anulat şi al doilea zbor, fără să dea explicaţii, potrivit informaţiilor furnizate de Paralela 45, agenţie prin intermediul căreia românii au plecat în vacanţă.

17045 afișări
Imaginea articolului Zeci de români, BLOCAŢI de două zile la Lisabona, după ce Tap Portugal a anulat şi al doilea zbor. MAE anunţă când se întorc turiştii în ţară/ Consulul României în Portugalia, revocat

FOTO, VIDEO | 35 de turişti români, blocaţi în continuare la Lisabona, după ce Tap Portugal a anulat şi al doilea zbor / Reacţia ANAT/ Premierul Tudose l-a revocat pe consulul României în Portugalia

UPDATE 20:20 - MAE: Românii blocaţi de două zile la Lisabona ajung luni seară la Bucureşti

 Zeci de cetăţeni români care au fost blocaţi două zile la Lisabona după ce compania portughză TAP Portugal a anulat zborurile ajung la Bucureşti luni seară, informează Ministerul Afacerilor Externe.

”În cursul dimineţii zilei de 28 august 2017, o echipă din cadrul misiunii diplomatice de la Lisabona s-a deplasat din nou la aeroport, pentru a continua demersurile de asistenţă şi sprijin a cetăţenilor români. Totodată, Ambasada României la Lisabona a continuat să întreprindă diligenţe susţinute pe lângă compania aeriană pentru îmbarcarea, în cel mai scurt timp, a tuturor cetăţenilor români, având în vedere obligaţia contractuală a acesteia”, precizează MAE.

Cei mai mulţi pasageri vor sosi la Bucureşti cu o cursă specială directă, iar alţii cu escale la Viena sau Munchen.

Astfel, majoritatea cetăţenilor români s-au îmbarcat şi revin în ţară cu o cursă specială directă, operată de TAP Portugal, pe ruta Lisabona-Bucureşti. Restul cetăţenilor români se vor întoarce în România tot în cursul zilei de astăzi cu alte curse, cu escală prin Viena, respectiv Munchen. Cetăţenii români sunt asistaţi pe perioada tranzitului de consuli din cadrul Ambasadei Românei la Viena, respectiv al Consulatului General al României la Munchen”, se mai precizează în comunicat.

UPDATE 17:59 - Mihai Tudose explică demiterea consulului de la Lisabona: Turiştii români n-au avut parte de asistenţă corespunzătoare

Premierul Mihai Tudose a motivat, luni, pe Facebook, demiterea consulului român în Portugalia prin faptul că turiştii români blocaţi în aeroportul din Lisabona nu au avut parte de asistenţă corespunzătoare din partea statului, primul-ministru exprimându-şi regretele faţă de această situaţie.

UPDATE 17:47 - ANAT va acorda asistenţă juridică pasagerilor de pe zborurile anulate de TAP Portugal

Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT) anunţă, luni, că va acorda asistenţă juridică pasagerilor TAP Portugal de pe zborurile anulate în zilele de 27 şi 28 august, pentru a solicita compensaţii, pasagerii aflându-se în situaţia să se întoarcă cu întârziere de două zile din vacanţă.

Departamentul juridic al ANAT (office@anat) va consilia fiecare pasager, spunându-i ce are de făcut şi cui să se adreseze.

ANAT reclamă lipsa de comunicare între TAP Portugal şi agenţiile de turism care au vândut vacanţe cu transport pe cursele acesteia.

Mai multe agenţii de turism membre ale asociaţiei au anunţat luni ANAT că nu au avut nicio comunicare cu TAP Portugal începând de sâmbătă noaptea, când a fost anulat zborul 1324, de la Lisabona la Bucureşti, şi nici când al doilea, de duminică noaptea, a fost, de asemenea, anulat.

Agenţiile de turism nu şi-au putut informa turiştii despre întoarcerea acasă şi au fost asaltate de reclamaţii, potrivit asociaţiei.

Din informaţiile primate de la membrii ANAT implicaţi, o mare parte din turiştii blocaţi la Lisabona se întorc la Bucureşti în această seara, cu o cursă Tap Portugal.

Cei 35 de turişti, plecaţi prin intermediul agenţiei Paralela 45, care au fost blocaţi două zile în Lisabona, au fost relocaţi de TAP Portugal pe o cursă care ajunge luni seara în Bucureşti, informează agenţia de turism.

UPDATE 16:33 -Paralela 45: Cei 35 de turişti, blocaţi două zile în Lisabona, se întorc luni în Bucureşti

Cei 35 de turişti, plecaţi prin intermediul agenţiei Paralela 45, care au fost blocaţi două zile în Lisabona, au fost relocaţi de TAP Portugal pe o cursă care ajunge luni seara în Bucureşti, informează agenţia de turism.

Turiştii se pot adresa companiei aeriene pentru obţinerea despăgubirilor, turoperatorul asigurând asistenţă juridică pentru fiecare caz în parte, informează Paralela 45.

Reprezentanţii agenţiei acuză compania aeriană TAP Portugal de lipsă de comunicare şi de informare a turiştilor.

Această situaţie a fost generată exclusiv de compania TAP Portugal, de la care nu am primit nicio informare prealabilă asupra anulării zborurilor. Nici în clipa de faţă nu cunoaştem motivul acestor anulări. Am fost astfel în situaţia să nu ne putem informa turiştii despre ce se întâmplă şi când vor ajunge în ţară, chiar dacă am fost permanent în legătură cu ei”, a declarat Ondina Dobriban, director general Paralela 45.

Cei 35 de turişti ar fi trebuit să revină duminică noaptea în ţară, după ce zborul iniţal, programat sâmbătă, a fost anulat.

UPDATE 16:47 - Turiştii din Lisabona, ţinuţi în Portugalia de aproape două zile, au fost informaţi cu doar jumătate de oră înainte de decolare că plecarea va avea loc cu 50 de minute întârziere, astfel încât nu se va respecta ora avansată iniţial, respectiv 17.00.

Compania aeriană TAP Portugal le-a promis turiştilor că vor pleca la 17.00, ora României. La ora 16.30, însă, ei au fost informaţi că decolarea va avea loc cu un decalaj de 50 de minute întârziere, a declarat, pentru MEDIAFAX, unul dintre turiştii ţinuţi pe teritoriul Portugaliei.

În cazul în care zborul TAP Portugal se va anula, Mihai Tudose i-a anunţat pe români că vor pleca cu o cursă Tarom.

UPDATE Turist: TAP Portugal spune că vom decola din Lisabona la ora 17.00. În caz contrar, venim cu Tarom

Unul dintre turiştii ţinuţi în Lisabona de aproape două zile, după ce compania aeriană a anulat zborurile spre ţară, susţine că firma aeriană TAP Portugal a promis că vor pleca la 17.00, ora României. Dacă şi acest zbor se va anula, Mihai Tudose i-a anunţat pe români că vor pleca cu o cursă Tarom.

"Acum plecăm dintr-un hotel la Fatima, care e situată la 30 de kilometri de Lisabona. Cei de la TAP Portugal au promis că plecăm ora 15.00 (17.00 - ora României ). Asta ar însemna să ajungem pe la 21.00 în Bucureşti. În caz contrar, vom pleca cu o cursa Tarom, aşa ne-a spus premierul Tudose", a declarat pentru MEDIAFAX Mihaela Drăguşanu, unul dintre turişti.

Premierul Mihai Tudose a decis, luni, revocarea consulului României în Portugalia, Alina Oana Dociu, după ce aceasta nu a gestionat corespunzător problema turiştilor români blocaţi în Lisabona, de mai bine de două zile, după ce zborul lor a fost anulat de două ori.

"Doamna consul la Lisabona ne învaţă, la ora 5:00, să ne îmbrâncim în faţa balconului TAP. Da, aţi citit bine, ca să ne înscriem pe listă, pentru a prinde locuri la un alt zbor. Nu toţi, că nu merităm. Se aude ceva la MAE? Dar la prim-ministrul României şi al românilor?", a scris duminică noaptea, la ora 01:22, pe Facebook, Mihaela Drăguşanu, o turistă blocată în Lisabona.

Ulterior, luni dimineaţa, premierul a anunţat revocarea consulului Alina Oana Dociu.

Surse guvernamentale au declarat pentru MEDIAFAX că premierul Mihai Tudose le-a promis oamenilor blocaţi pe aeroportul din Lisabona că le va trimite o aeronavă Tarom pentru a îi aduce în ţară, dacă situaţia o impune.


Românii ar fi trebuit să revină duminică noaptea în ţară, după ce zborul iniţal, programat sâmbătă, a fost anulat. Oamenii au ajuns la aeroportul din Lisabona de unde au fost duşi, din nou, la un hotel, după ce cursa a fost anulată de compania aeriană TAP Portugal fără a da explicaţii turiştilor sau agenţiilor, potrivit informaţiilor transmise de Paralela 45.

Cei 35 de turişti, plecaţi în vacanţă în Madeira, zburau spre Bucureşti, prin Lisabona.

Mai mulţi turişti români, între care şi copii mici, care urmau să se întoarcă din Lisabona în Bucureşti sunt ţinuţi într-un hotel din capitala Portugaliei, de sâmbătă, după ce două curse către România au fost anulate.

"Suntem în jur de o sută de persoane, care ar fi trebuit să plecăm din Lisabona, la ora 00:15, cu TAP Portugal - zborul numărul 1324. În aeroport, răspunsul standard a fost "We don`t know, yet". Am fost aduşi la un hotel, în jurul orei 1:30, iar la 12.00, am fost obligaţi să eliberăm camerele. Încă nu ştim mare lucru despre întoarcerea acasă. Au fost grupuri mici de turişti, care au plecat, deja, cu alte companii aeriene, cu escale în alte oraşe", a povestit, duminică, în jurul orei 15.00, pentru Mediafax, unul dintre turiştii ţinuţi în Lisabona, Mihaela Drăguşanu.

Ambasada României în Republica Portugheză are în atenţie situaţia cetăţenilor români blocaţi în Lisabona, după ce zborul lor a fost anulat, reprezentanţii misiunii diplomatice aflându-se în permanentă legătură cu turiştii, potrivit unui răspuns al Ministerului Afecerilor Externe.

Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism transmite că este nemulţumită "de modul neprofesionist în care TAP Portugal tratează problema turiştilor români blocaţi la Lisabona."

"Anularea zborului 1324, din 27 august, ora 00.15, nu a fost anunţată şi agenţiilor de turism care au vândut pachete de vacanţă cu transport pe această cursă, şi nici anularea cursei următoare, din 28 august, ora 00.15, pe care o mare parte din turiştii blocaţi la Lisabona fuseseră relocaţi. ANAT va căuta soluţii pentru întoarcerea acasă a turiştilor şi va cere despăgubiri TAP Portugal pentru situaţia creată", precizează ANAT.

 

UPDATE 16:33 -

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici