Adjunctul Poliţiei Râmnicu Vâlcea, arestat pentru că ar fi divulgat unei grupări datele unei persoane

Adjunctul şefului Poliţiei Râmnicu Vâlcea, Gabriel Mihai Popa, a fost arestat preventiv miercuri, fiind acuzat că a divulgat membrilor unui grup infracţional datele unei persoane, pe care le-a obţinut accesând calculatoarele Poliţiei, în acelaşi dosar fiind arestaţi şase dintre membrii grupării.

987 afișări
Imaginea articolului Adjunctul Poliţiei Râmnicu Vâlcea, arestat pentru că ar fi divulgat unei grupări datele unei persoane

Adjunctul Poliţiei Râmnicu Vâlcea, arestat pentru că ar fi divulgat unei grupări datele unei persoane (Imagine: Shutterstock)

Magistraţii Tribunalului Vâlcea au emis, miercuri seară, mandat de arestare preventivă, pentru 30 de zile, pe numele adjunctului şefului Poliţiei Râmnicu Vâlcea, Gabriel Mihai Popa, acuzat că a divulgat unei persoane date pe care le-a accesat în calitatea sa de poliţist şi care nu erau destinate publicităţii.

Conform reprezentanţilor DIICOT Vâlcea, care instrumentează dosarul în care poliţistul a fost arestat, Gabriel Popa ar fi accesat de pe calculatoarele Poliţiei datele personale ale unui cetăţean şi a transmis, ulterior, informaţii despre acesta liderului unui grup infracţional, cunoscut în lumea interlopă din Vâlcea.

De altfel, în dosarul în care Gabriel Popa a fost arestat preventiv, au primit mandate de arestare alte şase persoane, patru bărbaţi şi două femei, acuzate că fac parte dintr-un grup infracţional specializat în înşelăciune, şantaj, spălare de bani şi evaziune fiscală. Printre cei arestaţi se numără Mihăiţă Obreja, zis "Lăbuş", considerat liderul grupului infracţional.

Obreja şi apropiaţii acestuia au fost ridicaţi marţi, în urma a 29 de percheziţii făcute de procurori şi poliţişti în judeţul Vâlcea şi Bucureşti, la locuinţele unor persoane şi la sediile unor firme.

Decizia Tribunalului Vâlcea de arestare preventivă a poliţistului şi a celorlalte şase persoane nu este definitivă, putând fi contestată. Cei şapte au fost duşi în centrul de reţinere şi arest preventiv al Poliţiei Vâlcea.

Membrii grupului infracţional sunt acuzaţi că, începând din anul 2008, au constituit un grup infracţional organizat, racolând oameni de afaceri cu care începeau să facă afaceri sau cărora le dădeau bani cu dobândă pentru a-i ajuta să-şi deruleze afacerile.

Conform anchetatorilor, intenţia reală a membrilor grupului infracţional era aceea de "a crea o dependenţă a persoanelor vătămate faţă de ei”, iar ulterior, prin constrângere, victimele care aveau contracte cu firmele membrilor grupării erau determinate să renunţe la obţinerea contravalorii serviciilor prestate sau, dacă împrumutau bani, erau obligaţi să plătească „dobânzi exorbitante” la sumele pe care le luaseră ca împrumut.

"O modalitate de racolare consta în includerea victimelor în anturajul grupului, ocazie cu care acestea luau la cunoştinţă în mod direct de acţiunile de constrângere pe care membrii grupării le exercitau cu privire la alte persoane, victimelor fiindu-le totodată relatate modalităţile agresive în care se acţiona şi în acest context fiindu-le indusă o stare de temere", se arăta în comunicatul DIICOT.

Totodată, membrii grupării susţineau că liderul lor are relaţii în mediul politic, al organelor judiciare şi al factorilor de decizie administrativă la nivel local, creând astfel acestuia o imagine de persoană "protejată”, mai spuneau procurorii.

Prejudiciul estimat de anchetatori în acest dosar este de 800.000 de euro.

În urma celor 29 de percheziţii, anchetatorii au ridicat şapte autoturisme, laptopuri, hard-diskuri, telefoane mobile şi cartele SIM, stick-uri şi carduri de memorie, tablete, carduri bancare, 105 suporturi optice, o sabie, puşti de vânătoare, 70 de cartuşe, 24.515 euro, 540 lire sterline, 15.501 lei, precum şi alte bunuri şi documente.

De asemenea, 11 persoane au fost audiate la sediul DIICOT Vâlcea, pentru şapte dintre acestea procurorii solicitând mandate de arestare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici