Aeroportul Internaţional din Cluj-Napoca se va numi "Avram Iancu"

Aeroportul Internaţional din Cluj-Napoca se va numi "Avram Iancu", în urma unei decizii adoptate, luni, de Consiliul Judeţean Cluj, denumirea fiind considerată una reprezentativă pentru judeţ şi pentru Transilvania.

245 afișări
Imaginea articolului Aeroportul Internaţional din Cluj-Napoca se va numi "Avram Iancu"

Aeroportul Internaţional din Cluj-Napoca se va numi "Avram Iancu" (Imagine: Sorina Andreica/Mediafax Foto)

Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu, a declarat, luni, în cadrul şedinţei ordinare a CJ, că numele de Avram Iancu a rezultat în urma unui sondaj de opinie.

"Am propus acordarea numelui de «Avram Iancu» considerând că este o denumire reprezentativă atât pentru judeţul Cluj, cât şi pentru Transilvania. Am făcut un studiu pe 40 de aeroporturi din Europa şi niciunul nu are nume de aviator. S-au făcut sondaje de opinie şi a reieşit că 65 la sută dintre cei chestionaţi din Cluj vor denumirea Avram Iancu. Direcţia Juridică din cadrul CJ Cluj va efectua demersurile necesare pentru schimbarea denumirii Aeroportului Internaţional Cluj-Napoca în Aeroportul Internaţional «Avram Iancu» Cluj până în 15 noiembrie", a spus Uioreanu.

Vicepreşedintele CJ Cluj Vakar Istvan a declarat, la rândul său, că semnificaţia numelui aeroportului trebuie să fie în concordanţă cu obiectivul acestuia sau locul unde se află.

"Ar trebui un nume de aviator sau ceva legat de aviaţie. Dacă se găsesc, e simplu, dacă nu, mergem la personalităţi istorice, şi mă refer la Avram Iancu şi Mathias Rex. Dacă ar fi un aeroport doar pentru România, merge Avram Iancu, dar, dacă vrem aeroport internaţional, de ce să nu alegem un iluminist al vremii sale, Mathias Rex, care are origini româneşti, este venerat de maghiari, este născut la Cluj. Sau să rămână simplu, fără nume, Aeroportul Internaţional Cluj, fără Napoca", a spus Vakar.

Consilierul judeţean PDL Horaţiu Cătărig a propus ca denumirea aeroportului clujean să rămână la fel ca până acum.

Hotărârea prin care aeroportul clujean va fi numit după Avram Iancu a fost adoptată, după discuţii, prin vot nominal, cu 18 voturi "pentru".

Directorul aeroportului, David Ciceo, a declarat că, în perioada următoare, instituţia va declanşa un proces de rebranding şi de promovare a noii denumiri.

"Este o ocazie pentru a face cunoscute în România şi în lume personalităţi româneşti. Noua denumire a aeroportului clujean ne onorează, Avram Iancu fiind o personalitate a Transilvaniei", a spus Ciceo.

Iniţial, CJ Cluj a lansat trei propuneri pentru denumirea Aeroportului Internaţional din Cluj-Napoca - Emil Racoviţă, Hermann Oberth şi Smaranda Brăescu.

Aeroportul din Cluj-Napoca a fost înfiinţat în anul 1932, iar în anul 1997, în baza unei Hotărâri de Guvern, a trecut de sub autoritatea Ministerului Transporturilor sub cea a Consiliului Judeţean Cluj.

Aeroportul clujean este al treilea ca mărime din România, în ceea ce priveşte traficul de pasageri, şi al doilea aeroport regional al ţării.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici