ALERTĂ de la Institutul Naţional de Hidrologie: Râuri din nouă judeţe sunt sub cod galben de inundaţii până la miezul nopţii

Hidrologii au emis atenţionări cod galben de inundaţii valabile până vineri, aproape de miezul nopţii, pentru râuri din nouă judeţe, fiind prognozate depăşiri ale cotelor de atenţie.

3309 afișări
Imaginea articolului ALERTĂ de la Institutul Naţional de Hidrologie: Râuri din nouă judeţe sunt sub cod galben de inundaţii până la miezul nopţii

Foto: Pixabay

Potrivit Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA), mai multe bazine hidrografice din Harghita, Mureş, Braşov, Covasna, Prahova, Buzău, Suceava, Neamţ şi Bacău sunt sub avertizare cod galben de inundaţie.

Hidrologii spun că din cauza precipitaţiilor înregistrate, a celor prognozate şi propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale cotelor de atenţie.

Sunt vizate râurile din bazinul hidrografic Bistriţa – bazin aferent amonte S.H. Frunzeni, în judeţele Suceava, Harghita şi Neamţ, Fenomenele hidrologice periculoase se pot produce cu probabilitate şi intensitate mai ridicată pe unele râuri mici din bazinul hidrografic Neagra.

Sub avertizare sunt şi râurile din bazinul hidrografic Buzău, afectate fiind râuri din judeţele Braşov, Covasna, Prahova şi Buzău. Fenomenele hidrologice periculoase se pot produce cu probabilitate şi intensitate mai ridicată pe unele râuri mici din bazinul hidrografic Bâsca – bazin superior, potrivit INHGA.

Vor fi depăşiri ale cotelor de atenţie şi pe râurile din bazinul hidrografic Mureş – bazin aferent amonte S.H. Topliţa, Tarnava Mică – bazin aferent amonte S.H. Sărăţeni, Tarnava Mare – bazin aferent amonte Acumularea Zetea, din judeţele Harghita şi Mureş, dar pot inundaţii şi pe râurile din bazinele hidrografice Trotuş – bazin aferent amonte S.H. Tg. Ocna, din judeţele Harghita, Covasna şi Bacău. Fenomenele hidrologice periculoase se pot produce cu probabilitate şi intensitate mai ridicată pe unele râuri mici din bazinul hidrografic Trotuş – bazin superior.

Avertizarea hidrologică pentru judeţele Suceava, Harghita, Neamţ, Covasna, Bacău este valabilă până la miezul nopţii, iar cea pentru judeţele Braşov, Prahova, Buzău şi Mureş, până la ora 22.00.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici