ALERTĂ de poluare pe râuri din ESTUL ţării. Autorităţile au montat BARAJE pentru reducerea contaminării mediului

O scurgere de ulei cu hidrocarburi dintr-un transformator aflat pe platforma ultimului combinat de utilaj greu din România a făcut ca autorităţile din Iaşi să intre în alertă, mobilizându-se pentru a limita poluarea ce a afectat râurile Nicolina, Bahlui, Jijia şi Prut

2809 afișări
Imaginea articolului ALERTĂ de poluare pe râuri din ESTUL ţării. Autorităţile au montat BARAJE pentru reducerea contaminării mediului

Uleiul şi hidrocarburile de la un transformator au poluat mai multe râuri din judeţul Iaşi (Imagine: Adi Piclisan/ Foto Mediafax)

În ultimele 24 de ore, autorităţile au montat mai multe baraje pentru reducerea efectelor poluării şi au împrăştiat sute de kilograme de material absorbant pe cursul râurilor Nicolina, Bahlui, Jijia şi Prut, care au fost poluate din cauza scurgerilor de ulei şi hidrocarburi dintr-un transformator aflat pe platforma ultimului combinat de utilaj greu din România.

Petele imense de ulei şi hidrocarburi au apărut în ultimele 24 de ore pe cele patru râuri din judeţul Iaşi, primii care s-au autosesizat fiind cei de la Apele Române, care au observat petele de ulei pe cursul pârâului Valea Adâncă.

Se pare că acestea provin de la un trasformator dintr-o hală a Combinatului de Utilaj Greu, Fortus S.A. şi, deşi reprezentanţii Apelor Române au luat legătura cu cei din conducerea Fortus şi a fost stopată sursa deversării, prin sistemul de canalizare pluvială uleiul a ajuns şi în apele râurilor Nicolina, Bahlui, Jijia şi chiar Prut.

„Este vorba de un transformat avariat din cauza uzurii, de pe platforma Fortus. În pârâul Nicolina şi, ulterior, în Bahlui s-a scurs o cantitate de ulei din acest transformator. Nu se cunoaşte exact cantitatea din această substanţă deversată. În prezent, Poliţia desfăşoară o anchetă şi vom vedea exact răspunderea penală a administratorilor de la Fortus”, a declarat vineri, corespondentului MEDIAFAX, Marian Grigoraş, prefectul judeţului Iaşi.

Reprezentanţii Apelor Române intervin încă de joi după-amiază pe cursurile râurilor Nicolina, Bahlui şi Jijia pentru a reduce efectul poluării. Printr-un comunicat de presă, Apele Române anunţă că în noaptea de joi spre vineri „Administraţia Bazinală de Apă Prut - Bârlad, prin Sistemului de Gospodărire a Apelor Iaşi, a instalat cca 300 ml baraje plutitoare absorbante în şapte secţiuni”.

Potrivit sursei citate, „o cantitate mult mai mică de uleiuri şi hidrocarburi este prezentă sub formă de irizaţii şi pe râul Prut. În aceste condiţii, în baza Acordului între Guvernul României şi Guvernul Republicii Moldova privind cooperarea pentru protecţia şi utilizarea durabilă a apelor Prutului şi a Dunării, Ministerul Apelor şi Pădurilor a informat ministerul de resort din Republica Moldova cu privire la situaţia apărută.”

Pentru că vineri au fost semnalate în continuare pete de ulei pe cursurile râurilor Bahlui şi Prut, în apă au fost împrăştiate 600 de kilograme de material absorbant.

Până la ora transmiterii acestei ştiri în niciunul din râurile poluate nu s-a înregistrat mortalitate piscicolă.

Combinatul de Utilaj Greu Fortus Iaşi se află în insolvenţă de mai bine de cinci ani. Mai multe hale au fost dezafectate în ultimii ani, iar activitatea este întreruptă. Rerprezentanţii Fortus nu au putut fi contactaţi pentru a explica situaţia.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici